26.06.2010. / 13:53

Autor: Hina

Predsjednik Josipović imenovao Komisiju za pomilovanja

Članovi komisije su psihijatrica Dragica Kozarić Kovačić, defektologinja Ljiljana Mikšaj Todorović, aktivistica za ženska prava Neva Toelle, bivši sudac Vrhovnog suda Branko Zmajević te državni tajnik u MUP-u Vladimir Faber koji je bio i član komisije za pomilovanje bivšeg predsjednika Stjepana Mesića

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik države Ivo Josipović imenovao je šesteročlanu Komisiju za pomilovanja kojom će predsjedavati profesor i bivši dekan osječkog Pravnog fakulteta Vladimir Ljubanović, stručnjak za kazneno procesno pravo.

Članovi komisije su psihijatrica Dragica Kozarić Kovačić, defektologinja Ljiljana Mikšaj Todorović, aktivistica za ženska prava Neva Toelle, bivši sudac Vrhovnog suda Branko Zmajević te državni tajnik u MUP-u Vladimir Faber koji je bio i član komisije za pomilovanje bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Predsjednik komisije, 70-godišnji Vladimir Ljubanović od 1976. predaje na osječkom Pravnom fakultetu. Bio je i dekan fakulteta. Član je Međunarodnog udruženja za kazneno pravo i Upravnoga odbora Hrvatskoga udruženja za kaznene znanosti i praksu.

Dragica Kozarić Kovačić radi na Odjelu za psihijatriju zagrebačke Kliničke bolnice "Dubrava". Dugi niz godina radila je u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, gdje je krajem 80-tih godina prošlog stoljeća bila i zamjenik ravnatelja. Od 1995. do 1999. bila je dekanica Fakulteta za kriminalistiku.

Ljiljana Mikšaj Todorović profesorica je na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu na Odsjek za kriminologiju. Predsjednica je Hrvatske udruge za kriminologiju.

Bivša koordinatorica, a danas aktivistica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Toelle već više od 20 godina u Zagrebu pomaže ženama i djeci žrtvama nasilja. Još 1988. je sudjelovala u osnivanju i volontirala na SOS telefonu za zlostavljane žene i djecu. Suosnivačica je Skloništa za žene i djecu žrtve nasilja, koje je 1992. registrirano kao Autonomna ženska kuća Zagreb.

Branko Zmajević je do listopada 2008. bio sudac Vrhovnog suda.

Za tajnicu komisije za pomilovanje ponovno je imenovana Sandra Krvavica koja je na toj dužnosti od 2005.

Odluku o imenovanju komisije Josipović je donio 9. lipnja, a objavljena je u posljednjem broju Narodnih novina.

Komisija ima ulogu pomoći predsjedniku države u donošenju odluka o pomilovanju. Riječ je o aktu milosrđa kojeg predsjednik donosi samostalno.

Molbe za pomilovanje podnose se Ministarstvu pravosuđa koje predsjedniku, to jest njegovoj komisiji daje neobvezujuća mišljenja i prijedloge.

Po pisanju tiska, Mesić je u dva petogodišnja predsjednička mandata pomilovao više od 760 osuđenika, od ukupno 4650 podnesenih molbi.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika