23.05.2010. / 08:04

Autor: Boris Beck

Crkveni sex shop - samo dva artikla, ali po paprenim cijenama

Biste li radije bili zatvoreni u sobu s nekim tko izbjegava da vas pogleda u oči ili s nekim tko je iskren? I da vas i nakon te iskrenosti gleda u oči?

Članak o seksu za katolike podsjetio me na jednu trajnu proturječnost. Iako je Crkva bogata mnogo čime - zgradama, slikama i kipovima; tajnama, enciklikama i dugovima; svecima, mučenicima i hereticima - izlog njezina sex shopa prilično je jadan: nudi samo dva artikla i to po visokoj cijeni. Jedan je život u celibatu, a drugi kršćanski brak u kojem su partneri (muško i žensko, kako je već Bog stvorio čovjeka) ravnopravni, otvoreni rađanju djece (broj nije propisan!) te vjerni jedno drugom do smrti. Sve ostale seksualne prakse smatraju se kršćanski neispravnima.

Budući da svijet nastanjuju osim svetaca i ljubavnici, ljubavnice, rastavljeni, nevjenčani, žigoli, prostitutke, striptizete, pornofili, fetišisti, kandaulisti, svingeri, voajeri, bigamisti, onanisti, homoseksualci i biseksualci, vrlo mnogo muškaraca i žena, više ili manje religioznih, ne može dobiti crkveni atest za svoje seksualne prakse - iako mogu računati na strpljivo uho razborita ispovjednika.

Sada čak i ne govorim o prometu koji se odvija u stražnjim prostorijama spomenutog sex shopa i koji je, kako se može čuti, živahniji od praznog izloga. Pitanje je ovo: kako je takva ledena pravda spojiva s ljubavi o kojoj se gorljivo priča? Sjetio sam se govora koji je Ivan Zlatousti sastavio da ga muževi izreknu suprugama:

"Uzeo sam te u svoje ruke i volim te, volim te više od svojega života. Jer sadašnji život nije ništa, i moj najgorljiviji san jest provesti ovaj život s tobom tako da budemo sigurni da nećemo biti odijeljeni u onome koji nam je namijenjen. Stavljam ljubav prema tebi iznad svega i ništa mi ne bi bilo bolnije nego kad ne bih uvijek mislio kao ti." Zbilja, tko ne bi radije tako živio nego uhodio partnera, plakao uz telefonsku slušalicu ili bježao noću s djecom iz kuće.

A sad o naslovu onog teksta čiji je link na početku: "Svaka poza u braku je dobra ako se vjernici gledaju u oči". Naslov nema veze s člankom, ali poenta nije loša. Biste li radije bili zatvoreni u sobu s nekim tko izbjegava da vas pogleda u oči ili s nekim tko je iskren? I da vas i nakon te iskrenosti gleda u oči?

Vezane vijesti

Eutanazijom do vječnog života

Eutanazijom do vječnog života

Subotnje proglašenje blaženim pet sarajevskih časnih sestara - od kojih su četiri počinile samoubojstvo - pomalo djeluje kontradiktorno kad se zna da… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 23.05.10. 10:02

I što je pjesnik htio reći?


registracija
23/1/07

boltek, 24.05.10. 09:40

Kome pak ti možeš pogledati u oči?


registracija
23/1/07

boltek, 24.05.10. 09:43

Beck kad buš napisal nekaj svojega. Ti si ni vrit ni mimo.
Nemoj samo komentirati članke, jer ti ne ide baš najbolje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika