11.05.2010. / 21:59

Autor: Ana Smrečki, Hina

Kraj postizborne sapunice u Velikoj Britaniji: Odlazi Brown, dolazi Cameron

Brown je ostavku uručio i kraljici Elizabeti II. Ni 25 minuta nakon što je došao u Buckinghamsku palaču dobio je njezin pristanak

Novom premijeru, Davidu Cameronu, dosadašnji je predsjednik Vlade Gordon Brown zaželio sreću u donošenju važnih odluka za budućnostNovom premijeru, Davidu Cameronu, dosadašnji je predsjednik Vlade Gordon Brown zaželio sreću u donošenju važnih odluka za budućnostPet dana nakon parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, te dvodnevnih pregovora oko sastavljanja Vlade, premijer Gordon Brown podnio je ostavku, a David Cameron postao je novi premijer. Budući da Brownova stranka laburista nije uspjela sastaviti većinu u Parlamentu, konzervativac Cameron primio se posla. Njegovim dolaskom na vlast, okončat će 13-godišnji mandat laburista. Istodobno, Cameron je najmlađi premijer Velike Britanije u posljednjih 200 godina.

Brown uručio ostavku i kraljici Elizabeti II.

Brown je ostavku uručio i kraljici Elizabeti II., koja ju prihvatila, te je pozvala čelnika oporbe koji je u Buckinghamsku palaču stigao s trudnom suprugom. Kraljičin pristanak dobio je nakon samo 25 minuta. Odmah je najavio formiranje Vlade s liberalnim demokratima. Novom premijeru Davidu Cameronu dosadašnji je predsjednik Vlade zaželio sreću u donošenju važnih odluka za budućnost. Brown je najavio podnijeti ostavku na dužnost vođe laburista.

Mediji spekuliraju da su konzervativci i liberalni demokrati postigli dogovor o podjeli vlasti, ali još nisu poznati nikakvi detalji na tu temu. U utorak je vrijednost britanske funte narasla za 1 posto u odnosu na dolar, a na vijest o sastavljanju koalicije konzervativaca i Liberalnih demokrata oporavile su se i vrijednosni papiri na burzi.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika