Objavljeno u Nacionalu br. 758, 2010-05-25

Autor: Berislav Jelinić

Milinović kadrovskim smjenama ruši stranačku moć Andrije Hebranga

Od Hebrangovih protivnika, kako iz oporbe, tako i od onih bliskih Vladi, do Nacionala je nedavno dospjela i priča koja povezuje Hebranga s aferom u vezi sa sumnjivim radnjama koje u Hrvatskoj poštanskoj banci odnedavno istražuje Uskok

PRVI SUKOB DARKA MILINOVIĆA I ANDRIJE HEBRANGA NAVODNO JE IZBIO PROŠLE GODINE KAD
JE MILINOVIĆ SMIJENIO ŠEFA HRVATSKOG ZAVODA ZA
ZDRAVSTENO OSIGURANJE VEĆESLAVA BERGMANAPRVI SUKOB DARKA MILINOVIĆA I ANDRIJE HEBRANGA NAVODNO JE IZBIO PROŠLE GODINE KAD JE MILINOVIĆ SMIJENIO ŠEFA HRVATSKOG ZAVODA ZA ZDRAVSTENO OSIGURANJE VEĆESLAVA BERGMANADarko Milinović, ministar zdravstva i član predsjedništva HDZ-a, najkasnije do jeseni mogao bi potpuno marginalizirati Andriju Hebranga u hrvatskom zdravstvu i nadjačati ga i unutar HDZ-a. Milinović to želi postići novim kadrovskim preslagivanjima na čelnim položajima u onim zagrebačkim bolnicama kojima još ne upravljaju njemu bliski ljudi, čime bi i formalno zagospodario glavnim medicinskim područjem koje je na kadrovskoj razini još uvijek ostalo pod znatnim Hebrangovim utjecajem.

Hebrang je najviše zbog Milinovića, a ne zbog poraza na predsjedničkim izborima sredinom travnja, najavio povlačenje iz aktivne politike do kraja godine. Njegovi protivnici tvrde da on najavljuje odlazak zbog gubitka utjecaja na zbivanja u zdravstvu i zbog neformalnih najava da bi ga mogli pokušati kompromitirati s aferom u vezi s Hrvatskom poštanskom bankom. Nacional je od izvora bliskih HDZ-u doznao da Milinović ima ambiciju preuzeti HDZ i nametnuti se kao lider desnog konzervativnog krila te stranke. Tvrdi se da bi Milinović mogao otvoreno početi iskazivati tu ambiciju tek kad bi HDZ izgubio na sljedećim parlamentarnim izborima. Ako se to dogodi, šanse Jadranke Kosor da ostane na čelu stranke procjenjuju se slabima, a ako bi se Hebrang povukao iz aktivne politike, u stranci bi najsnažniji utjecaj zadržali Vladimir Šeks i Darko Milinović. Milinović je Hebrangov utjecaj počeo smanjivati još prije godinu dana, a ovih bi tjedana taj proces trebao doživjeti vrhunac nakon što se provede organizacijska reforma zagrebačkih bolnica.

U sklopu tih preslagivanja bit će potrebno organizirati i nove uprave, a među njima vjerojatno neće biti dosadašnji ravnatelji bolnica, kojima se pripisuje bliskost Andriji Hebrangu. Tvrdi se da Milinović želi razvlastiti Željka Vidasa s položaja ravnatelja Kliničke bolnice Merkur i Željka Reinera, ravnatelja bolnice na Rebru. Njih dvojicu smatraju bliskima Hebrangu. Postoje logična objašnjenja zašto ih Milinović želi razvlastiti. Tako se navodi da Vidasu Milinović zamjera to što se otegnula obnova KB-a Merkur, koja traje još od 2007., kad je kamen temeljac za radove postavio tadašnji premijer Ivo Sanader. Obnova te bolnice kasni i bit će skuplja nego što se očekivalo. Tamo se trebao napraviti vrhunski transplantacijski centar, ali dosad je završen samo dio posvećen radiologiji, što je područje blisko Hebrangu.

Milinoviću i protivnici priznaju da je uspio povećati fond novca za liječenje rijetkih bolesti i transplantacije, da je prisilio farmaceutsku industriju da posluje s manjim maržama, da je uspio zaustaviti trend rasta gubitaka bolnica, povećao im proračune i smanjio realni dug u zdravstvu, a posve su suprotni pokazatelji postojali u vrijeme Hebrangova mandata na čelu Ministarstva zdravstva.

Sukob Milinovića i Hebranga ozbiljno je započeo nakon što je Milinović početkom 2009. s čela Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje smijenio Većeslava Bergmana. Tomu se tada oštro usprotivio upravo Andrija Hebrang. Milinović se tada osjetio osobno prozvanim pa je rekao: "Nisam ja kriv, pa ti znaš, Andrija da se nas dvojica nismo našli." Hebrang mu je replicirao: "Dado, ja tebe nisam ni spomenuo. Ako zaista niste mogli raditi zajedno, onda je možda i najbolje da je otišao..." Nedugo po Bergmanovoj smjeni Milinović je smijenio i Stjepana Bačića s mjesta šefa Upravnog odbora HZZO-a. Na Bačićevo mjesto Milinović je postavio Dražena Jurkovića, svog sugrađanina iz Gospića, koji u Ministarstvu zdravstva ima funkciju državnog tajnika i posve je odan Milinoviću.

Nekolicina utjecajnih liječnika bliskih socijaldemokratima ispričala je za Nacional da je znakovito da Hebrang šuti o većini onoga što u zdravstvu sada radi Milinović, a da bi u slučaju da su to radili socijaldemokrati pričao da se radi o političkoj osveti.

Od Hebrangovih protivnika, kako iz oporbe, tako i od onih bliskih Vladi, do Nacionala je nedavno dospjela i priča koja povezuje Hebranga s aferom u vezi sa sumnjivim radnjama koje u Hrvatskoj poštanskoj banci odnedavno istražuje Uskok. Isti izvori tvrde da je Hebrang dobrim dijelom i zato najavio mogućnost povlačenja iz politike. Hebrangovo ime spominje se u iskazu jednog svjedoka kojega su istražitelji Uskoka saslušali 13. travnja 2010. Tog svjedoka istražitelji su pozvali na razgovor zato što je on u mjestu Ždrelcu na otoku Pašmanu htio prodati svoju vikendicu liječniku Goranu Jurakoviću za 700.000 eura, a on ju je plaćao preko tvrtke u Španjolskoj, sumnja se, novcem kredita od Hrvatske poštanske banke. Na kraju je tu vikendicu, iako bespravno sagrađenu, za 1,4 milijuna kuna kupio Hebrang.

Hebrang je dugogodišnji prijatelj s Jurakovićem, a poznaje i prodavatelja vikendice. Hebrang je kroz dnevne novine plasirao priču o svom mogućem napuštanju politike 17. travnja, samo četiri dana nakon što je osoba koja mu je prodala spornu vikendicu dala iskaz istražiteljima Uskoka. Neki Hebrangovi protivnici tvrde da je Darko Milinović zato neformalno radio pritisak na Hebranga unutar stranke, dok se s druge strane tvrdi kako Milinović ima ambiciju da jednoga dana posve preuzme HDZ.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 25.05.10. 09:23

nisam nikad vjeroval da tce dotci dan kad budem pohvalio litckog hadezejovsko lopofskog medjeda, al eto dodje i taj dan. shit happens. bitch.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika