07.07.2010. / 10:14

Autor: Deutsche Welle

DW: Rusi znaju kako se boriti protiv računalnih virusa

Internet prerasta u jezgro kriminala. Napadi sve raznovrsnijih virusa ugrožavaju korisnike, tvrtke i institucije. Tako tvrdi Evgenij Kasperski, šef istoimenog instituta za istraživanje i razvoj antivirusnih sustava.

Evgenij Kasperski i Dmitrij MedvedevEvgenij Kasperski i Dmitrij MedvedevUgodan ljetni dan u Moskvi. Na putu smo od zračne luke do Kaspersky Lab-a, sjedišta vodeće tvrtke za razvoj antivirusnih sustava u Rusiji. Malo je onih koji se tako dobro razumiju u trojanske konje, računalne crve, viruse i hakere kao osnivač i direktor firme Evgenij Kasperski. Fanovi ga puni divljenja zovu „papa virusa".

Susrećemo se sa ovim, kako sam priznaje, strastvenim pušačem u konferencijskoj sali jednog moskovskog hotela. Odjeven je u neku neformalnu majicu i obične traperice, te nam, smijući se i sa mnogo iskrenog oduševljenja priča o svojoj prvoj velikoj ljubavi: „Sa nekih deset-dvanaest godina razvio sam izuzetnu strast prema matematičkim zadacima i formulama."

Ruska karijera

Rođen 1965. u ruskom Novorosijsku, Kasperski je najprije završio studij kriptografije, komunikacija i informatičkih sustava na Institutu čuvene ruske obavještajne službe KGB-a. Krajem osamdesetih je razotkrio svoj prvi virus, te se od tada pretvorio u strastvenog istraživatelja istih. „Povijest ili književnost me nikada nisu naročito zanimali", rezimira Kasperski, „mislim da sam tada bio prilično nediscipliniran, pravi razbojnik". Brzo dodaje kako zapravo nikada nije radio direktno za KGB, samo za Ministarstvo obrane svoje države. Pitanje da li bi i danas mogao zamisliti suradnju sa Ministarstvom obrane ipak ostavlja otvoreno.

Iz nestašnog dječaka, koji je sakupljao računalne viruse kao što bi njegovi vršnjaci istovremeno prikupljali sličice nogometaša ili poštanske markice, nakon završetka Hladnoga rata ipak je izrastao iznimno uspješan biznismen. 1997., zajedno sa tadašnjom suprugom Natalijom, osniva kompaniju Kaspersky Lab. Njegovi softveri za zaštitu računala od napada raznovrsnih virusa, crva i hakera obično se nalaze među najboljima po ocjenama testova i stručnih časopisa. Tvrtka trenutno broji oko 550 zaposlenih u ukupno jedanaest ureda rasprostranjenih po Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Među Kasperskijevim klijentima nalaze se, kako velika američka poduzeća, tako i brojne srednje ili manje tvrtke širom svijeta.

Internetski kriminal u porastu

Kompanije poput Kaspersky Lab-a, koje razvijaju i prodaju antivirusne i druge sigurnosne softvere, traženije su nego ikad prije. Kaspersky to objašnjava snažnim porastom stope internetskog kriminala posljednjih godina: „Prije 15 godina, kada je internet još bio u dječijim cipelama, nije bilo toliko mogućnosti zarade novca preko njega." Kao posljedica njegovog enormnog razvoja i širenja po cijelom svijetu, narasla je, međutim, i jedna nova generacija autora virusa, koju više ne čine mladi buntovnici sa željom da promijene svijet ili se dokažu na taj način, već organizirane kriminalne bande. Kaspersky ističe: „Sigurno 90% trojanskih virusa danas rađeno je kako bi se došlo do osobnih i bankovnih podataka korisnika." Organizirani kriminal na internetu doživio je pravi bum i zahvaljujući novoj generaciji mobilnih telefona, tzv. „pametnih telefona", koji su sve češća meta hakera. Uznemiravajući zaključak koji iz svega izvodi Kasperski je da će hakera biti dok god postoje i računala.

Najveći broj virusa danas korijene vuče iz Kine, Brazila i Rusije, a znatno manje ih je iz industrijskih zemalja Zapada. Kaspersky to objašnjava: Prije svega je stopa kriminala u ekonomski razvijenim zemljama svakako znatno manja, a i mentalitet naroda igra važnu ulogu. „U Japanu recimo ne nastaju virusi, jer se Japanci jednostavno ne bave internetskim kriminalom, kod njih je to velika sramota."

Internet i terorizam

Kaspersky se također oštro suprotstavlja tezi da IT-sigurnosne kompanije namjerno stvaraju paniku kod korisnika zbog vlastitih financijskih interesa. On situaciju smatra čak još dramatičnijom, te napominje kako se kriminalne virtualne mreže daju iskoristiti i za potencijalne terorističke napade. Poput svih svojih suradnika, i sam direktor je uvijek na oprezu: „Rad sa kompjutorskim virusima nas je učinio zaista paranoičnima. Što se sigurnosti tiče, za sebe mogu reći da sam uistinu paranoik."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Lenovo predstavio nove Ultrabook prijenosnike

Lenovo predstavio nove Ultrabook prijenosnike

Lenovo je hrvatskim korisnicima predstavio dugo očekivane Ultrabook prijenosnike IdeaPad U30 i U410. Lenovo Ultrabook prijenosnici kombiniraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika