16.06.2010. / 16:14

Autor: Nekretnine.hr

Povećajte prostor: Savjeti za uređenje potkrovlja

Prostori u potkrovlju se ističu atraktivnošću i osobitošću te su kao takvi privlačni za stambene prostore. No, atraktivnost nosi i izazove vezane uz uređenje i opremanje zbog kosih krovova i nepravilnosti koje oni čine. Upravo iz tog razloga, javlja se strah kod pojedinaca i birajući između kupovine klasičnog stana ili onog u potkrovlju, biraju verziju jednostavniju za uređenj

U potkrovlju često žive arhitekti i umjetnici, jer upravo u uređenju ovakvih prostora mogu iskazati svoje kreativne potencijale. Prvi susret sa stanom u potkrovlju nikako ne bi smio izazvati pomisao kako se u takav prostor ne može smjestiti niti običan ormar.

Sve ono, što se u početku čini kao nedostatak, uz stručne savjete i dobre ideje se može pretvoriti u prednost takvog prostora. Kako biste maksimalno iskoristili površinu ispod kosina stropa, opremite dom namještajem izrađenim po mjeri, koji će se kao takav u potpunosti uklopiti u prostor.

Ugradbeni ormari su idealni za ovakve stanove. Visina nadozida uvelike će definirati veličinu iskoristivog prostora. Zonu uz nadozid možete iskoristiti na više načina. Predlažemo ugradnju kliznih stijena na udaljenosti 60-80cm u cijeloj dužini kako biste taj prostor iskoristili za spremišta. Na ovaj način iskorištavate najniže dijelove.

Garnituru za sjedenje možete postaviti u neposrednu blizinu, jer i ona može biti smještena u nižoj zoni. Sve bi trebalo kvalitetno povezati i zadržati što više slobodnog, nepregrađenog prostora. Odlučite se za maksimalno otvorenu dnevnu zonu, bez ijedne pregrade i vrata, te intimniji, zatvoreni spavaći dio s dvije spavaće sobe, radnom sobom, garderobom i većom kupaonicom.

Niže dijelove stana možete iskoristiti i za smještaj radnih stolova, npr. u dječjoj sobi ili u boravku za formiranje radnog kuta s računalom. Stol smjestite uz nadozid, a zona sjedenja će na taj način biti u višem dijelu, koji vam neće predstavljati probleme prilikom ustajanja od stola. Gornje kuhinjske elemente, u kosim dijelovima stana, možete organizirati kaskadno ili donje elemente izvesti u punoj visini do kosina.

Na taj ćete način stvoriti dodatni prostor za odlaganje stvari i namirnica, koji ste izgubili zbog nemogućnosti postave gornjih elemenata. Ako zbog ovakve organizacije nemate dovoljno radnih ploha, stvorite ih postavljanjem pulta, tj. šanka prema blagovaonici. Kosine u kupaonici također možete dobro iskoristiti smještajući zahodsku školjku, perilicu za rublje ili ležeću kadu ispod njih.

Ležeća kada bi trebala biti postavljena okomito na prostor ispod kosine kako bi se jedan njen dio ipak prostirao u višem dijelu i omogućio ispravljeni položaj osobi koja se tušira. Prostor potkrovlja može pružati dodatnu atrakciju i komociju ako je dovoljno visok da se u najvišem dijelu smjesti galerija s pristupnim stepeništem ili strmim ljestvama. Na galeriju smjestite dodatnu spavaonicu ili hobi-prostor, koji čak i sa smanjenom visinom možete koristiti za opuštanje, čitanje u ležaljci ili vježbanje na tlu. Većina vlasnika kuća uz temu hobi-prostora odmah pomisli na podrum – postavlja se pitanje zašto?

Na krovu imate veliku količinu dnevne svjetlosti, fleksibilan prostor te veliki prostor za odlaganje stvari, naročito ako Vaš zabatni krov ima odgovarajuću visinu. Dnevna svjetlost predstavlja jednu od najvećih prednosti prostora u potkrovlju, u odnosu na prostor u podrumu.

I na kraju, ako se i dalje osjećate potpuno bespomoćno u organizaciji prostora omeđenog s puno kosih ploha, potražite pomoć arhitekta, koji će svojim znanjem, iskustvom i maštovitošću učiniti Vaš stan u potkrovlju funkcionalnim i ugodnim za život.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika