14.05.2010. / 21:42

Autor: Dean Sinovčić

Cannes 2010, dan 3: Michael Douglas i Oliver Stone u borbi protiv kapitalizma

Supruga Catherine Zeta Jones, koji ima 65 godina, dvije više od Olivera Stonea, brine kapitalizam u Hollywoodu. Osim što, kako je rekao, kada ostariš više nema uloga u velikim filmovima, osim uloga negativaca, nije mu jasno kako velike filmske kompanije mogu potrošiti 35 milijuna dolara za marketing jednog filma ako se mali, nezavisni film snimi za 10 do 15 milijuna dolara

Michael Douglas i Oliver StoneMichael Douglas i Oliver StoneGordon Gekko se vratio. Nakon što je 1987. godine Oliver Stone režirao film „Wall Street" a Michael Douglas za ulogu Gordona Gekka u filmu „Wall Street" dobio Oscara, 23 godine kasnije u Cannesu je u petak ujutro premijerno prikazan nastavak filma nazvan „Wall Street: Money Never Sleeps". Gordon Gekko, grabežljivi financijski manipulator s Wall Streeta, je stariji, izašao je iz zatvora, a mladi glumci u ovom filmu su Shia LaBeouf i Carey Mulligan.

Naravno, film ima izuzetan tajming, Wall Street je u kaos, ekonomska kriza vlada gotovo svugdje na svijetu, a Gordon Gekko je simbol vremena kada se novac grabio na sve načine. Međutim, i Stone i Douglas danas se odupiru kapitalističkom životu, što su jasno dali do znanja na konferenciji za novinare održanoj u petak.

Ono što je Stonea brinulo prije 23 godine jest kako je moguće da Gordon Gekko, kojeg je stvorio kao negativca, postane heroj i uzor svim mladim brokerima koji su počeli raditi na Wall Streetu i koji su željeli biti pohlepni poput njega. „Nisam želio slaviti svijet bogatih", rekao je Stone objašnjavajući zašto prije nije snimio nastavak ovog filmskog hita, ali kako se ekonomska situacija u Americi polako destabilizirala, a on 2007. godine dobio odličan scenarij u ruke za drugi dio filma, tako je i krenuo u snimanje. On je, kaže, zbunjen što to kapitalizam znači danas. „Godine 1987. mislio sam da će se kapitalistički sustav korigirati sam od sebe, ali to se nije dogodilo. Danas imamo plaće na razini iz 1973. godine, ali imamo i produktivnost radnika koja je daleko viša no nekada", izjavio je Stone čiji je otac nekada davno bio broker, ali broker starog kova koji se brinuo da se klijenti obogate a današnje financijske korporacije gledaju prvo da se same obogate a tek zatim i da se klijenti obogate.

Michael DouglasMichael DouglasMichaela Douglasa, koji ima 65 godina, dvije više od Olivera Stonea, brine kapitalizam u Hollywoodu. Osim što, kako je rekao, kada ostariš više nema uloga u velikim filmovima, osim uloga negativaca, nije mu jasno kako velike filmske kompanije mogu potrošiti 35 milijuna dolara za marketing jednog filma ako se mali, nezavisni film snimi za 10 do 15 milijuna dolara. Uz to, istakao je da se kao veleposlanik UN-a najviše brine za razoružanje cijelog svijeta, ali je privatno jako sretan jer je oženjen i ima dvoje prekrasne djece.

Osim njih, na konferenciji za novinare je govorio i Shia LaBeouf, ali kako ovo nije Amerika da ga pitaju gluposti o glupom filmu „Transformersi" koji ga je proslavio, onda ništa pametno i nije imao za reći, a nešto je prozborila i Carey Mulligan, ali ništa što bih zapamtio. Govorio je i Josh Brolin kojeg sam u četvrtak uvečer sreo u baru hotela Carlton gdje je bio sa svojom predivnom suprugom, glumicom Dianom Lane. Zbog nje sam uvijek bio ljubomoran na Brolina, a kada sam je u hotelu Carlton po prvi puta vidio s naočalama za vid, postao sam još ljubomorniji. Kako ću u nedjelju intervjuirati Brolina za jedan drugi film, onaj od Woodyja Allena „You will meet a Tall Dark Stranger" tako razmišljam kako se suzdržati od pitanja o supruzi. Možda da mu čestitam na dobrom ukusu.

I dok me je Brolin usrećio sa dovođenjem supruge tako me je Frano Lasić usrećio dolaskom u Cannes bez djevojke te tako nije ponovio pogrešku od prošle godine kada je u Cannes došao s tadašnjom djevojkom Dolores Lambaša. Ona je, za one koji su zaboravili, tada iz prikrajka zaskočila Monicu Bellucci, fotografirala se s njom i brže-bolje proglasila je svojom novom frendicom. Ovog puta Frano Lasić došao je kao maneken alkoholnog pića Chivas, preciznije kao pobjednik izbora hrvatskog Chivasa „Traži se vitez", a kako je Chivas jedan od sponzora festivala u Cannesu, tako je Lasić došao na tri dana kako bi uživao u festivalu. U petak je, šetajući, naišao na Alaina Delona, s kojim se izgrlio i izljubio, a bogami i fotografirao. Nije mu to novi najbolji prijatelj, ne brinite.

Petak je, početak je najluđeg festivalskog vikenda, lude zabave su počele. Međutim, strah od lošeg vremena ovdje u Cannesu je nevjerojatan tako da sam sinoć, zabavljajući se na jednom partiju na plaži, odjednom ugledao kako na plažu dolazi bager koji nasipava pijesak kako veliki valovi ne bi uništili plažu i ogromne šatore pod kojima se odvijaju tulumi. Nikada viđeno u Cannesu, vjerujte mi na riječ.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika