15.06.2010. / 21:53

Autor: Ana Smrečki, Hina

Pahor u prvom intervjuu za hrvatske medije obećao: Novih blokada neće biti

Govoreći o referendumu za arbitražni sporazum koji je nedavno održan u Sloveniji, Pahor je istaknuo da bi podnio ostavku da on nije podržan

Pahor će se susresti s premijerkom Kosor na Croatia summitu u DubrovnikuPahor će se susresti s premijerkom Kosor na Croatia summitu u DubrovnikuSlovenski premijer Borut Pahor dao je svoj prvi intervju za hrvatske medije. Gostujući u Dnevniku plus HTV-a obećao je da Slovenija neće blokirati završetak hrvatskih pregovora s Europskom Unijom. Pojašnjava da razloga za zaustavljanje svih otvorenih i zatvorenih poglavlja nema. Pojašnjava da bi blokada značila zaustavljanje svih poglavlja od strane jedne vlade i to zbog jednog neriješenog pitanja.

Ipak, poručuje da Slovenija kao i sve ostale članice EU-a ima pravo, ali i dužnost zaštititi vlastite interese na način da preko Europske Komisije pregovara pod kakvim će uvjetima neka zemlja zatvoriti, odnosno otvoriti neko poglavlje. U tom ga kontekstu zabrinjava poglavlje 4. koje se odnosi na Slobodu kretanja kapitala. Brinu ga izjave pojedinih hrvatskih političara da se Ljubljanska banka neće moći vratiti u Hrvatsku zbog neriješenog pitanja štediša.

Pahor očekuje dogovor oko Ljubljanske banke

«Znači da Hrvatska kao nova članica EU-a diskriminira jednu državu. To je u suprotnosti s pravilima kluba u koji ulazite. Zato moramo hrvatska premijerka Jadranka Kosor i ja, obje vlade i oba parlamenta naći neko rješenje za taj gotovo 18 godina star problem, a mogućnost postoji», poručio je Pahor koji se nada da će se to pitanje riješiti do 9. srpnja, kada će se na Croatia summitu u Dubrovniku sresti s premijerkom Kosor.

Govoreći o referendumu za arbitražni sporazum koji je nedavno održan u Sloveniji, Pahor je istaknuo da bi podnio ostavku da on nije podržan. Poručuje kako su slovenski građani potpisom za referendum, glasovali za svoju perspektivu, perspektivu Hrvatske i perspektivu cijele regije u EU-u. Vjeruje da će slovenski parlament potrebnom dvotrećinskom većinom potvrditi pristupni ugovor Europske unije s Hrvatskom do kraja iduće godine.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
21/3/10

arcanius, 15.06.10. 22:53

ne vjeruj Danajcima ni kad darove nose....
ovo bi mogli primjeniti na Slovence....
ne i na Slovenke.... one su..... mile ;)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika