05.07.2010. / 23:22

Autor: Ana Smrečki, Hina

Novi-stari uvjet iz EU: Hrvatska mora poboljšati suradnju s haaškim sudom

Kosor je poručila da će Hrvatska do početka 2011. ispuniti sva mjerila, zatvoriti sva pregovaračka poglavlja i u proljeće biti spremna za potpisivanje pristupnog sporazuma s Europskom unijom

Premijerka Kosor i Herman van Rompuy (Foto: Krasnodar Peršun)Premijerka Kosor i Herman van Rompuy (Foto: Krasnodar Peršun)Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy sastao se u ponedjeljak u Banskim dvorima s premijerkom Kosor. Iako je razgovor protekao u pozitivnom ozračju, poslane su i neke poruke upozorenja. Čelnik Europske Unije pohvalio je hrvatske napore u pristupnim pregovorima, ali je naglasio da za članstvo u EU moramo ispuniti sve preostale uvjete, među kojima je i suradnja s Haagom.


Hrabre vladine mjere gospodarskog oporavaka

S druge stane, poručio je da je uspjeh Hrvatske na putu prema Europskoj uniji pozitivan signal regiji da je takvo što moguće ako se ispune svi važni kriteriji. Svjestan je da je globalna financijska kriza naškodila Hrvatskoj, poručivši kako se ipak nada da se to neće negativno odraziti na ulazak naše zemlje u Uniju. Rompuy je pritom pohvalio 'hrabre vladine mjere gospodarskog oporavka'.

Hrvatska do proljeća u EU

Govoreći o međususjedskim odnosima, čelnik EU pohvalio je poboljšanje odnosa u regiji, posebno sa Slovenijom i Srbijom, poručivši kako se veseli sporazumu koji će se odnositi na područje Prevlake. Premijerka Kosor pobrojala je sva do sada otvorena i zatvorena pregovaračka poglavlja, istaknuvši da će Hrvatska do početka 2011. ispuniti sva mjerila, zatvoriti sva pregovaračka poglavlja i u proljeće biti spremna za potpisivanje pristupnog sporazuma s Europskom unijom.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika