08.06.2010. / 12:01

Autor: Renato Baretić

Smoje 'na stratištu': Dan kad je Split zasjao u punom mraku

Mucalo je zabavljač solidnoga kabaretskog talenta (pa i iskustva) i to je posao kojim bi se trebao baviti: osnovati i voditi neki mali kabare

"Or-ke-star-ska o-o-o-dmara se klasa,

Ri-ri-ri-ri-ritam-mašina se glasa!"

Tim je paramucalovskim dvostihom jedan moj znanac, član orkestra splitskog HNK-a, čuvši jučer vijest o jednoglasnom izboru novog intendanta te kuće, druge po važnosti u Hrvata, anticipirao koncertni program sezone 2010./2011. Konobar još nije stigao donijeti naručene kave, a već su se nazrijeli i obrisi dramskog programa:

"Moj Ha mlete, prinče mio,

oca tije stric u bio!"

Te:

"Mađe liji iTau feri

Ja san kralja vi lau feri"

S baletom je bilo malo više muke, naručilo se i nešto ozbiljnije od kave, sve dok se nije došlo do koncepta, ekonomski-optimistično sažetog u geslo:

"Labu đeje zero moje

Dvo jeple šu drugi stoje!

Nemo žeto ta ko, rode,

Samo cup kat po red vode!"

Prava se, međutim, nevolja ukazala pri smišljanju opernog repertoara. Opet kava i mineralna, trezven muk i promišljanje... A onda:

"Mi smo širi li Tos ku i Aidu

Dabi mog li pogo ditu sridu"

Hm, a što s otvorenjem Splitskog ljeta, za ciglih mjesec dana?

"Izve šćemo Kerumdot

Da se vi di spli ski mot!

Ijoš dvitri ope rete

Janje tinu, vatro mete!"

Sve u svemu, razišli smo se prika i ja u suzama, djelomice čak i od smijeha...

Duška Mucala poznajem sasvim površno, pozdravimo se i osmjehnemo jedan drugome u prolazu. Nemam ama nijednog razloga da o njemu pomislim išta loše ali, zaboga, nikad ga ne bih mogao zamisliti na mjestu direktora, recimo, hotela "Marjan Hilton", ili božemeprosti stečajnog upravitelja trgovačkog lanca "Kerum", premda je čovjek i diplomirani ekonomist i optimist po naravi (što su mu članovi Kazališnog vijeća splitskog HNK-a naveli kao ključne reference za jednoglasni izbor).

Video: Duško Mucalo postao novi intendant splitskog HNK

Gradonačelnik Splita je prije nekoliko mjeseci ključeve grada predao dežurnom meštru od Kerumova krnjevala. Iza brkova se krije Mucalo, kojeg su gradski vlastodršci naknadno ponukali da situaciju shvati nadasve ozbiljno (Mario Strmotić)Gradonačelnik Splita je prije nekoliko mjeseci ključeve grada predao dežurnom meštru od Kerumova krnjevala. Iza brkova se krije Mucalo, kojeg su gradski vlastodršci naknadno ponukali da situaciju shvati nadasve ozbiljno (Mario Strmotić)Riječ je o zabavljaču solidnoga kabaretskog talenta (pa i iskustva) i to je posao kojim bi se trebao baviti: osnovati i voditi neki mali kabare. Ima ovdje i tema i talenata, ta bi se scena za manje od jedne sezone (zahvaljujući dobrim dijelom Mucalovoj diplomi i urođenom optimizmu) sigurno izrodila u nacionalni fenomen. Ovako će se, pak, čovjek s dokazanim darom za zgođušne trash-pjesmuljke sljedeće četiri godine razapinjati između Prokofjeva i dotrajalih elektroinstalacija, Ibsena i kolektivnog ugovora, "Labuđeg jezera" i mora dugova...

Ali, tako mu valjda i treba. I njemu i Splitu. Gradu u kojem bi se Smoje, da je još živ, danas vjerojatno objesio nasred rive, zbog nemogućnosti da ga i dalje opisuje s ljubavlju.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
26/7/09

odredjen, 08.06.10. 14:20

Ovo je totalna devalvacija umjetnosti, morala, kvalitete i etike! Creme de la creme Splita i Dalmacije!?


registracija
27/7/09

columbo, 08.06.10. 22:13

Eh, Renato...


registracija
23/1/07

boltek, 09.06.10. 07:54

Vi spličani nebi bili zadovoljni ni da vam damo Bandića.
Nemogu suditi o čovjeku o kojem neznam ništa ali Split je sam zakuhao kašu koja mu postaje prevruća.
Spominjati Smoju je neumjesno jer pola Splita bi ga za života objesilo a boljeg nikada nisu imali.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 09.06.10. 10:57

Ne vidin zašto ne bi Mucalo bija intendant,kad je Kerum moga postat gradonačelnik.Sve se uklapa.
Sad će se i obistinit ona baza da će nan se kazalište zvat Kerumpuh.A jesmo li zaslužili bolje?Baš i nismo,ako po svita ne izađe na izbore jer in je svejedno ko će ih predstavljat prid sviton. Mi,misleća manjina,moremo samo patit i bogavat s nadon da ćemo bit na drugin izborima pametniji ili manje lini pa poć do svoje izborne jedinice.NIje vrag da je Vlajov toliko više u gradu da nas nadglasaaju.


registracija
8/7/09

bankar, 11.06.10. 00:27

mrak


registracija
8/7/09

bankar, 11.06.10. 00:27

lolobrigita ti ne vidiš jer si vlajna


registracija
2/6/10

solurat, 11.06.10. 19:55

lolo brigi ta, ne kaže se Vlajov vengo Vlaja.
No nije stvar u njiziman. Meštrović, Jakov Gotovac, Tijardović i Tesla, bili su Vlaji. Oni koji se smatraju građanima imaju nezahvalnu obavezu


registracija
2/6/10

solurat, 11.06.10. 20:07

Uteka mi prst, pa sad nastavljam gornji komentar.
Oni koji se smatraju građanima imaju obavezu(obvezu, ako su u HDZ-u) izgrađivat vlastitu svijest, radit na vlastitom rastu i time (doduše mukotrpno i dugotrajno) inicirat rast svijesti onih koji psihologijom mase(izbjegavajući vlastitu odgovornost jer su u krdu) pate od idolopoklonstva prema onima koji plivaju u (najčešće tuđem) novcu. Svojim nekritičkim glasanjem daju im legitimitet a onda čuđenjem, zgražanjem i kukanjem peru savjest nad rezultatima svoga izbora.
Ne možete istovremeno bit licemjerni i sretni. Opredjelite se !!!!!


registracija
2/6/10

solurat, 11.06.10. 20:21

Grad vam vodi poslovođa iz "butige" sa sestrom na čelu gradske skupštine, pretvoren je u njihov privatni "tinel"
Ajduk je na poklon - upravljanje od poslovođe dobija pašticer. Teatar je dobija čovik ća je po kulturnom( ne samo po prezimenu) backgroundu Mucalo, boje reć Bucalo. Oni doktor(Nediljom u 2) ća mrzi poslovođu, ima nivo ispod selskog veterinara.
Evo dragi Splićani, ja ću stat sa nabrajanjem, a vi nastavite. Kad uvidite koliko vas je govana okružilo, svvatit ćete da u ovom predivnom gradu treba PUSTIT VODU i isprat ih.................


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika