23.06.2010. / 21:44

Autor: Ana Smrečki

MMF o zdravlju naše ekonomije: Država mora smanjiti poreze te početi hitno štedjeti

U izvješću MMF-a, izmeđuostalog stoji kako su hrvatske vlasti efikasno reagirale na krizu, čime su očuvale financijsku stabilnost, obuzdale deficit, zadržale povjerenje ulagača i pristup međunarodnim tržištima kapitala

Premijerka Kosor i ministar ŠukerPremijerka Kosor i ministar ŠukerVladini ciljevi za oporavak hrvatskog gospodarstva, poklopili su se s preporukama MMF-a, koji u posljednjem izvješću preporuča fleksibilizaciju tržišta rada i smanjenje plaća u javnom sektoru, piše Jutarnji list. Pohvala je to koja je stigla na račun premijerke Kosor, upravo u trenutku kada ogorčeni sindikati diljem zemlje prikupljaju potpise za referendum o izmjenama Zakona o radu.

U izvješću MMF-a, izmeđuostalog stoji kako su hrvatske vlasti efikasno reagirale na krizu, čime su očuvale financijsku stabilnost, obuzdale deficit, zadržale povjerenje ulagača i pristup međunarodnim tržištima kapitala. Lanjsko zamrzavanje plaća i mirovina, te povećanje poreza, također se ocjenjuje kao dobar potez. Pohvale nisu zaobišle ni HNB, za koji se pak tvrdi da je pametno vodio monetarnu politiku, čime je osigurana likvidnost banaka.

Smanjiti namete koji opterećuju rad

Ipak, izvješće se nije bavilo samo pohvalama. Istaknut je naime, čitav niza preporuka koje se moraju učiniti kako bi Hrvatska do iduće godine izašla iz krize. Kako bi u budućnosti imali rast od 2 posto, inflaciju od 2,7 posto, manju nezaposlenost i niži vanjski dug država mora smanjiti poreze, ali i štedjeti. Iako se ne precizira koji bi se porezi trebali smanjiti, pretpostavlja se da se misli da one namete koji opterećuju rad, budući da države na taj način postaju konkurentnije.

Kako donosi Jutarnji list, za Hrvatsku bi to značilo da bi se osim poreza na dohodak, trebali reducirati doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. MMF u tom kontekst preporuča nastavak privatizacije zdravstvenog sustava, te smanjenje izdataka za mirovine i zdravstvo te kontrolu troškova socijalne pomoći.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika