07.06.2010. / 07:56

Autor: Nacionalova redakcija

Korupcijske afere olakšale državu za 1,7 milijardi kuna

Novcem od šteta u antikoruptivnim akcijama moglo bi se, recimo, dva puta otplatiti godišnje troškove glavnice zajmova od međunarodnih organizacija, riješiti cijeli proračun Zavoda za zapošljavanje, isplatiti gotovo sve naknade za bolovanje ili riješiti sve plaće u Oružanim snagama RH

Korupcijskim aferama, otkrivenim u posljednjih godinu dana, državi i državnim poduzećima napravljena je šteta od gotovo 1,7 milijardi kuna. Već i ranije se znalo da korupcijska hobotnica u Hrvatskoj ima razgranate krakove, ali o tome se moglo samo spekulirati.

Međutim, tek je antikoruptivna kampanja koju su uskočki tužitelji i policija odradili u posljednjih godinu dana pokazala prave razmjere korupcije. Novi list piše kako se samo u istražnim postupcima pokrenutim u najvažnijim antikorupcijskim šteta penje na gotovo 1,4 milijarde kuna.

Najveća korupcijska afera dosad evidentirana je istraga za prodaju jeftine struje TLM-u, u kojoj je HEP oštećen za 600 milijuna kuna. Potom je na redu istraga malverzacija u Podravci, oštećenoj za još neutvrđenu svotu koja se procjenjuje na 350 milijuna do pola milijarde kuna. U Hrvatskoj poštanskoj banci, pak, svota je tek nešto manja, oko 330 milijuna kuna.

"Nema sumnje da su ti iznosi tek vrh ledenog brijega. U tome leži tajna zbog koje su zemlje s nižom stopom korupcije, dakle uređene zemlje, toliko bogatije od onih u kojima korupcija cvjeta", rekao je za Novi list Zorislav Antun Petrović, predsjednik Transparency Internationala Hrvatska.

O kolikoj svoti je riječ, dobro ilustrira podatak da Vlada u sklopu programa gospodarskog oporavka namjerava uštedjeti gotovo tri puta manji iznos smanjenjem regresa i božićnica za 240 tisuća državnih službenika.

Novcem od šteta u antikoruptivnim akcijama moglo bi se, recimo, dva puta otplatiti godišnje troškove glavnice zajmova od međunarodnih organizacija, riješiti cijeli proračun Zavoda za zapošljavanje, isplatiti gotovo sve naknade za bolovanje ili riješiti sve plaće u Oružanim snagama RH.

No, koliko je zapravo mali opseg koruptivnog djelovanja zahvaćen ovim akcijama USKOK-a i policije pokazuje i podatak da država kroz postupke javne nabave godišnje gubi i do 12,5 milijardi kuna.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 07.06.10. 08:58

Sve će to porezni obveznici pozlatiti.


registracija
27/8/09

Lujo1, 07.06.10. 09:31

"Od TLM-a do HPB-a: Korupcijske afere olakšale državu za 1,7 milijardi kuna" - glupost - ak se doda samo pljačka 25.000.000.000,00 kn (dvadesetpet milijardi kuna) koliko je opljačkan HEP u mravkovom mandatu onda se tek dobije približna slika, a da o HAC-u i kaljmetinim neznanjima i neodgovornostima ne pripovedamo!
Da je samo 1,7 milijardi to se ne bi ni osetilo - kamo li sreće da je samo to!!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 07.06.10. 11:24

Baš tako,kamo sreće da je samo 1,7 milijardi.To HDZ-u nije ni za pod zub.A gdje su milijarde od autocesta.Svaki su kilometar naplatili bar tri puta više nego prethodnici,a zna li se da su sagradili nekih 500 km autocesta,onda je,analogno,moglo biti izgrađeno bar 1500 km.Ovako su izgradili svoju mafijašku imperiju,odnijeli novac vani,vratili ga, opranog, preko nekakvog fonda,npr.nizozemskog, te kupili zemljišta na kojima će se slučajno protezati nova autocesta,most itd.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika