18.06.2010. / 14:27

Autor: Nacionalova redakcija

Priopćenje s HRT-a: 'Sapunice kupujemo jer nam tako nalaže zakon'

Opovrgava se i činjenica da je HRT natječaj za sapunicu raspisao nakon što je Vlada prvo smanjila, a potom vratila pristojbu na 80 kuna

Hrvatska radiotelevizija reagirala je napise u Jutarnjem listu, a koji su preneseni i u drugim medijima prema kojima je raspisan natječaj za kupnju nove sapunice vrijedne 33 milijuna kuna.

U priopćenju koje potpisuje glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić tvrdi se kako je u natječajnoj dokumentaciji taj iznos gornja granica cijene za domaću telenovelu od 200 epizoda.

"Uz ispunjenje drugih kriterija, serija koja će u konačnici biti odabrana može stajati i znatno manje", navodi se.

"HRT je obvezan nabaviti javnim natječajem domaću telenovelu jer je ona dio Programskog usmjerenja HTV-a za ovu godinu, usvojenog na programskom vijeću HRT-a. Domaće telenovele imaju tradicionalno dobru gledanost pa i zadovoljavajuće marketinške rezultate. Treba li HRT novac od pristojbe trošiti i na nabavu ovakvog sadržaja je pitanje za raspravu, jednako kao i korištenje novca od pristojbe za nabavu bilo kojeg drugog domaćeg ili stranog, gotovog ili licencnog programa, oko čega često postoje podijeljena mišljenja u javnosti", navodi Družijanić u priopćenju.

Opovrgava se i činjenica da je HRT natječaj za sapunicu raspisao nakon što je Vlada prvo smanjila, a potom vratila pristojbu na 80 kuna.

"Natječaj je pripreman i objavljen prije tog neočekivanog događaja. Kako HRT već provodi racionalizaciju, pa i u nabavi programa, a s time će se nužno morati nastaviti i dalje, te kako je u najavi novi Zakon o HRT-u, pitanje je kakav ćemo sadržaj moći nabavljati u bliskoj budućnosti. No podsjećamo kako je HRT po sadašnjem Zakonu obvezan nabavljati minimalno 10 posto svog programa od neovisnih produkcijskih društava, a to neizbježno znači i po tržišnim cijenama", zaključuje se.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika