18.06.2010. / 00:23

Autor: Ana Smrečki

Predmet Gotovina, Čermak i Markač: Presuda našim generalima tek krajem godine

Optuženi su za zločine počinjene tijekom operacije Oluja. Prva optužnica protiv generala Gotovine bila je podignuta 8. lipnja 2001. godine, a optužnica protiv generala Čermaka i Markača 24. veljače 2004.

Umirovljeni hrvatski generali Gotovina, Čermak i MarkačUmirovljeni hrvatski generali Gotovina, Čermak i MarkačIako se očekivalo da će presuda generalima Gotovini, Čermaku i Markaču biti izrečena ovog ljeta, čini se kako će se na nju još morati pričekati. S obzirom na to da su završne riječi predviđene kraj kolovoza, pretpostavlja se da bi presuda mogla biti izrečena na jesen ili tek zimu. Suđenje je trajalo 303 dana, saslušano je više od 80 svjedoka Tužiteljstva i gotovo 60 svjedoka obrane.

Suđenje našim generalima počelo prije dvije godine

Večernji list piše da će nakon ljetne stanke tužitelji i obrana imati tri dana za završne riječi. Za prvostupanjsku presudu sudskom će vijeću, pod predsjedanjem suca Orija trebati još nekoliko mjeseci. Proces našim generalima u Haagu počeo je vrlo brzo, li se odužio, pa im je za ispitivanje sedam svjedoka trebalo, primjerice čak par mjeseci vremena. Suđenje našim generalima počelo je 11. ožujka 2008. godine.

Obrane međusobno surađuju

Optuženi su za zločine počinjene tijekom operacije Oluja. Prva optužnica protiv generala Gotovine bila je podignuta 8. lipnja 2001. godine, a optužnica protiv generala Čermaka i Markača 24. veljače 2004. godine. Te su dvije optužnice objedinjene u jedan predmet u srpnju 2006.godine. Obrane sva tri generala međusobno surađuju kako se postupak ne bi nepotrebno oduživao. Trojac je gotovo četiri godine u haaškom pritvoru, a želja im je što prije okončati postupak.

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika