01.06.2010. / 15:40

Autor: Hina

'Ministar za zapadni Balkan': EU će odrediti izaslanika za jugoistočnu Europu

Budući posebni izaslanik na tom mjestu zastupao bi vijeće EU-a, što znači da bi bio dio aparata visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Catherine Ashton koja bi ga službeno imenovala.

Miroslav Lajčak najozbiljniji je kandidat za izaslanika na zapadnom BalkanuMiroslav Lajčak najozbiljniji je kandidat za izaslanika na zapadnom BalkanuEuropska unija (EU) nakon ministarske konferencije svojih država članica i zemalja jugoistočne Europe, što će biti održan u srijedu u Sarajevu, odredit će posebnog izaslanika za "zapadni Balkan", objavio je u utorak beogradski dnevnik "Danas", pozvavši se na više neimenovanih diplomatskih izvora.

Najozbiljniji kandidati za tu novu dužnost trenutačno su bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown i Miroslav Lajčak, navodi taj list.

Kako je objašnjeno, budući posebni izaslanik na tom mjestu zastupao bi vijeće EU-a, što znači da bi bio dio aparata visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Catherine Ashton koja bi ga službeno imenovala.

Navevši kako su i nakon odlaska s položaja visokog predstavnika u BiH Ashdown i Lajčak zainteresirani za događaje na jugoistoku Europe, "Danas" ističe da su obojica bili meta oštrih kritika predsjednika vlade Republike Srpske Milorada Dodika.

Po pisanju toga lista, Beogradu bi Lajčak bio povoljniji izbor, premda bi obojica u biti provodili zajedničku vanjsku politiku EU-a i razlike među njima više bi se odnosile na stil, odnosno način pristupa, a manje na ciljeve koji bi se pred njima nalazili.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika