24.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

SKANDALOZNO

BENZON PONOVO SPAŠAVA SUCA LOZINU

BENZON PONOVO SPAŠAVA SUCA LOZINU

Nakon što je Igor Benzon, predsjednik splitskog Županijskog suda na zahtjeve predsjednika Vrhovnog suda Ivice Crnića i ministrice pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović ispitao okolnosti u vezi nezakonitog postupanja suca Slavka Lozine, izjavio je kako protiv njega neće biti pokrenuti stegovni postupci.
Benzon je izjavio kako nije bilo značajnijih sudačkih propusta u slučaju Lora niti je došlo do nanošenja štete ugledu sudačkoj dužnosti.
Prošli tjedan je, naime, ministrica Antičević – Marinović zatražila istragu zbog sumnje da je Lozina povrijedio odredbe Sudskog poslovnika u suđenju osumnjičenima za ratni zločin u Lori. Sumnjalo se da je Lozina pokušao zatajiti dio dokumentacije relevantne za slučaj Lora, kojim on i predsjeda. Spomenuti dokumenti sadrže zapisnik o saslušanju vještaka dr. Dušana Dunjića, sastavljen u Prvom općinskom sudu u Beogradu u svibnju ove godine, s njegovim liječničkim nalazima za 15 bivših zatočenika u Lori, poimenice navedenih u zapisniku, te fotodokumentaciju. Kada je zamjenik županijskog državnog odvjetnika primijetio nestanak te dokumentacije ona je pronađena nakon dva dana u ormaru suca Lozine. Ministrica Antičević- Marinović tražila je od Benzona da utvrdi je li Lozina prekršio odredbe Sudskog poslovnika o postupanju s podnescima te postoje li uvjeti da se splitski sudac zbog toga izuzme sa suđenja za ratni zločin u Lori.
Drugu istragu zatražio je Crnić zbog Lozininog pojavljivanja na Thompsonovom koncertu, održanom prošli tjedan na splitskom stadionu «Poljud», gdje je ushićeno poskakivao i spremno prihvaćao poziv «Za dom spremni». Crnić je zatražio je od Benzona da ocjeni je li Lozina nanio štetu ugledu suda te postoje li pretpostavke za njegovu stegovnu odgovornost.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika