Objavljeno u Nacionalu br. 759, 2010-06-01

Autor: Berislav Jelinić

Josipović odbio preporuku MORH-a da promakne generala Peternela

Josipović je u povodu Dana oružanih snaga potpisao promaknuće za ukupno 152 pripadnika oružanih snaga, ali se uglavnom radi o niže rangiranim časnicima

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Ivo Josipović odbio je potpisati promaknuće brigadnog generala Zvonka Peternela u čin general bojnika, doznao je Nacional od upućenih vojnih izvora. Josipović potpisuje promaknuća vojnih dužnosnika jer je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske, a to čini na preporuku i prijedlog ministra obrane Branka Vukelića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Josipa Lucića. Bivši predsjednik Stipe Mesić uglavnom se nije suprotstavljao promaknućima vojnih dužnosnika, ali je njegov nasljednik Ivo Josipović odlučio i na tom području uvesti nešto strože kriterije.

Upućeni vojni izvori ispričali su Nacionalu da Josipović prije potpisivanja odluka o promaknućima najviših vojnih dužnosnika namjerava sa svakim kandidatom za promaknuće i osobno razgovarati. U slučaju Zvonka Peternela zasad se može samo naslućivati zašto mu je Josipović odbio potpisati promaknuće. Prije nekoliko godina bilo je otvoreno pitanje stupnja njegova invaliditeta stečenog u vrijeme rata, vodio se po tom pitanju i sudski postupak, ali je završio u korist Peternela. Peternel je u vrijeme rata bio pripadnik Požeške, 123. brigade, a ona je djelovala i na području oko Pakračke Poljane.

Prije nekoliko dana ponovo je otvoreno i pitanje što se dogodilo sa dvadesetak građana srpske nacionalnosti koji su na tom području stradali, a čiji su leševi više puta ekshumirani. Peternela smatraju jednim od iskusnijih generala, koji je u vrijeme stjecanja generalskog čina, u vrijeme predsjednika Franje Tuđmana, imao samo srednjoškolsko obrazovanje. Kasnije je stekao i fakultetsku diplomu i nastavio napredovati unutar vojske, ali je sada njegovo napredovanje privremeno zaustavio Ivo Josipović.

Josipović je u povodu Dana oružanih snaga potpisao promaknuće za ukupno 152 pripadnika oružanih snaga, ali se uglavnom radi o niže rangiranim časnicima. Od visokih vojnih dužnosnika Josipović je promaknuo jedino Vladimira Šindlera, koji je iz čina brigadira promaknut u brigadnog generala.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika