11.10.2004. / 00:00

Autor: Hrvoje Perinić

HRVATSKA

PELICARIĆ: PROMJENE ODVJETNIČKIH TARIFA NISU TAKO RIGOROZNE

PELICARIĆ: PROMJENE ODVJETNIČKIH TARIFA NISU TAKO RIGOROZNE
Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Ranko Pelicarić kazao je u ponedjeljak za Nacional povodom skorašnjeg sastanka predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca kako promjene odvjetničkih tarifa nisu tako rigorozne kako se navodi u medijima. Naime, u parničnim predmetima, koji čine 80 posto odvjetničkih usluga, izmjene se kreću od sniženja za 33 do povišenja od 122 posto. Također naglašava, kako novim izmjenama zakona, odvjetnici ne mogu više naplaćivati svaki podnesak po punoj tarifnoj cijeni, već samo prva tri a nakon toga mogu naplatiti po podnesku samo 25 posto pune cijene i to najviše do 500 kuna. Prema riječima Pelicarića, odvjetnici su time dali sigurno najveći doprinos ubrzanju postupka. Za navode hrvatskih medija o “drastično visokim tarifama” krivi prvenstveno nedovoljnu stručnost samih kritičara, te pokušaj velike većine javnosti da borbom za sniženje odvjetničkih tarifa steknu političke bodove proglašavajući se dušobrižnicima prosjećnih građana.

Što se tiče sastanka u srijedu i najavljene studije izrađene na zahtjev Gospodarsko-socijalnog vijeća koje je izradilo Ministarstvo pravosuđa, Pelicarić kaže da u takvim prethodnim pokušajima nisu bile komparirane pozicije odvjetnika pred sudovima europskih zemalja sa pozicijom naših odvjetnika pred hrvatskim sudovima. Naime, u hrvatskom pravnom sustavu privatne stranke mogu se same zastupati, a pravne osobe po svojim namještenicima-pravnicima, dok sindikati mogu predstavljati radnike. Iz tog razloga Pelicarić navodi kako je pravo Odvjetničke komore da određuje tarife odvjetničkih usluga kao jedinom zastupanju u kojemu su odvjetnici pred hrvatskim sudovima ekskluzivni. Također navodi, da država odvjetnicima već određuje tarifu u službenim obranama. Zbog tih razloga Pelicarić smatra da najavljena studija, u koju je prethodno već bilo uvida nije relevantna za usporedbu hrvatskih i inozemnih odvjetnika. Pelicarić generalno ne očekuje ograničavanje prava Hrvatske odvjetničke komore na utvrđivanje odvjetničke tarife, jer upravo to pravo prema njemu jamči slobodu odvjetništva neophodno svakom odvjetnikovom klijentu, a sama HOK provodi na zahtjev klijenata kontrolu tarifiranja i stegovne mjere protiv odvjetnika koji pogrešno primjenjuju tarifu.

Vezane vijesti

Vlada poskupila struju i plin bez HERA-inog blagoslova?

Vlada poskupila struju i plin bez HERA-inog blagoslova?

Odluka o poskupljenju električne energije za 20 i plina za 22 posto koja je donesena na sjednici Vlade, prema svemu sudeći je nelegalna.Kako piše… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika