26.05.2010. / 16:58

Autor: Nacionalova redakcija

Vodeći svjetski vinski stručnjaci smjestili malvaziju i teran u vrh hrvatske ponude

Niz uglednih međunarodnih sommeliera, novinara i distributera kušao je istarska vina u Londonu u sklopu predstavljanja hrvatskih vina na događanju pod nazivom Fine Wine from Croatia

Poznati istarski vinar Ivica Matošević i urednik glednog magazina Decanter Steven SpurrierPoznati istarski vinar Ivica Matošević i urednik glednog magazina Decanter Steven SpurrierTrinaest istarskih vinara predstavilo je jučer u Londonu vina većinom autohtonih sorti na kušanju namijenjenom međunarodnim predstavnicima struke i trgovaca. U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, na događanju pod nazivom Fine Wine from Croatia, istarski vinari bili su dio predstavljanja hrvatskih vina i vinskih regija u hotelu Intercontinental, koje je osmislio i postavio vinski stručnjak Saša Špiranec.

Vodeći svjetski vinski stručnjaci su po kušanju svih predstavljenih vina istaknuli značajan međunarodni potencijal autohtonih istarskih sorti - malvazije i terana - te upozorili kako je ono što ih ističe svježina, mineralnost i autentičnost. Na kušanju je predstavljeno ukupno 38 hrvatskih vinara iz tri regije - Istre, Dalmacije i kontinentalne Hrvatske. Saša Špiranec je ovom prilikom održao dva zasebna predavanja, na kojima je istaknuo potencijal sorti malvazija i graševina.

Na predstavljanju u Londonu sudjelovali su istarski proizvođači Agrolaguna, Arman Franc, Benvenuti, Clai, Coronica, Istravino, Kabola, Kozlović, Matić, Matošević, Roxanich, Saints Hills te Trapan s izborom svojih bijelih, crvenih i rosé vina. Predstavljanje su, među ostalima, posjetili i neki od najuglednijih svjetskih vinskih stručnjaka. Steven Spurrier, urednik uglednog magazina Decanter, naglasio je kako su se na kušanju istaknula vina od sorti malvazija i teran.

„Ovo je drugi put da kušam hrvatska vina i mogu reći kako me malvazija impresionirala svojom svježinom, mineralnošću i činjenicom da odaje osjećaj jedne posebne regije. Malvazije koje sam kušao su imale određeni intenzitet u smislu da su ispunile usta, ali da uopće nisu teške. Riječ je upravo o vrsti vina koja volim. Također mi se svidio teran, sa svojim prirodnim taninima," istaknuo je Spurrier. Ocijenio je kako će hrvatska vina ime na međunarodnoj sceni steći plasiranjem putem restorana, kao i točenjem na čaše u barovima.

Vezane vijesti

Grand Prix za odanost tradiciji i visoku kvalitetu hrvatskih vina

Grand Prix za odanost tradiciji i visoku kvalitetu hrvatskih vina

Na prestižnom sajmu vina Russian Wine Fair u Moskvi hrvatski vinari osvojili su Grand Prix za kvalitetu i odanost tradiciji, ali i izazvali ogroman… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika