Objavljeno u Nacionalu br. 764, 2010-07-06

Autor: Marko Biočina

Josipović osobno odabrao osam policajaca koji će ga čuvati

PREDSJEDNIK Ivo Josipović od početka mandata inzistirao je da sam bira svoje čuvarePREDSJEDNIK Ivo Josipović od početka mandata inzistirao je da sam bira svoje čuvareNakon višemjesečnih nesuglasica između predsjednika Ive Josipovića i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka konačno je imenovana skupina policijskih službenika koji bi se u iduće četiri godine trebali brinuti o sigurnosti hrvatskog predsjednika. Radi se o timu koji broji 8 osoba, a zanimljivo je da ih je Josipović osobno odabrao na temelju referenci i podataka koje je pročitao u njihovim biografijama.

Na taj način predsjednik je uspio u svojoj namjeri da sam sudjeluje u odabiru ljudi koji će se brinuti za njegovu sigurnost. Tome se bio oštro usprotivio Karamarko koji je tvrdio kako ni jedna štićena osoba, pa tako ni predsjednik, ne može sam birati tko će ga čuvati, već da tu odluku treba donijeti mjerodavna služba MUP-a na temelju svoje stručne procjene.

U kuloarima se tada spekuliralo kako se Josipović ustvari usprotivio Karmarkovoj namjeri da upravljanje predsjednikovim osiguranjem povjeri Davoru Blaževiću Tigru, kojeg se smatra osobom bliskom bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Rezultat svađe je bio taj da je Josipović neposredno nakon inauguracije pet dana proveo bez zaštite službenih organa, a za njegovu sigurnost brinuli su se zaštitari koje je unajmio SDP.

Kasnije je Josipović ipak dobio službenu zaštitu, no tijekom prvih mjeseci njegove vladavine tim za njegovo osiguranje sastojao se tek od nekoliko osoba. U javnosti su se tada pojavile glasine kako je to posljedica činjenice da Josipović vjeruje samo jednom užem krugu ljudi, te ga stoga čuva samo njih nekoliko, pa se oni jednostavno ne stignu odmoriti. U takvoj situaciji, tvrdilo se, osobe koje su angažirane na osiguranju predsjednika Ive Josipovića bile su na izmaku snaga, pa je dobro što je njegov tim za osiguranje napokon formiran

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika