24.09.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

LONDON

BLAIR TVRDI DA IRAK MOŽE POKRENUTI ORUŽJE MASOVNOG UNIŠTENJA ZA 45 MINUTA

BLAIR TVRDI DA IRAK MOŽE POKRENUTI ORUŽJE MASOVNOG UNIŠTENJA ZA 45 MINUTA

Sadam Husein može pokrenuti oružje masovnog uništenja u roku od 45 minuta, ustvrdio je u utorak Britanski premijer Tony Blair. U dossieru kojim je u parlamentu dokazivao da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje navodi da Saddam stvara zalihe kemijskog i biološkog oružja i da ih je “spreman upotrijebiti” kao i da bi mogao izgraditi nuklearno oružje za godinu ili dvije. Nedavno su američke obavještajne službe iznijele podatak da će Irak imati nuklearnu bombu prije Nove godine. U dossieru ne navodi nikakve konkretne dokaze nego pruža indicije. Tako navodi kako irački režim u Africi pokušava kupiti uran za izradu nuklearne bombe, a zanemaruje činjenicu da se taj materijal može koristiti i u civilne svrhe.
Irak je odbacio ove tvrdnje britanske vlade kao neosnovane.
“Britanski premijer služi kampanji laži protiv Iraka koju predvode cionisti” rekao je irački ministar kulture Hammed Youssef Hammadi.
Amerika i Velika Britanija nisu očekivale da će Irak prihvatiti bezuvjetan povratak UN-ovih inspektora za oružje, pa su napad na tu zemlju odgodile do veljače. Cilj im je svrgnuti s vlasti diktatora Saddama Husseina i zaustaviti navodni irački program razvoja oružja za masovno uništenje. Rusija je pristala dati potporu napadu ako Amerikanci i Britanci predoče konkretne dokaze da Irak zaista razvija takvo oružje. Postojanje takvog oružja ili njegov razvoj dosadašnje inspekcije UN-a nisu potvrdile.
Političari i komentatori u Britaniji koji su vidjeli dossier izjavili su da on sadrži sažetak onoga što je opće poznato i da nema u njemu nema velikih otkrića.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika