24.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

POČETAK DEUSTAŠIZACIJE

MIJENJA SE KAZNENI ZAKON: VELIČANJE NDH POSTAJE KAZNENO DJELO

MIJENJA SE KAZNENI ZAKON: VELIČANJE NDH POSTAJE KAZNENO DJELO

Nacrt promjena Kaznenog zakona, kojeg je upravo priredila radna skupina Ministarstva pravosuđa, donosi niz novosti od kojih je najzanimljivije uvođenje veličanje bivših fašističkih država ili organizacija (što uključuje i NDH) kao kaznenog djela. Novčana kazna ili zatvor do tri godine prijetio bi svima koji trguju ili ističu na javnom mjestu zastave, značke, odore, parole i način pozdravljanja bivših fašističkih država ili organizacija.
Osim toga, i vrijeđanje predsjednika Republike ponovo bi, nakon što je ukinuto prije dvije godine, postalo kazneno djelo uz obrazloženje da predsjednik predstavlja i simbolizira Republiku Hrvatsku čija se povreda ugleda sankcionira.
Nadalje, najveća zatvorska kazna više ne bi bila 40 godina nego doživotni zatvor. Takva kazna predviđena je samo za najteža djela: teško ubojstvo, ubojstvo najviših državnih dužnosnika, genocid, međunarodni terorizam i sl. Ipak, predviđena je mogućnost pomilovanja za teške kriminalce.

Vezane vijesti

Zločine nad djecom morat će prijavljivati svi

Zločine nad djecom morat će prijavljivati svi

Institut ispovjedne, liječničke ili odvjetničke tajne ne postoji ako je počinjen zločin nad djetetom. To je ukratko odredba koja će stupiti na snagu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika