Objavljeno u Nacionalu br. 758, 2010-05-25

Autor: Ivica Medo

Nacional u borbi za malonogometni vrh

Veliki finale futsal groznice

NAKON osvajanja kupa i dramatičnog doigravanja, zagrebački klub Nacional sastaje se u borbi za prvaka hrvatske lige u malom nogometu s Brodosplit inženjeringom

IGRAČI i trener Nacionala u Murinim odijelima u zagrebačkom hotelu
Sheraton. Slijeva nadesno: Nene, Matija Capar, trener Tiago Polido, Tihomir Novak,
Korab Morina i Josip SutonIGRAČI i trener Nacionala u Murinim odijelima u zagrebačkom hotelu Sheraton. Slijeva nadesno: Nene, Matija Capar, trener Tiago Polido, Tihomir Novak, Korab Morina i Josip SutonU finalu doigravanja za prvaka hrvatske lige u malom nogometu našle su se dvije najbolje momčadi u prvom dijelu prvenstva, zagrebački klub Nacional i splitski klub Brodosplit inženjering. Nacional je u ligaškom dijelu sezone zauzeo prvo mjesto s čak 18 bodova više od Brodosplit inženjeringa, pa se čini da je on veliki favorit. Finale se igra na dvije pobjede, prva utakmica igra se 28. svibnja u Zagrebu, a uzvratna 1. lipnja u Splitu. Ako bude potrebno, treća utakmica igrat će se 4. lipnja, ponovo u Zagrebu.


Iako je Nacional tako veliki favorit u finalu, poučeni onim što se dogodilo prošle godine njegovi igrači i trener Portugalac Tiago Polido oprezni su u najavi utakmica s Brodosplitom. Jedan od najiskusnijih u momčadi Nacionala Korab Morina zato je prije prve utakmice finala izjavio: "Bili smo izraziti favoriti i prošle sezone, pa smo u finalu izgubili od Potpićana iz Labina u dvije utakmice, stoga moramo biti oprezni i na terenu dokazati da smo najbolji."
Na oprez poziva i Tiago Polido, portugalski stručnjak za futsal, koji ove godine trenira momčad Nacionala, a koji se dobro sjeća velikog iznenađenja koje je prošle godine priredila momčad iz Labina. Upravo zbog tog iznenađujućeg poraza Uprava Nacionala odlučila se za smjenu Marinka Mavrovića na mjestu glavnog trenera i postavljanje Polida na tu funkciju. Iako je momčad Nacionala superiorno igrala u ligaškom dijelu prvenstva, on upozorava: "Stalno podsjećam igrače da ništa još nije gotovo i da možemo slaviti tek kad podignemo pehar namijenjen pobjedniku. Tek tada možemo reći da smo najbolji."

Poznavatelji futsala tvrde da je ove godine Nacional igrao još bolje nego prošle, pa Polido kaže: "Inzistiram na igranju modernog futsala, onakvog kakav se igra u velikim europskim ligama, s puno trke i agresivnosti, izmjene mjesta, konstantnim presingom na protivnika i brzim odigravanjem. Nije lako tako igrati, ali Nacional ima momčad koja može ispuniti moje taktičke zamisli."

Polido je prošle godine bio četiri mjeseca trener Brodosplita, pa stoga odlično poznaje njegove igrače: "Moj prvi angažman u Hrvatskoj bio je u Brodosplitu, a na početku ove sezone potpisao sam za Nacional. Velika je razlika između ta dva kluba. Nacional je znatno bolje organiziran, to je zapravo jedini pravi profesionalni klub futsala u Hrvatskoj. Osim toga, ovdje su igrači marljiviji, ne treba ih tjerati da treniraju. Split je pravi mediteranski grad što se toga tiče. Kod njih sve ide polako. No moram napomenuti da mi je bilo odlično u Splitu jer me podsjeća na portugalske gradove."

Predsjednik Nacionala Ivica Đolo, koji je zajedno s pokojnim Ivom Pukanićem, osnivačem izdavačke kuće NCL Media Grupa, osnovao MNK Nacional, ističe da je pobjeda u finalu važna radi daljnjeg razvoja kluba: "Jasno je da je u sportu sve moguće, ali puno smo uložili u klub, pa nam nije svejedno hoćemo li biti prvi ili drugi. Prošle sezone izgubili smo u finalu, ali ove sezone ne smijemo si dopustiti još jedan takav propust."

Đolo ističe kako je Nacionalov krajnji cilj igranje u Ligi prvaka, gdje je prošle sezone već ostvario odličan rezultat ulaskom među 16 najboljih momčadi u Europi. Na osnovi toga je Zagreb prvi put bio domaćin jednoj od četiri skupine koje su igrale u osmini finala Lige prvaka. Đolo smatra da bi ove godine moglo biti još bolje:

"Imamo momčad koja uz određena pojačanja može izboriti čak i plasman u polufinale Lige prvaka. Osvojimo li prvenstvo Hrvatske, dovest ćemo u klub sve najbolje igrače koji igraju u Hrvatskoj i jednog ili dvojicu stranaca, ali isključivo igrače svjetske klase."
Trener Polido smatra kako i s trenutačnom momčadi, koja je ove sezone već osvojila hrvatski kup, Nacional može uspješno igrati u Ligi prvaka, ali da bi ostvario posebno dobar rezultat, mora dovesti još ponekog svjetskog igrača:

MOMČAD Nacionala,
koja je 2007. osvojila turnir Kutija šibica, u društvu tadašnjeg počasnog predsjednika kluba
Ive PukanićaMOMČAD Nacionala, koja je 2007. osvojila turnir Kutija šibica, u društvu tadašnjeg počasnog predsjednika kluba Ive Pukanića"Imamo nekoliko iznimnih pojedinaca, poput Tihomira Novaka, koji je po mome mišljenju najbolji hrvatski igrač futsala. On može igrati u bilo kojem velikom europskom klubu. Ali da bismo se nosili s prvacima Španjolske i Rusije, moramo u momčadi imati igrače koji su već osjetili kako je to igrati protiv najboljih."

Jedan od igrača Nacionala koji bi u finalu mogao biti prevaga jest Brazilac Nene. Potječe iz brazilskog megalopolisa São Paula, navija za Peléov Santos, uzor mu je čuveni Falcao i tipičan je brazilski igrač futsala, odličan je tehničar, ali kad je potrebno, može i puno trčati.
"Lijepo mi je u Zagrebu. Hrvati igraju nogomet slično kao i Brazilci, pa mi se nije bilo teško uklopiti u novi klub. U Splitu nas čeka vatrena atmosfera, imaju Torcidu kao mi u Brazilu, ali mislim da ćemo pobijediti", kaže Nene.

U Brodosplitu, međutim, smatraju da nisu bez šansi u finalu. Splitski klub vodi iskusni trener Alen Delpont, a imaju i nekoliko kvalitetnih nogometaša kao što su Ivica Osibov i jedan od najboljih igrača u povijesti hrvatskog futsala Nikola Tomičić. Duje Bajrušević, Dean Banić i vratar Ivo Jukić seniorski su reprezentativci Hrvatske. U skupini istaknutijih igrača Brodosplita su i donedavni junior Hajduka Saša Burđelez, te bivši igrač Nacionala Dario Marinović. Njih dvojica su članovi mlade reprezentacije Hrvatske.

Trener Nacionala Tiago Polido u isto vrijeme je i izbornik hrvatske seniorske reprezentacije, u kojoj igra sedam igrača Nacionala, tako da će u finalu moći vidjeti na djelu deset trenutačnih i još nekoliko potencijalnih reprezentativaca. Polido traži idealnu hrvatsku momčad za Europsko futsal prvenstvo 2012. koje je Uefa povjerila Hrvatskoj zbog dobre infrastrukture. Utakmice će se igrati u splitskoj Spaladium Areni i zagrebačkoj Areni. "U Hrvatskoj se mogu naći talentirani nogometaši, ali klubovi se moraju profesionalizirati kako bi mogli biti konkurenti onima iz najjačih europskih liga. Tako će napredovati i reprezentacija", tvrdi Polido.

Ivica Đolo ističe kako će sljedeće dvije godine biti ključne u razvoju futsala u Hrvatskoj: "Velika je stvar što smo dobili organizaciju Europskog prvenstva 2012. Važno je istaknuti da će sve troškove što se tiče smještaja i ostalog pokriti Uefa kojoj je cilj da u idućih nekoliko godina od futsala napravi najpopularniji dvoranski sport. Hrvatska od tog turnira može samo zaraditi. U svjetlu te činjenice moramo napraviti sve da u Hrvatskoj podignemo razinu kvalitete futsala ako želimo da naša reprezentacija igra važniju ulogu na tom prvenstvu."
Nacional će sav prihod od prodaje ulaznica u finalu s Brodosplitom donirati humanitarnoj organizaciji Dora, koja se već 19 godina brine o ratnoj siročadi i napuštenoj djeci, te pomaže siromašnim obiteljima u odgajanju i školovanju njihove djece. Humanitarna organizacija Dora osnovana je 1991. u samom početku Domovinskog rata kao prva nevladina udruga za pomoć djeci i mladima stradalnicima Domovinskog rata. Ravnateljica Humanitarne organizacije Dora Ana Pavlović o toj gesti kluba kaže: "Cijena ulaznica bit će samo 20 kuna, pa pozivamo gledatelje da se odazovu u što većem broju i pomognu onima kojima je to najpotrebnije, odnosno djeci iz svih krajeva Hrvatske."

Pohvalivši predsjednika Nacionala i njegovu suprugu zbog njihova humanitarnog rada, dodala je: "Bračni par Đolo već godinama stipendira siromašnu djecu. Rade to vrlo samozatajno i mi smo im na tome jako zahvalni. Upravo je njihova ideja da prihod od ulaznica na utakmicama Nacionala u Zagrebu doniraju našoj humanitarnoj organizaciji."
Ana Pavlović otkriva da će na utakmicu doći poveća skupina štićenika Dore, ali i njihovih donatora, među kojima su i neka poznata imena iz hrvatskog javnog života:

"Pomažu ljudi svih profesija, ali sportaši su možda najaktivniji. Do sada nam je puno pomogao Hrvatski rukometni savez, Hrvatski olimpijski odbor, izbornik nogometne reprezentacije Slaven Bilić, tenisačica Iva Majoli, pa bivši Dinamov nogometaš Mihael Mikić i njegova supruga Ljupka, bivši hrvatski K-1 borac Branko Cikatić, aktivan je i Hrvatski squash savez i još mnogi drugi. Ističem i da se Udruga studenata angažirala na prodaji ulaznica za utakmicu kako bi se skupilo što više novca."

Vezane vijesti

Nacionalov zlatni četverac u borbi za trofeje

Nacionalov zlatni četverac u borbi za trofeje

Malonogometni klub Nacional je u ovu sezonu ušao s pomlađenim izdanjem, uz iskusne Koraba i Kujtima Morinu, Bojana Kubovića, Donalda Suvajca, Gorana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika