17.05.2010. / 13:09

Autor: Hrvoje Šimičević

Neredi u Varšavskoj: Aktivisti srušili ogradu, zaštitari uzeli jednog aktivista za 'taoca'

Prvi u nizu prosvjeda se trebao održati sutra, a današnja konferencija, koja je najavljivala taj prosvjed, okončana je rušenjem željezne ograde koja je za potrebe radova postavljena kod kina Europe

Foto: Martina CvekFoto: Martina CvekNa poprištu gradnje lifestyle centra tajkuna Tomislava Horvatinčića, tijekom prijepodnevnih sati došlo je do naguravanja između nevladinih aktivista i 40-ak zaštitara Sokola Marića, koji čuvaju gradilište od neželjenih uljeza. Naime, nakon što su jutros ponovno pokrenuti bageri u strogom centru grada, protagonisti Zelene Akcije i Prava na Grad, najavili su nove prosvjede.

Prvi u nizu se trebao održati sutra, a današnja konferencija, koja je najavljivala taj prosvjed, okončana je rušenjem željezne ograde koja je za potrebe radova sinoć nanovo postavljena u Varšavskoj. Nakon toga, robusni zaštitari su postali izrazito neugodni prema aktivistima, na što ovi nisu uzmaknuli, a kako doznajemo, Foto: Martina CvekFoto: Martina Cvekjednog od aktivista koji je sudjelovao u naguravanju ograde povukli su u područje gradilišta. Nacional.hr zasad ne raspolaže informacijama o tome da li je taj aktivist - talac pušten iz nezakonitog zarobljeništva.

Ubrzo nakon njegovog odvođenja u unutrašnjost ovog privatnog zdanja, aktivisti i prisutni građani su počeli vikati 'otmičari, otmičari!', i 'pustite ga van!'

Zelena akcija je zbog toga pozvala policiju, čijih djelatnika inače nije manjkalo u Varšavskoj. Naime, marljivi pripadnici interventne policije ubrzo su došli na mjesto događaja, te okružili aktiviste. Odgovor potonjih bio je pasivni otpor, odnosno sjedenje na pločniku Varšavke.

"Došli smo tu samo najaviti sutrašnji prosvjed, a građani su spontano počeli gurati ogradu i srušili je. Ne ograđujemo se od tog čina, i nismo sigurni da li možemo i želimo li kontrolirati reakcije građana", rekao je Teodor Celakoski, čelnik Prava na grad, dok je čelnik Zelene akcije Tomislav Tomašević pozvao sve pristutne da ne ulaze u sukob s policijom. Kako je rekao, i policija i zaštitari žele upravo takav scenarij.

Foto: Martina CvekFoto: Martina CvekOd ranih jutarnjih sati 60-ak prosvjednika svojim tijelima blokira ulaz u gradilište. Navodno je današnji zadatak mehanizacije bilo rušenje stabala. To im zbog prosvjednika za sada nije uspjelo. Među prosvjednicima se nalaze i glumci Vili Matula, Urša Raukar, pisac Edo Popović i drugi.

Nakon višetjedne pauze, gradnja Horvatinčićevog kompleksa nastavljena je jučer, pod okriljem noći, a prema pisanju Jutarnjeg lista, uz zaštitu temeljne i interventne policije i rečenih zaštitara. Podsjetimo, upravo na ovom mjestu dogodio se tijekom veljače jedan od sramotnijih primjera policijskog nasilja nad plećima aktivista u novijoj hrvatskoj povijesti.

Slijed događaja u Varšavskoj možete pratiti na portalu Nacional.hr

Fotogalerija

Vezane vijesti

Vlada manipulira procedurom i radi farsu od Plomina

Vlada manipulira procedurom i radi farsu od Plomina

Zelena akcija u reakciji na pozitivno mišljenje Savjetodavnog stručnog povjerenstva u postupku procjene utjecaja na okoliš termoelektrane "Plomin C"… Više

Komentari

registracija
17/12/09

petrus, 17.05.10. 13:46

ovo je ključ i za traženje ostavke kompletne vlade.


registracija
30/6/05

astajcic, 17.05.10. 15:08

Zagreb počinje sličiti Bangkoku!


registracija
26/7/09

odredjen, 17.05.10. 16:08

ovo je horda idiota koji ne znaju sto hoce. Svuda se u svijetu obnavljaju gradske jezgre u spoju modernog, samo Zagreb treba ostati balkanski?

A na par sto metara dalje u Staroj Vlaskoj gradi se nesto sasvim ruzno, ali to nikoga ne zanima? Pa sto tamo ne idete prosvjedovati?


registracija
18/5/10

Biker, 18.05.10. 23:12

Ovo je odlicna prilika da se napokon probudimo iz zimskog sna i pocnemo glasno i jasno izrazavati svoje nezadovoljstvo vlascu.U razvijenijim demokracijama ljudi prave i puno vise buke i za puno manje stvari.Ono sto zaista zabrinjava je broj policije i specijalaca na ulicama kao da je u pitanju revolucija koja hoce srusiti drzavnu vlast.To je ono sto najvise IRITIRA nas obicne ljude jer ova vlast jos nije naucila istinski demokratski sluziti svojim gradjanima vec sluzi kapitalu koji ce napraviti od ove zemlje buducu koloniju unutar EU.Sto vise ovakvih i jos zescih prosvjeda i valjda ce vladajuci poceti misliti svojim glavama jer ako imaju nezadovojnu bazu oni su proslost!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika