24.05.2010. / 18:13

Autor: Hrvoje Šimičević

Konceptualna umjetnost koja ne umire: Na stadionu 'Za dom spremni', na Crkvi kukasti križ

Sinoć, kada se odvijala drumska zločinačka operacija nad zidovima jedne 'krivovjerne' institucije, u Osijeku - gradu kojim rukovodi nepravomoćno osuđeni ratni zločinac zbog ubojstva srpskih civila - igrala se nogometna utakmica između reprezentacije Hrvatske i prijateljskog Walesa

Tek nekoliko tjedana nakon što su nepoznati i isto toliko hrabri počinitelji devastirali spomenik srpskoj starčadi u Varivodama, likvidiranima za vrijeme Oluje od strane (i dalje) 'nepoznatih počinitelja', hrvatska neonacistička mladež nastavlja sa širenjem poruka tolerancije, etničke različitosti i ljubavi prema manjinama.

Zidovi pravoslavne crkve Svetog Stefana u Borovu naselju ukrašeni su jučer, pod okriljem noći, kad pošteni svijet spava, ljupkim simbolima minulih naci-fašističkih režima; Na jednom zidu iscrtano je ogromno slovu U, dok su na drugoj strani iste crkve, lijevo i desno od vrata, ostavljena dva kukasta križa.

Policija je objavila da traga za nepoznatim počiniteljima, a kad ih se locira i uhvati, iz MUP-a kažu kako će on (ili oni) biti prijavljen za rasnu i drugu diskriminaciju. Kako će izgledati kraj ove priče, ilustriraju otprilike slijedeći primjeri: iživljavanje nad spomenikom mučki ubijenih srpskih civila u Varivodama, i dalje nije sankcionirano. Kao i u slučaju onih koji su im prosvirali lubanje - počinitelji još nisu poznati. Slična je situacija i sa židovskim grobljem u Osijeku, gdje su - razumije se - 'nepoznati počinitelji' krajem rujna razorili 12 spomenika.

Policija, osim što pokušava pronaći počinitelje iz Varivoda i Osijeka, sada je dobila dodatan posao istraživanja identičnih kaznenih djela, pa se može govoriti o pokušaju razjašnjavanja malog trenda fašističkog divljanja po Lijepoj našoj.

Sve se to odvija u razdoblju obilježavanja 65. godišnjice pobjede nad fašizmom, obljetnice koja je u Hrvatskoj dijelom u sjeni bleiburških 'događanja', gdje pod okriljem dana, kada se 'pošteni' europski svijet više-manje stidi svoje fašističke prošlosti, umjesto na zidovima pravoslavnih nekretnina, ono specifično U ponosno stoji na čelima tamošnjih posjetitelja. Radi se o događaju povodom kojeg država kao specijalnog izaslanika pošalje potpredsjednika Sabora Ivana Jarnjaka, koji potom sa govornice kaže kako tamo 'nema nikakve politizacije' te da 'oni danas kršćanski opraštaju'.

Tamo negdje u susjedstvu ovih poruka pomirenja, među službenim emisarima sjedio je i Vice Vukojević, među ostalim poznat i po ne tako davnoj izjavi da su 'logorom Jasenovac upravljali Židovi'. Dakako, cjelokupni događaj, što je valjda najmanje bitno, svojom je nazočnošću upriličio i izvjesni Bože Vukušić, glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda, odnosno Vukojevićev brat po udruzi, inače poznat i kao osuđivani kriminalac s kaznenom evidencijom u tri države.

Sinoć, kada se odvijala drumska zločinačka operacija nad zidovima jedne 'krivovjerne' institucije, u Osijeku - gradu kojim rukovodi nepravomoćno osuđeni i odbjegli ratni zločinac zbog ubojstva srpskih civila - igrala se nogometna utakmica između reprezentacije Hrvatske i prijateljskog Walesa. Prepune tribine su u više navrata jednoglasno, složno i nesmetano urlikale onu poznatu 'starohrvatsku' krilaticu 'Za dom spremni', koja je, kao što to uobičajeno biva, nesmetano odjekivala televizijskim eterom, do te razine da ju valjda jedino nije čuo dežurni HTV-ov sportski komentator.

Obzirom da je spomenuti ratni poklič sastavni dio endehazijske koljačke ideologije, svojevrsna haiku-himna Pavelićevog režima, isto kao i ono specifično štampano slovo U - ovaj puta oslikano na nekretnini u vlasništvu manjine koja je pot tim slovom i tom pjesmicom imala biti izbrisana sa lica zemlje - postoji osnovana sumnja da je riječ o povezanim događajima. Na djelu je, prema svemu sudeći, revitalizacija 'hrvatske konceptualne umjetnosti'; kulturne dicipline u kojoj protagonisti nužno djeluju bez dosluha sa vlastitim razumom, uz oveću količinu alkohola u krvi, i nemjerljivom ljubavlju prema Domovini. Ipak, to vjerojatno nikad nećemo pouzdano znati, obzirom da počinitelji, sazdani od navijačke mase i ekscesnih pijanih bandita, u pravilu i poslovično ostaju 'nepoznati' u svojoj 'činidbi'.

Vezane vijesti

Mesić: Koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu

Mesić: Koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić istaknuo je kako je 'rehabilitacija četničkog vođe Draže Mihailovića koban ustupak velikosrpskom… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 24.05.10. 20:52

"Za dom-spremni", nije izmislio Pavelic, ali je disao kiisik i zivio u Zagrebu. Cijeli Zagreb treba srusiti. Protiv sam nistenja fasada. Tone papira je potroseno na Varivode. Normalno! Ubijeno je sestero ljudi! Veliki zlocin. Tri -cetiri sata hoda od Varivoda, ubijen, znaci prebijen zbog cega je dva dana poslije umro, moj otac, rodjen 1920, dakle starac a Vi niti rijeci; Zasto? Jer je Hrvat! Ubijen u svojoj kuci i nista. Ako mu ne mozete posvetiti 1/6, tada mozete barem 1/12 utrosenog prostora. Isto podrucje, ista kategorija ljudi, ali ne i isti tretman.Zbog Vas govnara! Popisite listu svih ubijenih po datumima i tretirajte ih jednako po kategorijama. Imate mogucnosti! Izidjite na teren, ako nista drugo. Problem je sto ste Vi tudjinci! Namjerno, ponekad i iz neznanja pisete tudjim jezikom! To je sramota! Time izazivate gniev mladih ljudi. Na primier, Tvoj kolega "MARIFETLUK", nikako da mi objasni sto to znaci. Ja ne znam, ali znam da nije hrvatski.


registracija
14/11/07

laufer, 24.05.10. 21:01

Svi ti idioti koji misle da pokazuju svoje hrvatstvo ustaškim i nacističkim znakovima, samo pokazuju svoje neznanje, neobrazovanost i glupost.
Čega se pametan stidi, tim se budala ponosi.


registracija
29/11/09

Ivis, 24.05.10. 21:15

Vi tudjinci- naucite zauvijek! Titini politicki zatvorenici su iznijeli svoj kriz. Respektirajte ih! Ne vrijedjajte ih! Glavasa napadas, a ako imas jaja napadny njegovoga sefa, oprosti mi, ratnog sefa. Ovo ti je dokaz, koliko si jadan i bijedan. Ubuduce "tiskaj", a ne "stampaj" velika slova. Barem dok pises u hrvatskim novinama.


registracija
8/7/09

bankar, 24.05.10. 21:52

"Za dom-spremni" im treba na čelu istetovirati i dopustiti svakome ko ih uoči da ih kamenuje do smrti


registracija
8/7/09

bankar, 24.05.10. 21:53

bravo laufer


registracija
2/12/09

gromco, 24.05.10. 22:50

treba te quasi "za dom spremni" likove spremiti sa hadezejovcima na fuqin goli otok i 24/7 na razglas tompsona pushtaty. bitch


registracija
9/8/09

vinko12, 25.05.10. 00:10

evo ga bas sam ga cekao, pravoi dimne zavjese da ne pise o derneku i velicanju komunistickog zlocinca Nalazi sporadicne slucajeve , uvecava ih i tipizira za cijelu Nekomunisticku RH. Predlazem da se svi ubojice i kriminalci na danasnjim sudovima samonazivaju antifasisti (titini) i mogu ici odmah kuci uz otpremninu i penziju. Inace naziv "antifasizam" u ustavu RH je najveci komunjarski izum. Pod njim se lako prodaju komunizam i komunisticki zlocinci.Taj naziv je u duhu vremana kao da je napisanu u ustavu da RH pociva na antirobovlasnickom sustavu.
Ajde komunjarska bagro navali s lajanjem na moj post


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika