26.05.2010. / 16:05

Autor: Ivica Medo

Futsal: Veliki finale Nacionala i Brodosplita za siromašnu djecu Hrvatske

Finale doigravanja za prvaka 1. HMNL između Nacionala i Brodosplit Inženjeringa igra se na dvije pobjede, a prva utakmica na rasporedu je 28. svibnja u Maloj dvorani Doma sportova u Zagrebu, s početkom u 20.30 sati, dok se uzvratna utakmica igra 1. lipnja u Splitu, u Maloj dvorani na Gripama. Ako bude potrebno, treća utakmica igrat će se 4. lipnja ponovno u Zagrebu.

Momčad Nacionala osvojila je ovogodišnji hrvatski KupMomčad Nacionala osvojila je ovogodišnji hrvatski KupU finalu doigravanja za prvaka 1. Hrvatske malonogometne lige (1. HMNL) sastaju se zagrebački Nacional i Brodosplit inženjering, dvije prvoplasirane momčadi u prvom djelu prvenstva.
Nacional je u ligaškom dijelu sezone zauzeo prvo mjesto, i to uvjerljivo sa 18 bodova više od Brodosplit inženjeringa, , ima prednost domaćeg terena. Finale se igra na dvije pobjede, a prva utakmica na rasporedu je 28. svibnja u Maloj dvorani Doma sportova u Zagrebu, s početkom u 20.30 sati, dok se uzvratna utakmica igra 1. lipnja u Splitu, u Maloj dvorani na Gripama. Ako bude potrebno, treća utakmica igrat će se 4. lipnja ponovno u Zagrebu.
Na putu do finala Nacional je u četvrtfinalu pobijedio Muć Bituminu sa 5:2 i 5:3, a u polufinalu Kijevo iz Knina sa 3:1 i 4:2. Nacional je i u finalu hrvatskog futsal Kupa bio bolji od Kijeva, pa sada ima priliku osvojiti oba najvrjednija domaća futsal trofeja u istoj sezoni, prvenstvo i Kup.
Brodosplit inženjering puno je teže stigao do finala. U četvrtfinalu je sa ukupnih 2:1 u pobjedama svladao aktualnog prvaka Potpićan, u trećoj utakmici bilo je 6:4 za Brodosplit, a u polufinalu bio je bolji od Uspinjače također nakon tri odigrane utakmice. U prvoj je utakmici pobijedio tek nakon "penala", a uzvratu u Zagrebu je izgubio nakon "penala". U trećoj utakmici u Splitu pobijedio je 7:4.
U ligaškom dijelu prvenstva Nacional je pobijedio Brodosplit u Zagrebu sa čak 9:1, ali je Brodosplit uzvratio na Gripama sa 6:2.
Nacional je veliki favorit u finalu, ali njegovi igrači i trener Portugalac Tiago Polido oprezni su u najavi utakmica s Brodosplitom.
"Bili smo izraziti favoriti i prošle sezone, pa smo u finalu izgubili od Potpićana iz Labina u dvije utakmice, stoga moramo biti oprezni i na terenu dokazati da smo najbolji", kaže jedan od najiskusnijih u momčadi Nacionala Korab Morina, a na oprez poziva i Tiago Polido koji se dobro sjeća velikog iznenađenja kojeg je priredila momčad iz Labina. Upravo zbog tog iznenađujućeg poraza uprava Nacionala odlučila se za smjenu Marinka Mavrovića na mjestu glavnog trenera i angažiranje Polida na njegovo mjesto:
"Stalno podsjećam igrače da ništa još nije gotovo i da možemo slaviti tek kad podignemo pehar namijenjen pobjedniku. Tek tada možemo reći da smo najbolji. Prije toga nikako", kaže portugalski trener na klupi Nacionala koji ove sezone podigao igru zagrebačke momčadi na višu razinu:
"Insistiram na igranju modernog futsala, onakvog kakav se igra u velikim europskim ligama, s puno trke i agresivnosti, izmijene mjesta, konstantnom presingu na protivnika i brzom odigravanju. Nije lako tako igrati, ali Nacional ima momčad koja može ispuniti moje taktičke zamisli."

Polido trenirao Brodosplit

Zanimljivo je da je Polido prošle godine bio četiri mjeseca trener Brodosplita.
"Moj prvi angažman u Hrvatskoj bio je u Brodosplitu, a na početku ove sezone potpisao sam za Nacional", kaže Polido koji je usporedio ta dva kluba: "Velika je to razlika. Nacional je znatno bolje organiziran, to je zapravo jedini pravi futsal profesionalni klubu u Hrvatskoj. Osim toga, ovdje su igrači puno marljiviji, ne treba ih tjerati da treniraju. Split je pravi mediteranski grad što se toga tiče. Kod njih sve ide polako", sa smiješkom na licu objašnjava Polido dodajući da mu je bilo odlično u Splitu koji ga podsjeća na portugalske gradove.
Predsjednik Nacionala Ivica Đolo, koji je zajedno s pokojnim Ivom Pukanićem, osnivačem izdavačke kuće NCL Media Grupe, osnovao MNK Nacional, ističe da je pobjeda u finalu važna radi daljnjeg razvoj kluba.
"Jasno je da je u sportu sve moguće, ali puno smo uložili u klub, pa nam nije svejedno hoćemo li biti prvi ili drugi. Prošle sezone izgubili smo u finalu, ali ove sezone ne smijemo si dopustiti još jedan takav propust."
Đolo ističe kako je Nacionalov krajnji cilj igranje u Ligi prvaka, gdje je prošle sezone već ostvario odličan rezultat ulaskom među 16 najboljih momčadi u Europi, pa je na osnovi toga i Zagreb prvi put u povijesti bio domaćin jednoj od četiri skupine koje su se igrale u osmini finala Lige prvaka.
"Imamo momčad koja uz određena pojačanja može izboriti čak i plasman u polufinale Lige prvaka. Osvojimo li prvenstvo, dovest ćemo u klub sve najbolje igrače koji igraju u Hrvatskoj i jednog ili dvojicu stranaca, ali isključivo igrače svjetske klase", najavljuje Đolo.
Trener Polido smatra kako i s ovom momčad Nacional može kvalitetno igrati u Ligi prvaka, ali da bi ostvario zacrtane visoke ciljeve, mora dovesti još ponekog svjetskog igrača.
"Zadovoljan sam kvalitetom trenutačne momčadi, imamo nekoliko iznimnih pojedinaca, poput Tihomira Novaka, koji je prema mome mišljenju najbolji hrvatski futsal igrač, on može igrati u bilo kojem velikom europskom klubu, ali da bi se nosili s prvacima Španjolske i Rusije, moramo dovesti još ponekog igrača koji je osjetio kako je to igrati protiv najboljih", kaže Polido koji se,kako kaže, dobro osjeća u Zagrebu, ali iako nema djevojku, nema baš previše vremena za izlaske, jer je koncentriran na trenerski posao u Nacionalu.
"Analiziram sve protivnike do najsitnijeg detalja, a podrazumijeva se da sve znam o svojim igračima", ističe Polido čija studioznost podsjeća na onu od njegovo sunarodnjaka Josea Mourinha, pa stoga ne čudi što ga u rodnom Portugalu zovu "Mali Mourinho".
Jedan od igrača Nacionala koji bi u finalu mogao biti prevaga jest Brazilac Nene. Potječe iz megalopolisa São Paula, navija za Peleov Santos, uzor mu je čuveni Falcao i tipičan je brazilski igrač futsala, odličan je tehničar, ali kad je potrebno može i puno trčati:
"Lijepo mi je u Zagrebu. Hrvati igraju nogomet slično kao i Brazilci, pa mi se nije bilo teško uklopiti u novi klub. U Splitu nas čeka vatrena atmosfera, imaju Torcidu kao mi u Brazilu, ali mislim da ćemo pobijediti", hrabro najavljuje Nene koji odmah nakon kraja prvenstva putuje u São Paulo na odmor.
U Brodosplitu smatraju kako nisu bez šansi u finalu. Splitski klub vodi iskusni trener Alen Delpont, a imaju i nekoliko kvalitetnih nogometaša kao što je Ivica Osibov i jedan od najboljih igrača u povijesti hrvatskog futsala Nikola Tomičić. Duje Bajrušević i Dean Banić uz vratara Ivu Jukića seniorski su reprezentativci Hrvatske. U skupini istaknutijih igrača Brodosplita su i donedavni junior Hajduka Saša Burđelez te bivši igrač Nacionala Dario Marinović. Njih dvojica su članovi mlade reprezentacije Hrvatske.
Trener Nacionala Tiago Polido u isto vrijeme je i izbornik hrvatske seniorske reprezentacije, u kojoj igra sedam igrača Nacionala, tako da će u finalu moći vidjeti na djelu deset trenutačnih i još nekoliko potencijalnih reprezentativaca. Razvoju futsala u Hrvatskoj trebala bi pomoći organizacija Europskog futsal prvenstva 2012. kojeg kojeg je Uefe odlučila povjeriti Hrvatskoj zbog dobre infrastrukture. Utakmice će se igrati u splitskoj Spaladium Areni i zagrebačkoj Areni.
"U Hrvatskoj se mogući naći talentirani nogometaši, ali klubovi se moraju profesionalizirati kako bi postali konkuretniji onima iz najjačih europskih liga, kao što su ruska ili španjolska liga. Na taj način napredovat će i reprezentacija", tvrdi Polido koji upozorava da bi Hrvatski nogometni savez što hitnije trebao sastaviti kalendar pripremnih utakmica za Europsko prvenstvo.

Prihod od utakmica za siromašnu djecu Hrvatske

Predsjednik Nacionala Ivica Đolo član je Izvršnog odbora 1. HMNL pri Hrvatskom nogometnom savezu. Ističe kako će sljedeće dvije godine biti ključne u razvoju futsala u Hrvatskoj.
"Velika je stvar što smo dobili organizaciju Europskog prvenstva 2012. Važno je istaknuti da će sve troškove što se tiče smještaja i ostalog pokriti Uefa kojoj je cilj da u narednih nekoliko godina od futsala napravi najpopularniji dvoranski sport. Tako da Hrvatska od tog turnira može samo zaraditi. U svjetlu te činjenice moramo napraviti sve da u Hrvatskoj podignemo razinu kvalitete futsala ako želimo da naša reprezentacija igra važniju ulogu na tom prvenstvu", kaže Đolo koji je do sada već puno doprinio razvoju futsala u Hrvatskoj, a istakao se i humanitarnom radu.
Važno je istaknuti da će Nacional sav prihod od prodaje ulaznica u finalu s Brodosplitom donirati humanitarnoj organizaciji Dora, koja se već dvadesetak godina brine o ratnoj siročadi i napuštenoj djeci, te pomaže siromašnim obiteljima u odgajanju i školovanju njihove djece. Inače, Humanitarna organizacija Dora osnovana je 1991. u samom početku Domovinskog rata kao prva nevladina udruga za pomoć djeci i mladima stradalnicima Domovinskog rata.
"Cijena ulaznica bit će samo 20 kuna, pa pozivamo gledatelje da se odazovu u što većem broju i pomognu onima kojima je to najpotrebnije, odnosno djeci iz svih krajeva Hrvatske", kaže ravnateljica Humanitarne organizacije Dora Ana Pavlović koja je pohvalila predsjednika Nacionala i njegovu suprugu.
"Bračni par Đolo već godinama stipendira siromašnu djecu. Rade to vrlo samozatajno i mi smo im na tome jako zahvalni. Upravo je njihova ideja da prihod od ulaznica na utakmicama Nacionala u Zagrebu doniraju našoj humanitarnoj organizaciji."
Ravnateljica Pavlović dodajući da će na utakmicu doći poveća skupina štićenika Dore, ali i njihovih donatora, među kojima su i neka poznata imena iz hrvatskog javnog života.
"Pomažu ljudi svih profesija, ali sportaši su možda i najaktivniji. Do sada nam je puno pomogao Hrvatski rukometni savez, Hrvatski olimpijski odbor, izbornik nogometne reprezentacije Slaven Bilić, tenisačica Iva Majoli, pa bivši Dinamov nogometaš Mihael Mikić i njegova supruga Ljupka, hrvatski K-1 borac Branko Cikatić, aktivan je i Hrvatski squash savez i još mnogi drugi. Ističem da se Udruga studenata angažirala na prodaji ulaznica za utakmicu kako bi se sakupilo što više novca."




Vezane vijesti

Nacional na kioscima već danas

Nacional na kioscima već danas

Zbog Praznika rada, 1. svibnja, Nacional možete kupiti na kioscima diljem Hrvatske već danas. U novom broju donosi: Intervju: Stjepan Mesić- Bivši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika