17.05.2010. / 18:00

Autor: Hina

Medvedev u Kijevu: lakše je pregovarati s Janukovičem

Dvojica predsjednika poklonila su se na Grobu neznanog junaka i prisustvovala komemoraciji za žrtve Velike gladi 1932.-1933., a sve pod obilnom kišom u čemu je Medvedev vidio veliku simboliku i poručio "Ova kiša oprat će sve što je bilo loše u prošlosti"

Dmitrij Medvedev i Viktor Janukovič (Reuters)Dmitrij Medvedev i Viktor Janukovič (Reuters)Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev počeo je u ponedjeljak dvodnevni posjet Ukrajini iskazom zadovoljstva što je na čelu novi predsjednik države Viktor Janukovič s kojim mu je lakše pregovarati nego s njegovim prozapadno orijentiranim prethodnikom, javljaju agencije.

Janukovič je naslijedio prozapadnog predsjednika Viktora Juščenka za čijeg su mandata odnosi s Moskvom bili na najnižoj razini. Dolaskom na dužnost Janukovič je izveo spektakularno približavanje s Rusijom.

"Trgovina, poslovni kontakti, sve postaje aktivnije i barem u malom dijelu zahvaljujući činjenici da ukrajinska država ima novu upravu", rekao je prije početka razgovora s kolegom, prenosi Reuters.

Janukovič je najavio pokretanje gospodarskih reformi u zemlji i istaknuo kako Ukrajina pritom računa na potporu Rusije. "Držimo da će Rusija biti naš strateški partner u tom procesu", kazao je Janukovič.

Predsjednici Rusije i Ukrajine na sastanku u ponedjeljak potpisali su tri političke deklaracije, o europskoj sigurnosti, sigurnosti Crnomorske regije i Pridnjestrovlja. Dvojica lidera potpisali su i više međudržavnih sporazuma, među kojima o zajedničkom korištenju ruskog sustava satelitske navigacije Glonass, o suradnji u zračnom prostoru te razvoju znanstveno-obrazovne i kulturne suradnje, prenijela je agencija Interfax. Posebna tema razgovora je suradnja u energetici.

Dvojica predsjednika poklonila su se na Grobu neznanog junaka i prisustvovala komemoraciji za žrtve Velike gladi 1932.-1933., a sve pod obilnom kišom u čemu je Medvedev vidio veliku simboliku i poručio "Ova kiša oprat će sve što je bilo loše u prošlosti".

Dio Ukrajinaca koji je prozapadno orijentiran nezadovoljan je zbližavanjem s Moskvom te optužuje Janukoviča za "veliku izdaju", piše agencija AFP.

U ponedjeljak je samo stotinjak prosvjednika izrazilo neslaganje s Rusijom uz transparente "dolje ruski okupatori", javlja agencija dpa i navodi da su prosvjedi bili mirni, a broj policajaca malen.

Janukovič je u travnju produljio koncesiju luke Sevastopolj u Crnome moru ruskoj mornarici do 2042. godine, u zamjenu za jeftiniji ruski plin, ali je kao nepovoljan za Kijev odbacio moskovski prijedlog o spajanju ruskog naftnog diva Gazprom s ukrajinskim Naftogasom.

Janukovič se protivi ulasku Ukrajine u NATO, no prioritetom drži približavanje Europskoj uniji.

U izjavi novinarima on je branio novi smjer Kijeva kazavši "te odluke nisu samo u interesu obiju zemalja, već se poklapaju s mišljenjem ukrajinskog i ruskog naroda", piše dpa.

Vezane vijesti

Putin imenovao vladu s malo novih imena

Putin imenovao vladu s malo novih imena

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je u ponedjeljak sastav nove vlade koju predvodi Dmitrij Medvedev, u kojoj su na ključnim pozicijama ostali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika