01.10.2004. / 00:00

Autor: Petar Šego

HRVATSKA

SLOVENSKI MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA KRITIZIRAO HRVATSKU NA SASTANKU MINISTARA EU

“Hrvatska je napravila granični incident na vanjskoj granici Europske unije.” izjavio je ministar unutarnjih poslova Slovenije Rade Bohinc u petak na ministarskom sastanku EU u Haagu. Bohinc je pri tom dodao da je ponašanje hrvatske policije bilo “neprihvatljivo”. Na sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova članica EU i zemalja kandidata, kojem je prisustvovala i Hrvatska, Bohinc je u svom izlaganju izjavio da do incidenata dolazi na području gdje hrvatsko-slovenska granica još nije utvrđena. Po njegovim riječima, Slovenija je predložila sporazum o izbjegavanju incidenata kako bi se problemi rješavali na europski način. Ivica Buconjić, državni tajnik u hrvatskom MUP-u, opovrgnuo je “bilo kakvu odgovornost hrvatske strane za incident na graničnom prijelazu Plovanija”. Buconjić je na sastanku objasnio da je incident izazvao slovenski parlamentarni zastupnik Janez Podobnik sa grupom slovenskih državljana “prekršivši hrvatske propise ilegalno ušavši na nedvojbeno hrvatski državni teritorij. Hrvatska policija je postupala po hrvatskim propisima na hrvatskom teritoriju, na način na koji bi postupila bilo koja europska policija.” Naglasio je da tijekom intervencije nije bilo nikakve brutalnosti, te da hrvatska policija izbjegava incidente, primjenjuje međunarodne standarde i želi nesporazume rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa. Istup Slovenije i Hrvatske nije prokomentirao ni jedan sudionik sastanka, tako da on, bar na službenoj razini, nije pobudio veći interes.
Glasnogovornik Vlade Ratko Maček za Nacional je izjavio: “Hrvatska, Slovenska i međunarodna javnost dobro zna da Hrvatska nije odgovorna ni za kakve granične incidente koji su se dešavali na hrvatsko-slovenskoj granici.”
Državni tajnik u MUP-u RH Ivica Buconjić za Nacional je poslije sastanka izjavio:”Između Slovenije i Hrvatske su se dogodila 42 granična incidenta a posljednji je bio na graničnom prijelazu Plovanija. Izazvao ga je slovenski parlamentarni zastupnik Janez Podobnik sa grupom slovenskih državljana, a hrvatska policija se ponašala korektno, po hrvatskim propisima i nije bilo nikakve brutalnosti. Želio bih naglasiti da je Hrvatska prema Sloveniji i dalje otvorena za suradnju i rješavanje otvorenih problema, kao i razvoj dobrosusjedskih odnosa.”
Na sastanku se najviše raspravljalo o sigurnosnoj prijetnji EU izazvanom legalnim i ilegalnim azilantima. Po tom pitanju se od svih policija, pa tako i Hrvatske, traži da provode politiku EU uz poštovanje ljudskih prava i najviših standarda. “Od Hrvatske se očekuje da na svojim granicama zaustavi dobar dio nelegalnih imigranata koji tim putem dolaze u EU.” izjavio je Buconjić. Dodao je kako Hrvatska mora na višu razinu podići sposobnost svoje policije u nadziranju državne granice te prilagoditi sustav azila. Na sastanku je također bilo govora o uspostavljanju centara za tražitelje azila izvan granica EU, što je načelno dogovoreno, kao i o prijedlozima formiranja zajedničke granične policije EU i zajedničkom sustavu azila.
Buconjić je za Nacional posebno želio naglasiti kako je tijekom sastanka Hrvatsku posebno pohvalio Otto Schilli, ministar unutarnjih poslova SR Njemačke, koji je također izjavio kako smatra da će Hrvatska ubrzo postati članicom EU.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika