27.09.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

BOSTON

ZNANSTVENICI UZGOJILI PRIRODNI ZUB U LABORATORIJU

...

ZNANSTVENICI UZGOJILI PRIRODNI ZUB U LABORATORIJU

Znanstvenici instituta Forsyth u američkom gradu Bostonu objavili su da su uspjeli uzgojiti prirodni ljudski zub u laboratorijskim uvjetima. Riječ je o revolucionarnom znanstvenom dostignuću, koji će potpuno promijeniti zubarstvo u svijetu. Zubari više neće izrađivati mostove i umjetna zubala, nego će uzgojiti novi prirodni zub u ustima pacijenta. Njihov eksperiment već su provjerili i drugi stručnjaci, te potvrdili da je riječ o revolucionarnom događaju u sferi zubarstva. Još će cijelu stvar trebati razvijati, pa se ne vjeruje da će nova metoda liječenja zuba biti spremna za primjenu u praksi na pacijentima prije 2010. godine.

Prirodni zub stvoren je uz pomoć matičnih ćelija i genetskog inženjerstva, sa čim mnogi znanstvenici sada eksperimentiraju. Upotrijebljene su matične ćelije svinja, koje su prenesene na štakora, gdje su genetskom manipulacijom pretvorene u zub, koji je izrastao na štakoru.
Za sada je znanstvenicima uspjelo tako uzgojiti malu krunu zuba, a tokom sljedećih eksperimenata nastojat će stvoriti krunu veličine ljudskog zuba. Istodobno radi se na istovjetnom uzgoju korijena zuba. Rezultati prvih eksperimenata bit će objavljeni u listopadskom izdanju stručnog časopisa “Journal of Dental Research”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika