01.06.2010. / 14:27

Autor: Martina Čizmić

Greenpeace: Nokia proizvodi ekološki prihvatljive proizvode

Najgore ocjene i prigovore dobio je japanski proizvođač igraćih konzola, Nintendo i to zbog količine otrovnih kemikalija koje koristi u svojim prozvodima

Greenpeace dva puta godišnje objavljuje svoje izvješćeGreenpeace dva puta godišnje objavljuje svoje izvješćeNajpoznatija grupa za borbu za zaštitu okoliša, Greenpeace proveo je svoju studiju o elektronskim uređajima koji su najštetniji za okoliš. Obuhvatili su 18 vodećih svjetskih proizvođača elektroničkih uređaja i zabavne elektronike i njihove proizvode ocijenili po njihovoj štetnosti prilikom odlaganja i raspadanja.

Posebnu su pozornost posvetiti prisutnosti polivinil klorida, poznatijeg kao PVC i bromiranih retardanata plamena (BFR). To su otrovne kemikalje koje se izuzetno dugo zadržavaju u prirodi i talože se u ljudskom organizmu.

Najzelenijom kompanijom pokazala se Nokija koja je dobila pohvalu za svoje opredjeljenje da će do 2020. smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 30 posto. Inače, finska kompanija koja se bavi proizvodnjom mobilnih telefona na samom je vrhu najekološkijih kompanija dulje od godinu dana, a prema svemu sudeći tamo će i ostati.

Slijedi ju još jedan proizvođač mobilnih telefona, Sony Ericsson, koji je u odnosu na izvješće s početka godine nešto poboljšao svoj rezultat. U top 5 još su se ugurali Philips, Motorola i Apple.

Najgore ocjene i prigovore dobio je japanski proizvođač igraćih konzola, Nintendo i to zbog količine otrovnih kemikalija koje koristi u svojim prozvodima. Iako se tvrtka obvezala da će smanjiti udio PVC-a u svojim uređajima, nisu postavili nikakav krajnji rok za ostvarivanje tog cilja, pa ih u Greenpeaceu ne smatraju dovoljno predanima. Također, loše su rezultate postigli i u reciklaži elektroničkog otpada te u štedljivosti električne energije i emisije ugljičnog dioksida.

Sljedeće izvješće Greenpeacea očekuje se početkom sljedeće godine.

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika