13.05.2010. / 09:02

Autor: Hina

Swoboda o dijaspori: U Hrvatskoj trebaju glasati oni koji ondje imaju interes

"Važno je, a posljednji izbori su to pokazali, da treba imati jasnu konstrukciju izbornog zakona i izbornih jedinica. Treba pojasniti stvari za ljude koji žive u Hrvatskoj. Posebice u odnosima s BiH. Mi smo zainteresirani u EU za koheziju zemlje. Zbog toga treba učiniti sve u tom smjeru"

Hannes SwobodaHannes SwobodaEU izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda i potpredsjednik Socijaldemokratske frakcije, druge najveće u Europskom parlamentu rekao je kako Unija ne želi utjecati na neke posebne članke hrvatskog ustava, ali 'da se stvari moraju razjasniti'. "Napraviti se moraju jasna pravila za glasanje, tako da u Hrvatskoj glasaju oni koji u Hrvatskoj imaju životni interes", rekao je Swoboda, dodajući kako u Uniji imaju veliki interes 'za integritet i koheziju BiH te da treba učiniti sve što tome pomaže, sve što ide u tom pravcu'.

"Važno je, a posljednji izbori su to pokazali, da treba imati jasnu konstrukciju izbornog zakona i izbornih jedinica. Treba pojasniti stvari za ljude koji žive u Hrvatskoj. Posebice u odnosima s BiH. Mi smo zainteresirani u EU za koheziju zemlje. Zbog toga treba učiniti sve u tom smjeru", ustvrdio je. Swoboda je ovom prilikom pohvalio govor predsjednika Ive Josipovića u BiH, ocijenivši ga vrlo dobrim i hrabrim. "Predsjednik Tadić dao je također vrlo jasnu poruku o teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine", kazao je.

"Naravno, i Deklaracija o Srebrenici bila je vrlo velik korak naprijed. Nivo angažiranja i jasnoća stava predsjednika Josipovića nije još dostignuta sa srpske strane, iako Srbija ima daleko veću odgovornost za grozna djela počinjena u BiH. To nije do predsjednika Tadića, za kojeg znamo da ima vrlo jasan demokratski stav. Znamo da je to pitanje osjećanja većine članova parlamenta, pa i građana", istaknuo je Swoboda.

Što se tiče prijedloga zakona za zabranu diskriminacije građana na seksualnoj osnovi Swoboda je poručio kako je to pitanje važno. "Bitno je da ne postoji diskriminacija na bilo kojoj razini i orijentanciji, pa i tako i po pitanju seksualne orijentacije građana. Zbog toga će to pitanje biti tema kada će Europski parlament na kraju raspravljati o završetku pregovora s Hrvatskom", kazao je EU političar.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika