03.07.2010. / 10:28

Autor: Hina

Špijunska afera u SAD-u: Dvoje špijuna priznalo da su Rusi s lažnim imenima

Tužitelji su naveli da su njih troje, dio 11-člane skupine ruskih špijuna optuženih u New Yorku, Virginiji i Massachusettsu, neregistrirani agenti ruske obavještajne službe SVR, nasljednice KGB-a

Skica sudnice u kojoj je iznesena optužnica protiv navodnih ruskih špijunaSkica sudnice u kojoj je iznesena optužnica protiv navodnih ruskih špijunaOptuženi ruski špijuni Michael Zottoli i Patricia Mills priznali su da su Rusi i da su koristili lažna imena, objavili su u petak američki tužitelji.

Pravo ime Zottolija je Mihail Kutzik, a Patricia Mills je ustvari Natalia Pereverzeva, naveli su tužitelji u podnesku saveznom sudu u Alexandriji, kraj Washingtona, prenose američke TV mreže.

Mills je rekla da joj roditelji, te braća i sestre žive u Rusiji. Treći optuženi špijun, Mihail Semenko, imao je "tajnu komunikaciju" s ruskim dužnosnicima, naveli su tužitelji.

To troje optuženih treba se u petak popodne, po lokalnom vremenu, pojaviti u saveznom sudu u Alexandriji, kako bi se odlučilo ispunjavaju li uvjete za oslobađanje uz jamčevinu.

Saslušanje, prvotno zakazano za četvrtak, odgođeno je nakon što su obrani predstavljeni novi dokazi optužbe.

Tužitelji su naveli da su njih troje, dio 11-člane skupine ruskih špijuna optuženih u New Yorku, Virginiji i Massachusettsu, neregistrirani agenti ruske obavještajne službe SVR, nasljednice KGB-a.

Tužitelji tvrde da su se članovi špijunske mreže godinama pokušavali infiltrirati u američke političke krugove, te da će pobjeći ako budu oslobođeni.

"Dokazi su jaki, priroda i okolnosti djela uključuju tajna svjetska putovanja i sposobnost da se potajno pozovu resursi SVR-a", istakli su tužitelji u podnesku sudu. "Povijest i karakteristike optuženih pokazuju da su vješte varalice, koji su u više navrata izdali svoje najbliže i rado bi to opet učinili, bijegom".

Jedanaesti član skupine, Christopher Metsos (54), s kanadskom putovnicom, koji je uhićen na Cipru i oslobođen uz jamčevinu, nakon čega je pobjegao, vjerojatno je napustio otok, rekao je ciparski ministar pravosuđa Loucas Louca.

"Po mom mišljenju on je morao napustiti Cipar. Ne znam ništa više od toga. Mi procjenjujemo sve podatke koje primamo", izjavio je Louca u telefonskom razgovoru za MSNBC News.

FBI navodi da je Metsos agent ruske obavještajne službe, koji je putovao u SAD da isplati druge špijune.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika