05.07.2010. / 23:58

Autor: Ana Smrečki

Premijerka Kosor: Dolaze još teža vremena, prijevremeni izbori nisu rješenje

Govoreći o teškim odlukama, ističe da će se u budućnosti smanjiti broj zaposlenih u državnoj službi za 5 posto. Mijenjat će se i mirovinski sustav, budući da kako kaže premalo radimo

Premijerka Kosor godinu je dana na čelu Banskih dvora, a iza nje stoji naporan dan, bez gotovo nijednog slobodnog danaPremijerka Kosor godinu je dana na čelu Banskih dvora, a iza nje stoji naporan dan, bez gotovo nijednog slobodnog danaPremijerka Kosor godinu je dana na čelu Banskih dvora, a iza nje stoji naporan dan, bez gotovo nijednog slobodnog dana. Za Večernji list otkriva kako se više ni ne zna odmarati, a jedini dan kada bi i mogla odahnuti je nedjelja poslijepodne. U posljednje vrijeme pune ruke posla oko provedbe programa gospodarskog oporavka. Glavobolju joj zadaju i sindikati koji su prikupili sve potrebne potpise za raspisivanje referenduma o Zakona o radu.

Poručuje da se nije umorila pozivajući na dijalog, poručujući da se u jeku aktualne krize svi moramo mijenjati. Podsjeća da je Vlada prošle godine pozivala sindikate i poslodavce da se dogovore oko sporazuma za socijalno partnerstvo u vremenima krize. Kako danas kaže, za to tada nije bilo sluha, pa su 2009. povećane plaće. Smatra da nam dolaze i teža vremena od onih koja su iza nas.

Mirovinski sustav mora se mijenjati

Govoreći o teškim odlukama, ističe da će se u budućnosti smanjiti broj zaposlenih u državnoj službi za 5 posto. Mijenjat će se i mirovinski sustav, budući da kako kaže premalo radimo. Pritom poručuje da će se ljudi koji rade puni radni staž tretirati drukčije od onih koji traže sve načine da ranije odu u mirovinu.

Od ukupnog broja umirovljenika tek 12% njih odlazi u mirovinu s punim stažem, pa Kosor poručuje da promjene u tom smjeru moraju biti radikalne. Od ukupno 20 milijardi kuna koliko se za mirovine prikupi iz doprinosa, 16 milijardi još se negdje mora pronaći. Bez obzira na teške odluke premijerka poručuje da je Vlada stabilna.

Prijevremeni izbori ne bi donijeli ništa dobro

Odbacila je mogućnost raspisivanja prijevremenih izborima, poručivši da bi oni prekinuli pregovore za ulazak naše zemlje u EU, ali i oporavak hrvatskog gospodarstva. Pritom pojašnjava da bi raspisivanjem izbora radila samo tehnička vlada koja ne bi donosila ni jednu ključnu odluku. Iako ne misli da su izbori gubljenje vremena, smatra da bi u tom roku samo još više potonuli.

«U srpnju prošle godine, kada sam preuzela vođenje države i kad sam se upoznala s državnim financijama, shvatili smo da već u rujnu možda ne bismo imali za mirovine i za plaće. Da sam se u srpnju prošle godine odlučila za raspisivanje izbora, do kraja godine ne bismo ništa napravili. To bi vjerojatno tada značilo dolazak MMF-a ili neki radikalan scenarij», zaključila je premijerka koja podsjeća da smo do kraja prošle godine uspjeli pomaknuti dosta prepreka za oporavak gospodarstva.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 06.07.10. 01:32

Izgleda da nije samo prolupao ministar zdravlja, vec i glavna "gubica" isto. Raspisi ti izbore, pobijedi i poslije vladaj kako god zelis.


registracija
29/11/09

Ivis, 06.07.10. 01:45

Sto govori nasa "prolupalica"??? Zamijenica premijera nije znala za financijsko stanje? Je li debeli krmak trebao nesto znati, osim zadrzati isti ular i jasle? Jeste li vi ikada nesto znali? Necete niti znati!Gospodjo Kosor! Vi ste obicna neznalica, ili znate nesto jako suzeno i povrsno! Razmislite malo i ODSTUPITE!!!! Bit' ce to jos najmanja steta!


registracija
30/6/10

petrus7, 06.07.10. 12:00

Samo ti njih raspiši da te pošaljemo u pičku materinu srpsku nesposobnu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika