11.05.2010. / 11:38

Autor: Martina Čizmić

Nakon smjene u POA-i, Turek izvještavao Nijemce o poslovima Hypa

Turek je, navodi Berliner, preko posrednika saznao i podatke o off-shore tvrtkama putem kojih je Hypo iskorištavao porezna utočišta u Lihtenštajnu, Švicarskoj, Britanskim Djevičanskim otocima, Cipru, Irskoj i Gribraltaru

Franjo TurekFranjo TurekIstraga o Hypo Alpe Adria grupi i njihovim aktivnostima po istočnoj Europi dobila je novu dimenziju nakon što je njemački Berliner Zeitung objavio tekst u kojem se navodi kako su hrvatski obavještajci još 2006. godine izvještavali njemačku obavještajnu službu BND o poslovima Hypo banke u Hrvatskoj.

Kako piše Berliner Zeitung, koji je u posjedu jednog takvog izvješća, u izvješćima se navodi kako je BND-ovac Ralf Boesse bio izuzetno zainteresiran za istraživanje strateških informacija o aktivnostima Hypo grupe u Hrvatskoj.

Zbog toga je BND angažirao najmanje dvoje obavještajaca, uključujući i bivšeg šefa POA-e Franju Tureka.

Turek je nakon što je 2004. godine smijenjen sa čela POA-e otvorio vlastitu tvrtku za poslovno savjetovanje Prudens consilium. Nije isključeno kako je upravo njemačka obavještajna služba angažirala njegovu tvrtku kako bi istražila poslove Hypa u Hrvatskoj. Zahvaljujući njegovoj širokoj mreži informatora u politici i gospodarstvu, Turek je njemačkim kolegama mogao davati informacije o poslovnim i investicijskim partnerima Hypo banke u Hrvatskoj.

Turek je, navodi Berliner, preko posrednika saznao i podatke o off-shore tvrtkama putem kojih je Hypo iskorištavao porezna utočišta u Lihtenštajnu, Švicarskoj, Britanskim Djevičanskim otocima, Cipru, Irskoj i Gribraltaru.

Nije moguće iščitati da li je Turek izvještaje predavao direktno Boesseu ili nekome drugome u BND-u, ali se navodi kako su te informacije bile od velikog interesa za njemačke tajne službe.

Zanimljivo je da je u izvještaju Hypo grupa navedena kao "banka hrvatske elite, koja upravlja novcem lokalnih oligarha često pribavljenim kroz različite kriminalne aktivnosti". Kao klijente banke navode se hrvatski političari, bivši vojni dužnosnici, ali i utjecajni poslovni ljudi koji su svoje uspjehe ostvarili prije 2007.

Berliner postavlja pitanje zašto ta izvješća nisu bila objavljena 2007. godine kada je BayernischeLB kupovala Hypo banku, jer bi se u tom slučaju izbjegli problemi s kojima se sada susreće BLB.

Vezane vijesti

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank International prodaje svoje banke na području bivše Jugoslavije i za taj je posao unajmila Deutsche Bank, javlja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika