17.05.2010. / 23:56

Autor: Ana Smrečki

Stručnjaci savjetuju Milinoviću: Omogućite neplodnim parovima da dobiju dijete

Stručnjaci savjetuju da se pravo na zamrzavanje i čuvanje zametaka omogući ženama sa 40 i više godina, koje uz zamrzavanje triju jajnih stanica imaju minimalne mogućnosti začeća

U prva četiri mjeseca ove godine ostvareno 40 trudnoća više nego u istom razdoblju laniU prva četiri mjeseca ove godine ostvareno 40 trudnoća više nego u istom razdoblju laniMinistar Milinić iznio je najnovije podatke o postupcima medicinski potpomognute oplodnje. Govoreći u Dnevniku Nove TV ministar zdravstva pohvalio se da je u prva četiri mjeseca ove godine ostvareno 40 trudnoća više nego u istom razdoblju lani. Govoreći o rezultatima spornog zakona Milinović je rekao da 'Vuk Vrhovac' ima sedam trudnoća više nego lani, KBC u Petrovoj 12, 'Sestre milosrdnice', jedna privatna poliklinika po devet trudnoća više nego lani, te Osijek tri trudnoće više.

U Hrvatskoj čak 15 posto neplodnih parova

Zabilježene su i prve trudnoća iz odmrznute jajne stanice u Rijeci, te Zagrebu. Ističe da ovi dobri rezultati nisu njegovi, nego da su ih iznijeli stručnjaci. Pritom poručuje onima kojima oni eventualno smetaju da on za to nije kriv. Podaci su to izneseni na Kongresu o medicinskoj oplodnji održanog za vikend na Plitvicama. Stručnjaci su tamo ministru preporučili da neplodnim parovima, kojih je u Hrvatskoj oko 15 posto omogući da dobiju dijete, piše Večernji list.

Savjetuju da se pravo na zamrzavanje i čuvanje zametaka omogući ženama sa 40 i više godina, koje uz zamrzavanje triju jajnih stanica imaju minimalne mogućnosti začeća. U tu skupinu trebalo bi se uvrstiti i muškarce koji pate od ozbiljnih problema s plodnošću. Zamrzavanje zametaka trebalo bi se omogućiti i ženama kod kojih se dobiva mali broj jajnih stanica, te parovima koji su opterećeni brojnim neuspjesima in vitro fertilizacije.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika