Objavljeno u Nacionalu br. 758, 2010-05-25

Autor: Marko Biočina

'Ključna poruka iz SAD-a': Hrvatska potpuno surađuje s haaškim tužiteljstvom

Američka podrška značajna je i u kontekstu ovotjednog susreta hrvatske premijerke i američkog potpredsjenika Josepha Bidena u Washingtonu. Taj susret trebao bi biti konačna potvrda dobrih međudržavnih odnosa SAD-a i Hrvatske

STEPHEN RAPP
PROŠLOG SE TJEDNA SUSREO S HRVATSKOM
PREMIJERKOM U
ZAGREBUSTEPHEN RAPP PROŠLOG SE TJEDNA SUSREO S HRVATSKOM PREMIJERKOM U ZAGREBUSjedinjene Američke Države smatraju da Hrvatska potpuno surađuje s Haaškim sudom te da nema nikakvih razloga zašto bi glavni haaški tužitelj Serge Brammertz tu suradnju ocijenio drukčije. Taj je stav administracije Baracka Obame prošlog tjedna na sastanku s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor iznio Stephen Rapp, američki veleposlanik za pitanja ratnih zločina.

Riječ je o vrlo značajnom događaju budući da je Rapp Hrvatsku posjetio samo nekoliko dana prije nego što bi svoje izvješće u Ujedinjenim narodima trebao iznijeti Brammertz. Sadržaj tog izvješća vrlo je važan za Hrvatsku, jer bi u slučaju da glavni tužitelj suradnju ocijeni negativno hrvatski pregovori s Europskom unijom mogli doći u pitanje. Upravo zato američka podrška mogla bi se pokazati ključnom u pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji, a posebno je važno to što američki diplomati Hrvatskoj više ne postavljaju pronalaženje topničkih dnevnika iz "Oluje" kao uvjet za dobru suradnju.

Dapače, prema neslužbenim informacijama, Rapp je na sastanku hrvatskoj premijerki rekao kako on smatra da Hrvatska čini sve što je u njenoj moći da pronađe potrebne dokumente i da Haaški sud mora uvažiti tu činjenicu. Iako je Haaški sud formalno neutralna institucija, a glavni tužitelj svoja izvješća sastavlja autonomno, teško je očekivati da će moći zanemariti čvrst američki stav, pa valja očekivati da bi Brammertzovo izvješće na kraju moglo biti pozitivno intonirano za Hrvatsku.

Na taj način nestat će i jedna od posljednjih većih prepreka za otvaranje poglavlja o pravosuđu u pretpristupnim pregovorima Hrvatske i Europske unije. Američka podrška značajna je i u kontekstu ovotjednog susreta hrvatske premijerke i američkog potpredsjenika Josepha Bidena u Washingtonu. Taj susret trebao bi biti konačna potvrda dobrih međudržavnih odnosa SAD-a i Hrvatske, te podrške koju ta zemlja pruža Hrvatskoj u njenim nastojanjima da postane članicom Europske unije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika