27.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

KRIMINAL

UN-ovo IZVJEŠĆE O TRGOVINI LJUDIMA U JUGOISTOČNOJ EUROPI

NAJVIŠE ŽRTAVA TRGOVINE LJUDIMA DOLAZI IZ MOLDAVIJE, RUMUNJSKE I BUGARSKE

UN-ovo IZVJEŠĆE O TRGOVINI LJUDIMA U JUGOISTOČNOJ EUROPI

Čak 90 posto strankinja zaposlenih u industriji seksa u jugoistočnoj Europi žrtve su trgovine ljudima, rekla je u četvrtak navečer u Zagrebu na konferenciji za novinare Madeleine Rees, voditeljica Ureda Visokog povjerenstva UN-a za ljudska prava (UNHCHR) u BiH.
Rees je u zagrebačkom uredu UNHCHR-a predstavila izvješće koje su zajednički sastavili UNICEF, UNHCHR i OESS, u okviru Posebne skupine za trgovinu ljudima Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu, a kojim su obuhvaćene Albanija, BiH, Bugarska, Hrvatska, SRJ, Makedonija, Moldavija i Rumunjska.
U njemu se posebna pozornost posvećuje trgovini ženama i djevojčicama za seksualno iskorištavanje, ali i trgovini albanskom djecom za potrebe prisilnog rada. Također, Rees je kao problem istaknula i to da na trgovinu ljudima sudstvo i policija i dalje gledaju kao na ilegalnu migraciju u cilju prostituiranja, umjesto da u tome prepoznaju flagrantno kršenje ljudskih prava.
Zemlje jugoistočne Europe iz kojih dolazi najviše žena i djece, žrtava trgovine ljudima, su Moldavija Rumunjska i Bugarska.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika