27.06.2010. / 23:10

Autor: Ana Smrečki

'Teroristička opasnost iz Bosne i Hercegovine prijeti cijeloj Europi'

Hrvatsku su teroristi napali 1995. u Rijeci, pa stručnjaci poručujući kako je strah da bi se takvo što moglo ponoviti itekako opravdan. No, smatraju da naša zemlja za takvo što opet ne bi bila spremna, budući da nemamo popis pripadnika radikalnih grupa u BiH

Haris Čaušević aktivirao je automobil-bombu ispred zgrade policije u Bugojnom. Od posljedica ranjavanja preminuo je policajacHaris Čaušević aktivirao je automobil-bombu ispred zgrade policije u Bugojnom. Od posljedica ranjavanja preminuo je policajacKako bi se Hrvatska zaštitila od eventualnog napada terorista, potrebo je hitno izraditi popis islamskih radikala koji žive u susjednoj zemlji, poručuje naš stručnjak za terorizam Pavle Kalinić. Podsjeća da su Hrvatsku teroristi napali 1995. u Rijeci, ističući kako je strah da bi se takvo što moglo ponoviti itekako opravdan. No, smatra da naša zemlja za takvo što opet ne bi bila spremna, budući da nemamo popis pripadnika radikalnih grupa u BiH.

Zbog veće sigurnosti hitno izraditi popis radikala

«Hrvatska bi morala imati informacije tko je tamo ostao, zašto je ostao, jer po informacijama koje imam, čak su ljude doseljene iz arapskih zemalja koji su imali afganistansko iskustvo, somalijsko iskustvo, da su ih jednostavno upisivali u knjige rođenih, tako da ispada da su oni oduvijek tamo, iako nisu», poručuje Kalinić za Novu TV koji smatra da teroristička opasnost iz BIH ne prijeti samo Hrvatskoj, već i Europi.

Problem i propusnost granice s BiH

«To su ljudi iste boje kože, iste boje očiju kao i mi i njih je jednostavno vrlo teško detektirati, bez obzira na cjelokupnu tehnologiju koja se koristi. Gotovo 1000 kilometara granice s BiH i prevelika propusnost također su velik su problem. Popis vehabija, mudžahedina i ostalih radikala mora se hitno izraditi, zbog veće sigurnosti», zaključuje Kalinić.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika