22.06.2010. / 20:42

Autor: Ana Smrečki

Sporazum o izručivanju naših i srpskih bjegunaca stupa na snagu nakon potpisivanja

Šimonović podsjeća da je Sporazum otprije tehnički usuglašen, te da sadrži klauzulu prema kojoj stupa na snagu odmah nakon potpisivanja. To znači da se za međusobna izručivanja neće trebati čekati ratifikacija u Saboru

Ivan Šimonović uskoro odlazi iz fotelje ministra pravosuđa na mjesto pomoćnika glavnog tajnika UN-aIvan Šimonović uskoro odlazi iz fotelje ministra pravosuđa na mjesto pomoćnika glavnog tajnika UN-aMinistar Šimonović nekoliko je puta poručio da zadovoljan odlazi iz fotelje ministra pravosuđa na mjesto pomoćnika glavnog tajnika UN-a. Korak do ostvarenja tog cilja, ipak priznaje da u mozaiku fali još par kockica. Otvaranje poglavlja 23. koje se odnosi na pravosuđe trebalo bi se riješiti do kraja mjeseca. Za Šimonovića je to, čini se gotova stvar, pa još čeka na potpisivanje Sporazuma o međusobnom izručivanju hrvatskih i srpskih državljana.

Dvije ga susjedne zemlje planiraju potpisati, također krajem lipnja, pa više ne bi postojale prepreke za izručenje poznatih bjegunaca. Potvrda je to srpskog ministarstva pravosuđa da bi Hrvatska već početkom srpnja mogla Srbiji izručiti Sretka Kalinića. Ministar Šimonović pojašnjava da potpisivanjem tog Sporazuma više ne bi bilo nikakvih prepreka za njegovim izručenjem, piše Večernji list.

Nitko ne zna koliko će trajati izručenje

Koliko će pak trajati postupak izručenja, Šimonović nije mogao precizirati. Kalinić se, podsjetimo nalazi u jednoj zagrebačkoj bolnici nakon što je stradao u okršaju zemunskog klana. Osim za atentat na premijera Đinđića, srpsko pravosuđe tereti ga za niz drugih ubojstava. Šimonović podsjeća da je Sporazum otprije tehnički usuglašen, te da sadrži klauzulu prema kojoj stupa na snagu odmah nakon potpisivanja.

To znači da se za međusobna izručivanja neće trebati čekati ratifikacija u Saboru. Pritom naglašava da je za izručenje dovoljno potpisati Sporazum, te da za njegovu primjenu nije potrebno mijenjati ili usklađivati nijedan zakon. Za tu je praksu, koja će postati novina u našoj zemlji, bilo potrebno promijeniti Ustav, iz kojeg je izbrisana zabrana izručivanja vlastitih državljana.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 23.06.10. 12:21

dej ti mafijsko hadezejovsjki smrad nekakvi sporazum protiv djelovanja hadezejovaca.
bitch.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika