Objavljeno u Nacionalu br. 762, 2010-06-21

Autor: Marko Biočina

U Moskvi dogovorena realizacija velikog energetskog projekta Družbadria

UZ PREMIJERKU
Jadranku Kosor susretu
s Vladimirom Putinom
prisustvovao je i hrvatski
ministar gospodarstva
Đuro PopijačUZ PREMIJERKU Jadranku Kosor susretu s Vladimirom Putinom prisustvovao je i hrvatski ministar gospodarstva Đuro PopijačNa prošlotjednom sastanku hrvatske premijerke Jadranke Kosor s ruskim premijerom Vladimirom Putinom u Moskvi sklopljen je načelni politički dogovor o početku realizacije projekta naftovoda DružbAdria. Radi se o projektu spajanja hrvatskog i ruskog naftnog distributivnog sustava kojim bi Omišalj na Krku postao glavna ruska izvozna luka na Mediteranu, a premijerka Kosor je u izjavi za Nacional neposredno nakon završetka sastanka potvrdila da je DružbAdria bila glavna tema razgovora na sastanku: "Veći dio našeg razgovora odnosio se na gospodarsku suradnju i nema nikakve sumnje da postoji jak interes ruske strane za projekt DružbAdria. I mi smo zainteresirani za taj projekt, no nismo ulazili u detalje projekta, nego smo konstatirali obostrani interes i postavili svojevrsani politički okvir. Očekujem da će se puno detaljniji razgovori voditi u rujnu, kad se bude održao sastanak gospodarskih izaslanstava Hrvatske i Rusije, pa bi se tada moglo raspravljati o tehničkim pojedinostima realizacije projekta."

To što je projekt DružbAdria bio glavna tema jednosatnog razgovora Vladimira Putina i Jadranke Kosor ne začuđuje s obzirom na dugogodišnji ruski interes za realizaciju tog projekta. Pregovori o DružbAdriji između Hrvatske i Rusije vode se još od 2002. godine, no godinama je projekt bio stopiran zbog nepovoljnih okolnosti na europskom tržištu nafte, ali i značajnog pogoršanja odnosa između dviju država u doba dok je premijer bio Ivo Sanader.

Dolaskom Jadranke Kosor na vlast i značajnim promjenama u geopolitičkim odnosima u jugoistočnoj Europi stvoreni su uvjeti za razvoj nove suradnje između Hrvatske i Rusije, a posljedica toga je i to što se hrvatska premijerka u proteklih godinu dana tri puta sastala s Vladimirom Putinom, više nego Sanader u svih šest godina koliko je bio premijer. U tih godinu dana Hrvatska i Rusija postigle su nekoliko važnih dogovora o kojima se nisu mogle usuglasiti godinama, a među kojima je najvažniji ugovor o pristupanju Hrvatske projektu gradnje velikog ruskog plinovoda Južni tok.

Posljedicom tako dobrih međudržavnih odnosa tijekom posljednjih dvanaest mjeseci može se smatrati i to što je Putin hrvatsku premijerku primio u prostorijama svoje privatne rezidencije u predgrađu Moskve, što vrlo rijetko čini kad ugošćuje strane državnike. Pripadnici hrvatskog diplomatskog zbora u Moskvi tu činjenicu tumače kao dokaz trenutačnog iznimnog interesa Rusije za suradnju s Hrvatskom, ali i iznimno kvalitetnih odnosa koje je premijerka Kosor uspostavila s Vladimirom Putinom. Iz istih se izvora može doznati kako bi Putin uz talijanskog premijera Silvija Berlusconja i francuskog premijera Françoisa Fillona mogao biti glavni gost na ovogodišnjem Croatia Summitu koji će se održati u Dubrovniku 9. i 10. srpnja.

Ruski interes za projekt DružbAdria također se može tumačiti i u kontekstu nedavnih pogoršanja odnosa između te države i Bugarske. Bugarski premijer Bojko Borisov u proteklih je godinu dana više puta odbio suradnju s Rusijom u velikim energetskim projektima, a posljednji put prošlog tjedna kad je izjavio da je prijevoz ruske nafte za Bugarsku štetan. Smatra se da je na taj način Borisov praktički otkazao dogovor o gradnji velikog naftovoda između bugarske crnomorske luke Burgasa i grčkog grada Aleksandropolisa na obali Tračkog mora (zaljeva Egejskog mora). Gradnjom tog naftovoda Rusija bi realizirala svoju dugogodišnju namjeru da stvori izvoznu luku na Mediteranu kako ne bi ovisila o tankerskom transportu iz crnomorske luke Novorosijsk kroz Bospor i Dardanele.

Ipak, ako projekt Burgas - Aleksandropolis propadne, praktički jedini mogući način da Rusija dođe do željene luke na Mediteranu ostaje projekt DružbAdria. Upravo zbog toga i u bliskoj se budućnosti može očekivati daljnji razvoj odnosa između Hrvatske i Rusije, a taj trenutačni interes Rusije Hrvatska bi mogla iskoristiti da poboljša gospodarsku suradnju s tom državom. Dapače, čini se kako je Rusija ovog trenutka spremna na značajne gospodarske ustupke Hrvatskoj, pa je tako premijerka Kosor najavila kako bi uskoro trebao biti potpisan i novi dugoročni ugovor o nabavi plina s ruskim Gazpromom.

Također, prema njezinim riječima, trenutačno postoji značajan interes Rusije za turističku suradnju, a očekuje se da bi te inicijative trebale biti realizirane predstavništvom Hrvatske gospodarske komore u Moskvi, koje je je svečano otvorila premijerka Kosor

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika