Objavljeno u Nacionalu br. 757, 2010-05-18

Autor: Berislav Jelinić

Rasplet afere Hypo: Kulterer svjedoči o vezama Sanadera i austrijske banke

Očekuje se da će Kultereru biti postavljena i neka izravna pitanja o vezama koje je s bivšim vodstvom banke imao bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, tvrde austrijski izvori

WOLFGANG KULTERER (LIJEVO) I
TILO BERLIN, NJEGOV NASLJEDNIK NA ČELU HYPO BANKE, KOJI BI, PREMA PISANJU
AUSTRIJSKIH MEDIJA, USKORO MOGAO BITI UHAPŠENWOLFGANG KULTERER (LIJEVO) I TILO BERLIN, NJEGOV NASLJEDNIK NA ČELU HYPO BANKE, KOJI BI, PREMA PISANJU AUSTRIJSKIH MEDIJA, USKORO MOGAO BITI UHAPŠENWolfgang Kulterer, bivši čelnik Hypo Alpe Adria Grupe, ovog tjedna trebao bi ponovo svjedočiti pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta. Kulterer je navodno spreman progovoriti o brojnim intrigantnim zbivanjima iz povijesti poslovanja te bankarske grupacije, doznao je Nacional iz upućenih austrijskih izvora. Očekuje se da će Kultereru biti postavljena i neka izravna pitanja o vezama koje je s bivšim vodstvom banke imao bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, tvrde austrijski izvori. Špekulira se da će parlamentarno istražno povjerenstvo pokušati od Kulterera doznati i je li banka pokrivala neke privatne Sanaderove troškove, o čemu se u austrijskim poslovnim krugovima neformalno govori već dulje vrijeme. Drugo je pitanje hoće li Kulterer, kojemu pripisuju dugogodišnje bliske veze sa Sanaderom, htjeti otkrivati takve informacije, čak i da su one istinite.

Parlamentarno istražno povjerenstvo koje u Koruškoj ispituje poslovanje Hypo Alpe Adria Grupe vodi Rolf Holub, zastupnik Zelenih u koruškom zemaljskom parlamentu. Istragu o poslovanju te bankarske grupacije i njenoj spornoj prodaji Bayerische Landesbanku usporedo provode još i pravosudna tijela u Bavarskoj i Koruškoj, te državna odvjetništva u Münchenu i Klagenfurtu.

Bankarski odvjetnik kao kukavičje jaje

Bivši premijer Ivo SanaderBivši premijer Ivo SanaderKulterer je u sklopu tih aktivnosti već davao iskaze, ali su oni uglavnom bili dozirani i svodili su se na to da se pokuša zaštititi od kaznenog progona. Zanimljivo je da je koruški parlament već prije nekoliko godina istraživao poslovanje te bankarske grupacije, ali je ta istraga okončana bez ikakvih spektakularnih zaključaka, a poslije je uslijedio krah banke. Sada neki politički krugovi u Austriji tvrde da je glavni smisao ove druge po redu parlamentarne istrage u koruškom parlamentu prikupiti brojne dokumente o poslovanju te bankarske grupacije, kako bi se oni mogli po potrebi dostavljati medijima, budu li mjerodavne državne institucije opstruirale istrage o poslovanju banke. Dio austrijskih političkih krugova tvrdi da se u to može opravdano sumnjati, jer je jedan od članova tzv. Soko Hypo jedinice ujedno i odvjetnik koji istodobno zastupa tu bankarsku grupaciju.

"Radi se o čistom sukobu interesa, jer je taj odvjetnik postavljen u Soko Hypo jedinicu kao kukavičje jaje, kako bi bankari mogli doznati što rade ovlaštene državne institucije. S druge strane, taj odvjetnik sigurno raspolaže povjerljivim poslovnim informacijama iz Hypo Alpe Adria grupe, ali ih on ne želi otkrivati, nego ih čuva kao poslovnu tajnu. U takvom ozračju postavlja se pitanje smisla tako ustrojene posebne istražiteljske jedinice, posebno uzme li se u obzir da je ta bankarska grupacija sada u vlasništvu države, koja je i sama u tom slučaju u sukobu interesa: jedan njen dio želi procesuirati kriminalne radnje, dok drugom to nije u interesu jer bi to moglo štetiti poslovanju sada državne bankarske grupacije", izjavio je za Nacional upućeni austrijski izvor.

Hypo poslovao s 24 ratna zločinca

Da su neke istražne radnje ograničene, sugerira još jedna pojedinost koji su otkrile austrijske novine. Prošli tjedan objavljena je informacija da su članovi bavarskog parlamentarnog povjerenstva koje istražuje poslovanje te bankarske grupacije otkrili da je Hypo Alpe Adria Grupa poslovala s 24 ratna zločinca i 2 terorista.

Te su aktivnosti navodno prekinute istog trenutka kad je u suvlasništvo bankarske grupacije ušla Bayerische Landesbank, ako je vjerovati dužnosnicima te banke koji su svjedočili pred bavarskim istražnim povjerenstvom. Međutim, unatoč tom skandaloznom otkriću nitko od njih nije bio voljan otkriti o kojim se to ratnim zločincima i teroristima radi, niti su te informacije dostupne novinarima

Vezane vijesti

Kulterer - Nisam se sastao sa Sanaderom u Klagenfurtu

Kulterer - Nisam se sastao sa Sanaderom u Klagenfurtu

Suđenje Ivi Sanaderu u slučaevima Hypo i Ina-MOL nastavljeno je na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočenjem bivšeg šefa uprave Hypo banke, Wolfganga… Više

Komentari

registracija
16/11/09

simo, 18.05.10. 10:42

Ne samo zločincima i teroristima,već i ustašama.
Gomila Nacionalovih besmislica,po stoti puta pokušava stvarati senzaciju na temeljima rekla kazala novinarstva.Nacional prenosi medijske natpise Austriskih kolega koji jednako poput njih zarađuju stvaranjem senzacija,bez i jednog valjanog argumenta.Da smo kojim slućajem povjerovali tim konstrukcijama već bi se trebali pitati kako to da nije pohapšeno pola austriske banke, a i bivši premijer bi barem trebao biti ispitan,ovako ni to.Bar ga sad više nitko ne štiti!
Skoro godinu dana trujete ljude svojim fikcijama,time pokazujete koliko ih cijenite.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika