26.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

HAAŠKI SUD

POČELO SUĐENJE MILOŠEVIĆU ZA ZLOČINE U HRVATSKOJ I BIH

POČELO SUĐENJE MILOŠEVIĆU ZA ZLOČINE U HRVATSKOJ I BIH

U Haagu je u četvrtak ujutro započeo hrvatski i bosanski dio suđenja protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića.
Pred tužiteljima, koji odmah nakon uvodnih riječi počinju izvoditi svoje prve svjedoke, jest dokazivanje središnje uloge Miloševića u progonu hrvatskog, muslimanskog i drugog nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH. Među svjedocima nalazi se i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji u Haag odlazi u nedjelju sa svojim odvjetnikom Čedom Prodanovićem.
Što se hrvatskog dijela tiče, Miloševića se tereti za progon stanovništva u Hrvatskoj počinjen od 1. kolovoza 1991. do lipnja 1992. koji je uključio zatočenje, istrebljenje ili ubijanje stotina Hrvata i drugih nesrba u logorima na području Crne Gore, Srbije i BiH, te za stvaranje nehumanih uvjeta života za stanovništvo na područjima Hrvatske koja su bila pod srpskom kontrolom. Tereti ga se također za napade, uništavanje i pljačku Vukovara, Dubrovnika i drugih naselja. Tužiteljstvo procjenjuje da je prognano najmanje 170 tisuća Hrvata i nesrba na druge lokacije u Hrvatskoj a neki su deportirani i u Srbiju.
Optužnica za BiH Miloševića tereti za zločine koje su srpske snage počinile u BiH nad muslimanskim i hrvatskim stanovništvom u razdoblju od 1992. do 1995. godine. Uz genocid, Milošević je optužen i za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija počinjene u toj državi, te povrede ratnog prava i običaja. Ukupni broj osoba koje su ubijene, izgnane ili zatočene u tom razdoblju procjenjuje se na više od 250 tisuća.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika