14.05.2010. / 16:00

Autor: Hrvoje Šimičević

Incident na Velesajmu: Mekkijeve gorile fizički napale Nacionalova fotografa

U ovim trenucima Peršun na mjestu incidenta čeka policijske djelatnike, kojima će prijaviti Mekijeve zaštitare, zajedno s njegovim pomoćnikom, i to za prijetnje i fizički napad

Mekki TorabiMekki TorabiAsad Sabo Ajel, pokrovitelj i organizator dolaska Mekkija Torrabija, samozvanog marokanskog iscjelitelja u Hrvatsku, fizički je nasrnuo na Nacionalovog fotografa Krasnodara Peršuna. Nemili događaj odvijao se u poslijepodnevnim satima ispred jednog od paviljona na zagrebačkom Velesajmu, gdje je Torabi održavao svoje iscjeliteljske seanse. Torabijevi zaštitari potom su okružili Peršuna dok je sjedio u svom automobilu.

"Premda nisam bio na području gdje se ovaj događaj odvijao, već sam fotografirao s javne površine, što mi nitko ne može zabraniti, najprije mi je prišao pomoćniK Mekija Torabija. Iza njega su došla i četiri zaštitara, koja su okružila automobil", priča Peršun. Asad Sabo Ajel je, nastavlja, postao agresivan nakon što mu je, na njegov upit, odbio pokazati osobne isprave.

"S obzirom da nema nikakvo pravo tražiti me bilo kakve dokumente, oglušio sam se na njegov zahtjev. Nakon toga su mi zaprijetili da moram izbrisati sve slike iz fotoaparata, ističući da će zaplijeniti fotoaparat", kaže Nacionalov fotograf, na kojeg su Mekijevi zaštitari, zajedno s pomoćnikom, koji, uzgred rečeno, uopće nema hrvatsko državljanstvo, u tom trenutku i fizički nasrnuli.

Bijesni Torabijev suradnikBijesni Torabijev suradnik"Jedan mi je strgnuo naočale sa glave, dok je drugi krenuo ulaziti u automobil", prepričava šokirani fotograf. U tom trenutku on je počeo vikati i prijetiti da će zvati policiju, nakon čega su se Mekkijevi pobočnici povukli na područje Velesajma. Peršun je i dalje na mjestu incidenta. Čeka policijske djelatnike, kojima će prijaviti Mekijeve zaštitare, zajedno s njegovim pomoćnikom, i to za prijetnje i fizički napad.

Premda nisu u potpunosti poznati razlozi koji su ponukali Mekkijeve ljude na ovakvu divljačku reakciju prema jednom predstavniku medija, motivi za to mogu se pronaći u pisanju tjednika Nacional, koji se recentno u nekoliko navrata kritički osvrnuo na djelovanje Mekkija Torabija. Među ostalim, tamo su prenesene izjave pojedinih stručnjaka koji su ga nazvali običnim šarlatanom. Zbog toga je Torabi preko svojih hrvatskih odvjetnika zatražio ni manje ni više nego milijun kuna 'odštete'.

Pogledajte fotogaleriju

Zastrašivanje i cenzura

Nakon što je Nacional objavio prvi tekst o Mekkiju, neki su čitatelji reagirali napisavši kako ono što je navedeno u tekstu nije istina. No, zanimljivo je da se o Mekkiju Torabiju u medijima gotovo i nije pisalo. O njegovim 'sposobnostima' oni koji u njih vjeruju saznali su preko usmene predaje. Stoga se postavlja pitanje, zašto medijska šutnja?

Zanimljivo je da na internetu, osim Torabijeva boravka u Hrvatskoj i nešto marokanskih medija koji su pisali o njemu, nema gotovo ništa drugo. Zanimljivo je i to da Torabi ima svoju vlastitu stranicu, ali samo na hrvatskom. Ono što se može naći u svjetskim medijima o njemu je malo i proglašavaju ga običnim varalicom. Tako je prošle godine portal Courrier Casablanca objavio tekst "Kuranom i biljkama protiv AIDS-a i raka" u kojem je uz iscjeljitelje Jemenca Zendaniija i Jordanca Hachimija spomenuo i Mekkija Torabija te ga otvoreno nazvao običnim šarlatanom.

Crne liste novinara

Mekki ima zanimljiv način komuniciranja, istaknuo je u jednom svom tekstu o njemu ugledni marokanski list La Gazette du Maroc. Novinari se moraju prvo javiti njegovom bratu Hafidu koji je svojevrsni glasnogovornik. Nakon toga Hafid određuje koji će novinari moći doći do Mekkija i o čemu će moći s njim razgovarati. A njegova odbojnost prema stranim novinarima koji vole propitivati nekoliko strana iste priče nije nova. Poznato je da Mekki ima 'crnu listu' novinara s kojima ne komunicira i kojima je zabranjen prilaz.

La Gazette du Maroc podsjeća kako je Mekkijevo osiguranje, koje čini oko 50 ljudi, nekoliko puta čak fizički napalo fotografe i novinare, ne samo iz Maroka.
Mekki nikad nije bio dobar Musliman

Prema Nouhi Mohamedu, voditelju Marokanskog Centra za ljudska prava u Skhiratu ono što najviše začuđuje je činjenica da su mediji o Mekkiju počeli pisati tek nakon njegova pada. A zanimljivo je da je taj pad počeo nakon lokalnih izbora. Mnogi koji su i prije kritizirali Mekkija sada to rade otvoreno.

Vezane vijesti

Lažna dojava o bombi u Sarajevu prekinula Torabijevu seansu

Lažna dojava o bombi u Sarajevu prekinula Torabijevu seansu

Zbog lažne dojave o podmetnutoj bombi u utorak je evakuirano više tisuća ljudi koji su u Sarajevu pohodili kontroverznog marokanskog iscjelitelja… Više

Komentari

registracija
30/6/05

astajcic, 14.05.10. 16:10

Don't drink the water....(DMB)


registracija
30/3/09

radar, 14.05.10. 16:52

CPAMOTA!


registracija
16/11/09

simo, 14.05.10. 18:06

Nije to sramota, a ni incident.Veća je sramota što Nacionalovi novinari kao i fotoreporteri nemaju elementarne pristojnosti kod ulaza u privatni ili zakupljeni prostor.Moraju shvatiti da nisu bogom dani i da su dužni poput ostalih građana pridržavati se pravila koje postavlja osoba koja je iznajmila dvoranu.Šta još nacionalovim reporterima nije jasno?
Ovaj puta su nezgodno naletjeli na one koji se ne boje difamiranja i medijskog reketa,što nacional obilato koristi.


registracija
16/11/09

simo, 14.05.10. 18:12

Krasnodar je izguran izvan ograde velesajma,to je prava istina.Zatim je iz automobila vrijeđao zaštitare.


registracija
16/5/09

rummenige, 14.05.10. 19:10

Simo, zašto braniš tog marokanskog šarlatana? Ružan si i glup, ali to je trajno stanje i tu njegova čarobna vodica ne pomaže. Očito si bio na Velesajmu kad znaš što se dogodilo, stajao u redu i čekao da te polije. Bojim se da ćeš se razočarati. Nema te čudesne supstance koja će ti omogućiti adekvatnu veličinu reproduktivnih organa, utomiti nagon spolnog općenja s patuljastim voćkama ili promijeniti bilo koji drugi aspekt tvoje degenerične ličnosti. Taman i da se okupaš u jezeru Mekijeve vode i dalje ćeš ostati ista kukavica, sitna bijedna jajara koja pisanjem anonimnih internetskih komentara kompenzira vlastitu općenitu životnu beznačajnost. Opravdavaš nasilje, hraniš se tuđom nesrećom, zaslužuješ da te se zgazi kao gnjidu....fuj


registracija
8/5/07

justmarko, 14.05.10. 19:14

Ha Ha napokon je otkriveno..Simo je Asad


registracija
18/6/08

bas, 14.05.10. 19:32

A da nije osoba koja je iznajmila dvoranu Bandić?

http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/bandic-novcem-zagrepcana-placa-paviljon-torabiju_303806


registracija
16/11/09

simo, 15.05.10. 01:19

rummenige,dali doista tamo ljude polijevaju vodom,kako znaš?Drago mi je da te moji tekstovi snaže i da si u tom odnosu pasivan.Moraš se odmaknuti od svoje fobije spram stranaca,ipak težimo modernom društvu! Što se pak tiče psihoanalize,znaš i sam da to nije za tebe, to je za obrazovane i kompetentne ljude,odmakni se od toga.Budi dobronamjeran i korektan prema strancu i kolegi Makkiju ,ipak vi imate više zajedničkog nego različitog.Pošto ti znaš da sam ružan, slobodan sam primjetiti određenu vidovitost,nije li to ipak glavna odlika šarlatanstva? Ili je to za tebe ipak empirijska činjenica ? Možda ipak da ostaneš na zdravo Marijo ili dobroj staroj SAMOKRITICI!
______________________________________
justmarko,i ti si pokazao zavidnu dozu konfesionalne paranoje.Ako budeš sretniji ja sam: balija, četnik ,peder ,kreten,nasilnik,itd.


registracija
29/11/09

Ivis, 15.05.10. 14:36

Hej Vi fotici! Nije problem odakle snimas, vec sto ili koga "ciljano" snimas! Lopov ne ide u zatvor zbog kradje, vec zato sto je otkriven ili uhvacen u istoj. Sto bi Vi ucinili, kada bi ja na ulici pratio i snimao Vase zene ili kceri? Puknite se u glavu, barem ponekad!


registracija
27/12/06

Skipp, 15.05.10. 20:07

Pa zar mora netko umrijeti da bi se ovog šarlatana vritnjakom hitilo van iz Hrvatske??


registracija
4/1/09

miroljubiv, 15.05.10. 20:55

Neka nam je još više šarlatana ovdje.to više govori kako katolička vjera ima ozbiljnih propusta u svom nauku,pa se u njihovim crnim rupama može provući sve što su u svijetu odbacili,ovdje je prvomedijski cirkus.da nije namjerno,bilo bi slučajno,a da nije slučajno,bilo bi zlobno i bolesno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika