Objavljeno u Nacionalu br. 762, 2010-06-21

Autor: Plamenko Cvitić

PROBLEMI NJEMAČKOG MEDIJSKOG DIVA

WAZ-ova velika defanziva na jugoistoku Europe

IZDAVAČKA KOMPANIJA WAZ želi prodati austrijski list Kronen, povlači se iz Bugarske i iz Srbije zbog rata s konkurencijom i vlasti a prodaje i 50 posto vlasništva u hrvatskoj tvrtki EPH

BODO HOMBACH,
čelni čovjek njemačkog
WAZ-a, početkom prošlog tjedna je srbijanskom
predsjedniku Tadiću poslao pismo u kojem najavljuje odlazak iz SrbijeBODO HOMBACH, čelni čovjek njemačkog WAZ-a, početkom prošlog tjedna je srbijanskom predsjedniku Tadiću poslao pismo u kojem najavljuje odlazak iz SrbijeProšlotjedna smrt Hansa Dichanda, 89-godišnjeg izdavača i vlasnika austrijskog dnevnog lista Kronen Zeitung imat će velik utjecaj na položaj njemačke medijske kompanije WAZ, ne samo u Austriji, nego i u cijeloj jugoistočnoj Europi gdje WAZ u svom vlasništvu ima niz medija. Godinama je WAZ bio 50-postotni suvlasnik austrijskog Kronen Zeitunga koji je poznat po svojem impresivnom poslovnom uspjehu: od osam milijuna Austrijanaca, čak tri milijuna svakodnevno čita upravo popularni Krone, zbog čega je Hans Dichand, koji je držao drugu polovinu vlasništva, bio vrlo utjecajan ne samo u Austriji nego i u cijeloj Europskoj uniji. Iako su WAZ i Dichand imali svaki po 50 posto vlasništva, bitnu prevagu imao je Dichand koji je zapravo odlučivao o svemu, od uređivanja novina do poslovnih odluka, a istovremeno je blokirao sve WAZ-ove prijedloge.


Tijekom godina odnos Dichanda i WAZ-a toliko je bio narušen da su se neprekidno svađali pa čak i tužili na sudu, gdje je Dichand vrlo otvoreno optuživao WAZ zbog njegovih kontroverznih aktivnosti u zemljama bivše Jugoslavije. WAZ-ovi predstavnici u Austriji protekle su se dvije-tri godine nadali da bi se s ostarjelim Dichandom ipak moglo sklopiti svojevrsno primirje, no posljednjih mjeseci u austrijskim i njemačkim medijskim i poslovnim krugovima sve se češće spominjala glasina da WAZ uskoro namjerava prodati svoj udio u Kroneu i - napustiti Austriju. To je zvučalo logično jer je njihov položaj u Austriji godinama bio nepromijenjen, odnosno vrlo loš zbog sukoba s utjecajnim Dichandom, dok se s druge strane smatralo da bi novac od prodaje udjela u austrijskom Kroneu dobro došao centrali WAZ-a u njemačkom Essenu, koja bi njime ublažila efekte recesije, pomogla nekoj svojoj tvrtki-kćeri koja je, poput hrvatskog EPH u dugovima, a možda bi poslužio i za neke nove akvizicije. Kao jedna od takvih mogućih akvizicija vrlo često se spominjao srbijanski dnevni list Večernje novosti, oko kojeg se upravo prošlog tjedna u Srbiji digla velika prašina.

Na srbijanskom tržištu WAZ je prisutan još od 2001. godine kad je kupio 50 posto vlasništva u beogradskom dnevnom listu Politika, a potom i 55 posto novosadskog Dnevnika. Proteklih godina u nekoliko navrata spominjala se želja WAZ-a da preuzme i dnevni list Večernje novosti, iako bi time WAZ na srbijanskom tržištu tiskanih medija po mišljenju političara stekao prejaku poziciju. Zbog toga WAZ već nekoliko godina u Srbiji nailazi na velike teškoće, pa čak i posve otvoreno protivljenje namjeri da ta njemačka kompanija stekne što veći udio u srbijanskim medijima, jer ih se, između ostalog, u Srbiji često prozivalo zbog neispunjavanja ugovornih obveza, dugovanja, podmićivanja političara ali i - nejasnih poslovnih odnosa s osobama poput Stanka Subotića Caneta.

Upravo je Subotić potkraj svibnja u vrlo opširnom pismu-izjavi objavljenom na srbijanskom portalu E-novine opisao kako je WAZ još 2006. godine uz njegovu pomoć želio potajno steći vlasništvo nad Večernjim novostima. WAZ je, naime, godinama čekao da se raspiše natječaj za dionice Večernjih novosti, no tadašnji vrh Srbije, odnosno premijer Vojislav Koštunica, navodno su se jako protivili ideji da njemačka kompanija preuzme te novine, pa kad su shvatili da se vrh države protivi njihovoj kupnji, vodeći ljudi WAZ-a stupili su u kontakt sa Stankom Subotićem, a preko njega i s poduzetnikom Miroslavom Miškovićem i nekadašnjim Miloševićevim ministrom privatizacije Milanom Bekom. Prema Subotićevoj verziji, uskoro je skovan plan: Mišković i Beko će, kao “domaći poduzetnici”, kupiti dionice Večernjih novosti novcem Stanka Subotića, a potom će ih, kad se stvari malo stišaju, preko Subotića predati u vlasništvo WAZ-u.

HANS DICHAND,
89-godišnji suvlasnik
i dugogodišnji izdavač
austrijskog Kronen
Zeitunga, umro je prošlog četvrtka u Beču; na slici s Ivom Pukanićem, pokojnim
šefom NCL Media GrupeHANS DICHAND, 89-godišnji suvlasnik i dugogodišnji izdavač austrijskog Kronen Zeitunga, umro je prošlog četvrtka u Beču; na slici s Ivom Pukanićem, pokojnim šefom NCL Media GrupePrema Subotićevim riječima, on je Miškoviću i Beki proslijedio 26 milijuna eura, s kojima su njih dvojica pokupovali dionice Večernjih novosti. U međuvremenu su se zbile dvije stvari: Komisija za zaštitu konkurencije počela je pratiti transakcije oko Večernjih novosti te uvjetovati bilo kakvu prodaju prethodnom dozvolom o koncentraciji, dok je s druge strane početkom srpnja 2007. na Specijalnom sudu u Beogradu protiv Subotića otvorena istraga zbog šverca cigareta. On se uskoro našao na Interpolovoj tjeralici, a spominjala se i mogućnost blokade njegove imovine, što je Miškoviću i Beki poslužilo kao odličan izgovor da mu ne prepišu dionice Večernjih novosti. U cijeloj priči najlošije je prošao WAZ, koji je, kako se čini, izigran od svih: nije stekao vlasništvo nad Novostima, a istovremeno mu je narušen ugled u srbijanskoj javnosti kad se otkrilo da blisko poslovno surađuju sa Stankom Subotićem.

Ipak, to nije pokolebalo WAZ-ove namjere da, makar i posve legalno, preuzme Večernje novosti, pa su prošle godine od Komisije za zaštitu konkurencije zatražili odobrenje za kupovinu tih dionica. Ta državna komisija potom je mjesecima razmatrala WAZ-ov zahtjev, a sve se odužilo i do danas. Doduše, tijekom svibnja u srbijanskim medijima pojavile su se različite spekulacije: po jednima, srbijanska država će WAZ-u dopustiti kupovinu Novosti, po drugima će odbiti jer je srbijanski državni vrh odlučio da Novosti pripadnu nepoznatim ruskim investitorima, a treća verzija je bila da će se WAZ-u dopustiti kupnja Novosti ako proda svoj udio u novosadskom Dnevniku. Po svemu sudeći, namjere srbijanskih vlasti očito nisu išle u korist WAZ-a, pa je čelni čovjek te njemačke kompanije Bodo Hombach početkom prošlog tjedna izveo neočekivani obrat: u medijima se pojavila vijest o povjerljivom pismu koje je Hombach “u strogoj tajnosti” uputio srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću. U njemu je Hombach u ime WAZ-a najavio odluku o povlačenju iz Srbije. Vijest je istog dana privukla pažnju srbijanskih, ali i austrijskih i njemačkih medija koji su odmah počeli s procjenama što leži u pozadini Hombachova pisma Tadiću.

Prema nekima, to je pokušaj da se putem političkog pritiska utječe na odluku državne komisije o preuzimanju vlasništva nad Večernjim novostima. Po drugom mišljenju, WAZ se iz Srbije povlači iz ekonomskih razloga, odnosno zbog teškoća u kojima se našla cjelokupna njemačka medijska grupacija. U prilog tome išla je i izjava predsjednice upravnog odbora dnevnog lista Politika Sonje Licht, koja je javno kazala da se osim iz Srbije, WAZ povlači i iz nekih drugih zemalja poput Bugarske, ali i Austrije. Istog dana na te je navode reagirao Bodo Hombach, koji je demantirao Sonju Licht s tvrdnjom da odluka o povlačenju iz Srbije nema ekonomske razloge, već da to čine zbog “otpora koji se oteo kontroli”. U priopćenju WAZ-a čak je opisano kako ta kompanija vidi cijeli slučaj: “U Srbiji smo se do sada susretali samo s financijskim gubicima i javnim klevetama.

NINOSLAV PAVIĆ,
osnivač i suvlasnik
Europapress holdinga
navodno je u zategnutim odnosima
s čelnicima njemačkog WAZ-aNINOSLAV PAVIĆ, osnivač i suvlasnik Europapress holdinga navodno je u zategnutim odnosima s čelnicima njemačkog WAZ-aNa kraju smo mjesecima bili izloženi nezapamćenoj medijskoj kampanji, koja nas je oklevetala i svrstala u svijet podzemlja. Nadali smo se da ćemo povodom toga dobiti podršku države i njezinih političara, a sad moramo prihvatiti da kao medijski investitor nismo dobrodošli u vašoj državi.” U svojem prošlotjednom medijskom istupu Hombach je pogotovo demantirao glasine da WAZ odlazi i iz Austrije, iako se u medijskim krugovima to smatralo vrlo logičnom mogućnošću zbog dugogodišnjeg neriješenog sukoba s Dichandom. Drugog jutra, odnosno u četvrtak, u jednoj bečkoj bolnici umro je Hans Dichand. Neki njemački i austrijski mediji odmah su započeli s analizama kako će se Dichandova smrt odraziti na austrijsko medijsko tržište, ali i na položaj njemačkog WAZ-a. Neki od medija čak su i, poprilično morbidno, Dichandovu smrt proglasili rijetko pozitivnom viješću za Bodu Hombacha. Analize položaja WAZ-a nakon Dichandove smrti malo su bacile u pozadinu WAZ-ovu situaciju u Srbiji, koja je još uvijek - neizvjesna.

Raspoloženje srbijanske javnosti, ali i medija i politike prema WAZ-ovoj najavi odlaska iz zemlje kreće se od potpune ravnodušnosti do optužbi da “bježe, a ostavili su mnoge dugove”, dok je potpredsjednik srbijanske vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić podsjetio da je WAZ u Srbiji od početka pratila kontroverza: “Kako su krenuli, tako su i završili”. Usporedno s vijestima o WAZ-ovoj situaciji u drugim zemljama, u Hrvatskoj su se pojavile spekulacije da se ta tvrtka želi povući i iz Hrvatske gdje je suvlasnik Europapress holdinga. Učinci financijske krize odrazili su se i na poslovanje EPH, koji je već dulje vrijeme u dugovima unatoč velikim otpuštanjima i smanjivanjima plaća zaposlenih. Njemački suvlasnici još od 2008. godine od rukovodstva EPH, odnosno od Ninoslava Pavića i Stjepana Oreškovića traže da riješe mnoge EPH-ove probleme, a zapravo indirektno optužuju svoje hrvatske partnere da jako kasne u strateškom preustroju poduzeća.

Umjesto da se bave spašavanjem postojećih izdanja iz svog okrilja i razvojem planova za budućnost, Pavić i Orešković mjesecima su se bavili spašavanjem posrnule turističke grupacija adriatica.net, a istovremeno su zapostavili vlastitu medijsku kuću ali i svoju akviziciju - Slobodnu Dalmaciju. Kako je poznato, upravo je Pavić bio glavni inicijator kupnje Slobodne Dalmacije, a njemački WAZ se tome protivio. U međuvremenu Pavić ni do danas nije uspio uspostaviti stopostotno vlasništvo nad Slobodnom Dalmacijom koje bi njemu i WAZ-u omogućilo daljnju transformaciju medijske kuće iz Splita. Veliki pad prihoda posljednje je dvije godine znatno otežao poslovanje grupacije EPH, koja se svakog mjeseca susreće s velikim problemima s likvidnošću kad treba isplatiti plaće i otplatiti rate brojnih kredita koji su se dizali u proteklih deset godina.

STANKO SUBOTIĆ
potkraj svibnja je na internetskom portalu E-novine objavio dugački opis svojih
poslovnih veza s
njemačkim WAZ-omSTANKO SUBOTIĆ potkraj svibnja je na internetskom portalu E-novine objavio dugački opis svojih poslovnih veza s njemačkim WAZ-omDa bi to ublažio i odobrovoljio svoje njemačke partnere, Ninoslav Pavić je još sredinom prošle godine došao na ideju da za 32 milijuna eura proda zgradu EPH u Koranskoj ulici, no na tržištu koje je već bilo pogođeno recesijom nije baš bilo interesenata. Da početkom srpnja prošle godine Ivo Sanader nije otišao s vlasti, EPH-ova bi zgrada vjerojatno bila prodana HEP-u, no sad je to nemoguće, iako je Pavić navodno u međuvremenu “spustio” cijenu na 28 milijuna eura. Svi ti problemi utjecali su na vodstvo njemačkog WAZ-a koji uopće nije zadovoljan situacijom u EPH, pa su u potpunoj tajnosti nekim medijskim kućama u Europi počeli nuditi na prodaju svoj 50-postotni udio u EPH.

Prema nekim izvorima, jedini koji su pokazali zanimanje su njemački izdavači Axel Springer AG i švicarski Ringier AG koji su potkraj ožujka ove godine najavili spajanje poslovanja u srednjoj i istočnoj Europi, pa su Bodi Hombachu navodno iskazali mogući interes za kupnju udjela u EPH. Ipak, premda je sljedeći korak trebao biti tzv. due diligence, dubinsko snimanje poslovanja EPH-a, do toga iz nekog razloga nije došlo.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

registracija
25/6/10

Caslav, 25.06.10. 12:38

DA LI SE DINKIC ZALETIO OVOM IZJAVOM KAO ŠTO JE TO ONOMAD UČINIO NJEGOV PETOOKTOBARSKI SUBORAC ZORAN ĐINĐIĆ, GOVOREĆI DA KOSOVO TREBA PODJELITI?

-INVESTITORE nikada nisam, niti ću deliti na domaće i strane, već na dobre i loše, one koji posluju transparentno i oni koji to rade na način koji je nevidljiv javnosti - izjavio je u četvrtak ministar ekonomije Mlađan Dinkić, i ocenio da nemačka medijska korporacija VAC na tržištu Srbije nije bila dobar investitor.
Dinkić je rekao da, kada je reč o VAC, niko ne zna s kim oni imaju aranžmane u Srbiji, s kim su sklapali ugovore. Direktor VAC Bodo Hombah lično snosi odgovornost za partnere koje je birao, poručio je Dinkić, i zaključio:
- Kako je birao partnere, tako je prošao na tržištu Srbije. Neću da ulazim u to kako VAC posluje na drugim tržištima. Ponavljam: treba pitati gospodina Hombaha koga je birao za lokalne partnere, zašto baš njih, ko su ti ljudi, kakav im je kredibilitet?
Ministar ekonomije je rekao da je Hombah veliki lobista, da ima moć, medije, da može da utiče na političare u Evropskoj uniji, i da nema sumnje da će krenuti da lobira za svoje interese.
- Ali, to nije razlog da kažem ”on je sjajan, ta kompanija je ovde izabrala poštene momke sa kojima će raditi, poštene partnere”. Nikoga se ne plašim i izneo sam ono što mislim, posebno zato što su me ranije optuživali da sam protiv ruskih, a da forsiram nemačke, američke investitore.
Dinkić se osvrnuo i na izjavu Hombaha da će ”ispuniti njegovu želju i povući se iz Srbije”, kao i na kritike naprednjaka zbog oštrih izjava koje je davao u vezi sa VAC:
- Ponavljam, oni nisu bili dobri investitori u Srbiji. Stalno pominju nekog tajkuna. Pa što ne kažu ko je on i zašto su s njim pravili aranžmane? Zašto prave aranžmane s tajkunima, a hoće da upravljaju medijima i da informišu naše građane? Tu nešto nije u redu. Zašto nisu došli direktno u Srbiju, kao VAC, već su to učinili izokola, preko nekih firmi, tajkuna, sumnjivih ljudi. To su pitanja na koja Hombah treba da odgovori.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika