17.05.2010. / 11:27

Autor: Nekretnine.hr

Najbolja prirodna sredstva za čišćenje doma

Iako dobro održavani travnjak i vrt može osigurati priliku da budete nagrađeni za najboljeg botaničara u susjedstvu, ipak, sve što raste u dvorištu nije nužno zeleno za okoliš

Utvrđeno je da benzinskom motornom opremom, kao što su kosilice, trimeri, puhala, motorne pile utječu za više od 5% onečišćenja okoliša. U kombinaciji s ogromnom količinom vode koja se koristi (30% potrošnje vode u urbanim područjima ode za zalijevanje travnjaka), tona proizvedenog otpada kojima ste prsklai svoje biljke odlazi u zrak. Kemikalija koje ste oprali sa svojih biljaka, zajedno sa vodom se na toplini kondeziraju, i u zraku su tada zajedno umjetna gnojiva i pesticidi koji su ostali u njoj, a Vaš travnjak postaje jedan od najvećih onečišćivača okoliša u Vašem susjedstvu.

Svo čišćenje se može obaviti i pomoću ovih nekoliko proizvoda koji su potpuno sigurni, prirodni i ne sadrže kemikalije - soda bikarbona, borax, ocat, i sol.

Grubo čišćenje - pola limuna umočenog u borax.

Svenamjensko sredstvo - topla voda, sapun i borax. Nastojite izbjeći komercijalne proizvode. Borax, prašak za pecivo i ocat su najbolji za čišćenje. Bezopasni su za kožu i sigurni za okoliš. A nema ni upletenih korporacija, ni varanja potrošača.

Osnovno čišćenje: ocat i voda. Za npr. spaljene tragove koristite zagrijanu vodu. Pošpricajte sa sodom bikarbonom i namačite par sati. Mrlje s neljepljive površine ukloniti ćete tako da zagrijete 2 pune žlice sode bikarbone u šalici vode. Obrišite s jestivim uljem prije ponovne upotrebe. Mrlje na šalici za kavu uklonite s vlažnom soli. Mrlje na đezvi za kavu uklonite octom. Tekućina za pranje posuđa: tekući sapun ili stari ručnik natrljan tvrdi sapun. Koristite samo prirodne sapune netestirane na životinjama. Dezinfekcijska sredstva: uzmi 1 šalice boraxa i litru vruće vode.

Čiščenje kamenca: 1 šalice sode bikarbone i 1 šalice octa. Čišćenje čaša: umjesto komercijalnog sredstva koristite alkohol, a zatim smjesu od 50% bijelog octa i 50% vode. (Sredstva za čišćenje čaša sadrže amonijak. Amonijak je otrov, iako to ne piše na etiketi.) Čišćenje masti: borax i krpa.

Ručno pranje posuđa: šalicom octa protiv masnoće na tavama i loncima.
Rublje: 1 šalice octa u vodi za ispiranje će omekšati rublje i smanjiti potrošnju sapuna. Ljuskice sapuna su neotrovna biorazgradiva zamjena za deterđente. Dodajte 1/3 šalice sode da se očiste mrlje i mast. Čišćenje površina: ocat i sol.

Dodatni savjet: Zalijevajte biljke sa ostacima vode za piće ili od pranja povrća. (vitamini su korisni i biljkama). Ako želite još informacija o zaštiti okoliša, prirode i društvenoj pravdi: Ekologija.hr će Vam ih omogućiti.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika