Objavljeno u Nacionalu br. 759, 2010-06-01

Autor: Marko Biočina

NAKON OSTAVKE U INI OTKAZ U MAĐARSKOJ

Nekadašnji čelnici Ine Laszlo Geszti i Zalan Bacs odlaze iz MOL-a

ZALAN BACS, godinama je obnašao niz važnih funkcija u upravi hrvatske
naftne kompanijeZALAN BACS, godinama je obnašao niz važnih funkcija u upravi hrvatske naftne kompanijeLaszlo Geszti i Zalan Bacs, dugogodišnji predstavnici MOL-a u upravi hrvatske naftne kompanije Ine, početkom srpnja napuštaju mađarsku tvrtku. Te informacije Nacionalu su potvrđene iz izvora bliskih vrhu MOL-a. Gesztija i Bacsa godinama se smatralo ključnim mađarskim menadžerima u Ini.

Tijekom godina obnašali su cijeli niz važnih funkcija u Ini, a hrvatsku kompaniju su napustili početkom ove godine. Bacs je smijenjen s pozicije izvršnog direktora za rafinerije i marketing, dok je Geszti podnio ostavku na poziciju predsjednika Uprave tvrtke. Iako su obojica imenovani savjetnicima čelnog čovjeka MOL-a Zsolta Hernadija, u domaćim naftaškim krugovima spekuliralo se kako su oni smijenjeni upravo zato što su ušli u sukob s Hernadijem. Dapače tvrdilo se kako je njihovo imenovanje na savjetničke pozicije dio "Up and Out" kadrovske strategije, uobičajene u velikim kompanijama.

Radi se o postupku u kojem se određene menadžere smijeni s njihovih pozicija tako da ih se formalno unaprijedi, ali uz puno slabije ugovorne odredbe, kako bi ih se u kratkom periodu lakše moglo otpustiti. Sudeći prema razvoju događaja, realna je mogućnost kako se upravo to dogodilo Gesztiju i Bacsu. S druge strane, odlazak dvojice menadžera koji su godinama bili ključne poveznice poslovanja Ine i MOL-a može se smatrati novim znakom želje vrha mađarske tvrtke da kadrovskim promjenama napravi znatnu promjenu svojih odnosa prema Ini.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
5/5/10

katlin, 01.06.10. 09:58

Ovo je lijepo saznanje radnicima INA-e nakon terora koji su oni provodili u INA-i, vjerujem sa znanjem Hernadija i dvojca Sanader-Polančec. Pa kad su obavili posao, postali su krpa koja se odbacuje. Na način na koji su oni prošle godine izbacili iz INA-e 20-tak hrvatskih direktora da bi mogli dovesti mađarsko-slovačke.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika