25.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

HAAŠKI SUD

POČINJE HRVATSKI I BOSANSKI DIO SUĐENJA MILOŠEVIĆU

POČINJE HRVATSKI I BOSANSKI DIO SUĐENJA MILOŠEVIĆU

U četvrtak u 9 ujutro počet će dio suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću koji se odnosi na ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.
Što se hrvatskog dijela tiče, Miloševića se tereti za progon stanovništva u Hrvatskoj počinjen od 1. kolovoza 1991. do lipnja 1992. koji je uključio zatočenje, istrebljenje ili ubijanje stotina Hrvata i drugih nesrba u logorima na području Crne Gore, Srbije i BiH, te za stvaranje nehumanih uvjeta života za stanovništvo na područjima Hrvatske koja su bila pod srpskom kontrolom. Tereti ga se također za napade, uništavanje i pljačku Vukovara, Dubrovnika i drugih naselja. Tužiteljstvo procjenjuje da je prognano najmanje 170 tisuća Hrvata i nesrba na druge lokacije u Hrvatskoj a neki su deportirani i u Srbiju.
Zapovjedna odgovornost Slobodana Miloševića za zločine počinjene u Hrvatskoj proizlazi iz stvarne kontrole koju je imao nad četiri člana Predsjedništva bivše Jugoslavije, a time i nad oružanim snagama
Optužnica za BiH Miloševića tereti za zločine koje su srpske snage počinile u BiH nad muslimanskim i hrvatskim stanovništvom u razdoblju od 1992. do 1995. godine. Uz genocid, Milošević je optužen i za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija počinjene u toj državi, te povrede ratnog prava i običaja. Ukupni broj osoba koje su ubijene, izgnane ili zatočene u tom razdoblju procjenjuje se na više od 250 tisuća.
Tužitelji će morati dokazati da je Milošević naređivao i pomagao političkom vodstvu pobunjenih lokalnih Srba u Hrvatskoj u preuzimanju vlasti a potom i progonu nesrpskog stanovništva uz pomoć regularnih i neregularnih vojnih i policijskih snaga kojima je pružao materijalnu i logističku podršku. Isto će morati dokazati i za BiH. Haaški tužitelji morat će dokazati da su se zločini doista dogodili i u Hrvatskoj i u BiH, i to u kontekstu stvaranja velike Srbije. Sam je Milošević, podsjetimo, na početku kosovskog dijela suđenja optužio Hrvatsku da je sama izazvala rat kako bi mogla svoj teritorij etnički očistiti od Srba.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika