10.05.2010. / 22:44

Autor: Ana Smrečki, Hina

Sastanak u četiri oka: Kosor i Milanović ponovno bez dogovora oko ustavnih promjena

Nakon razgovora koji je iza zatvorenih vrata trajao sat i pol vremena, Kosor i Milanović nisu postigli toliko željeni dogovor. Tek su najavili novi sastanak za tjedan dana

Šef SDP-a Zoran Milanović još je jednom otišao s Markovog trga bez dogovora o ustavnim promjenamaŠef SDP-a Zoran Milanović još je jednom otišao s Markovog trga bez dogovora o ustavnim promjenamaKako je i najavljeno premijerka Kosor i predsjednik SDP-a Zoran Milanović sastali su se u ponedjeljak poslijepodne u Banskim dvorima kako bi postigli dogovor oko ustavnih promjena. Nakon razgovora koji je iza zatvorenih vrata trajao sat i pol vremena, Kosor i Milanović nisu postigli toliko željeni dogovor. Tek su najavili novi sastanak za tjedan dana. O detaljima nisu željeli govoriti pred okupljenim novinarima na Markovom trgu. Ističu da je sastanak bio konstruktivan, čak najbolji do sada.

Dvojac će se ponovno naći uoči sjednice Sabora na kojoj će se krenuti u izmjene Ustava. Premijerka Kosor ponovila je da se u izmjene mora ići što prije, kako bi se omogućilo donošenje zakonskih izmjena nužnih za otvaranje i zatvaranje pojedinih poglavlja nužnih za završetak pregovora s Europskom Unijom. Nije željela otkriti je li HDZ spreman na kompromis o glasovanju hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj.

Bez posredovanja predsjednika Josipovića

O detaljima ne želi govoriti putem medija, a poručuje da u pregovorima oko izmjena ustava neće biti potrebno posredovanje predsjednika Josipovića. Naglasila je kako ne želi da javnost stekne dojam da najveće stranke nečim trguju. Poručuje da se HDZ i SDP pokušavaju dogovoriti u realnim mogućnostima, vodeći računa i o dosadašnjim prijedlozima.

«Mislim da posredništvo predsjednika nije potrebno, jer nema ni jednog ustavnog uporišta za to. Zna se na koji se način ustav mijenja. Hoćemo li izmijeniti Ustav ovisi o tome hoćemo li se dogovoriti. Prema tome, ni u ovoj igri ni u bilo kojoj posredovanje bilo koga naprosto nije potrebno», poručila je Kosor.

Glasovanje samo u Hravtskoj

Na pitanje je li SDP spreman na ustupke na koje će u svrhu izmjena Ustava morati pristati ili jedna ili druga strana, Milanović odgovara da su stavovi najjače oporbene stranke dobro poznati, te da su oporbenjaci već ponudili kompromisno rješenje. Jedno od prijedloga, podsjeća Milanović, jest da se glasuje tamo gdje je hrvatska država.

«Novo je to da smo nakon dva i pol mjeseca šutnje konačno sjeli razgovarati i da mislimo kako postoji prostor za dogovor i kompromis da se jedno dosta teško pitanje uredi na način koji će u idućih 15-tak godina omogućiti jednu pomirljivu situaciju, u kojoj nitko nikom neće ništa predbacivati ili stavljati na teret», istaknuo je Milanović nakon sastanka s premijerkom, zaključivši kako vjeruje da će se u razumnom vremenu postići kompromis.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika