09.07.2010. / 20:07

Autor: Ana Smrečki, Hina

Pahor: Da nismo prošli kroz pakao pregovora ne bi bili u ovome raju od Dubrovnika

Naglašava da su Slovenija i Hrvatska u posljednjih godinu dana prošli kroz pakao priprema oko arbitražnog sporazuma, zaključujući da danas svi zajedno ne bi bili u ovom raju od Dubrovnika, da nije bilo dogovora

Premijerka Kosor i slovenski joj kolega PahorPremijerka Kosor i slovenski joj kolega PahorOtvarajući peti po redu Croatia summit u Dubrovniku premijerka Kosor je istaknula kako je taj važan međunarodni skup potvrdio ugled i po razini i po broju sudionika, ali i priznanje Hrvatskoj i zajedničkoj želji da jugoistok Europe gradimo kao prostor suradnje i dogovora. Smatra da je Croatia summit prilika za jačanje veza između EU-a i NATO-a sa zemljama regije, pojasnivši da Hrvatska i jugoistočna Europa vrijednosno pripadaju krugu euroatlanskih zemalja, te da je prirodno da svoju budućnost traže u EU-u i NATO-u.

Podsjetila je da je nakon pet godina Hrvatska ušla u završnicu pristupnih pregovora i dodala da s optimizmom gleda na belgijsko predsjedništvo kada bi se trebali približiti samom završetku pregovora s Unijom. Pritom naglašava da je Hrvatska svjesna odgovornosti prema susjedima, te je onima koji žele put Europe iz Dubrovnika poslala pozitivnu poruku. Zaključila je da regionalna suradnja ostaje strateški prioritet vanjske politike njezine vlade.

Poruka optimizma i poticaja

Predsjednik Josipović istaknuo je da je regija na prekretnici, poručujući da narodi s ovoga prostora očekuju članstvo u EU-u. Pritom ocjenjuje da oni glasovi koji šapuću da nema mjesta za sve u regiji guše tu nadu i sprječavaju snage koje se zalažu za EU. Smatra kako upravo započeti dubrovački skup treba poslati jasnu poruku da za sve u jugoistočnoj Europi ima mjesta u EU-u. Za njega je to poruka optimizma i poticaja.

Da je Hrvatska izvrstan primjer da za sve zemlje Zapadnog Balkana ima mjesta u Uniji, mišljenja je francuski premijer Francois Fillon. Smatra da je Hrvatska postigla inspirativan napredak, poručivši da je to nešto ćemo se zaista svi trebamo diviti. Uvjeren je da će Hrvatska sigurno postati 28. članicom Unije, te da je Francuska tamo čeka kao što ju je čekala u NATO-u travnju 2009.

Proširenje regije stat će nakon Hrvatske

S druge strane slovenski premijer Borut Pahor poručuje da će nakon ulaska Hrvatske proširenje Unije na ostatak regije na jedno vrijeme stati. Osjeća da postoji određena opasnost zbog koje će se iz određenih razloga na određeno vrijeme morati stati. U duhu umjerenog optimizma poručuje da će Hrvatska možda iduće godine postati članica EU, ali da politička budućnost jugoistočne Europe nije dovoljno često tema Europskog vijeća.

Pritom je apelirao na Bruxelles da pitanje Balkana stavi na dnevni red i raspravi o tome kako će nastaviti taj proces. Osvrnuo se i na slovensku blokadu naših pregovora s Unijom. Naglašava da su Slovenija i Hrvatska u posljednjih godinu dana prošli kroz pakao priprema oko arbitražnog sporazuma, zaključujući da danas svi zajedno ne bi bili u ovom raju od Dubrovnika, da nije bilo dogovora.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 09.07.10. 22:44

hehehe,.. dosho borut jacu plechnut...
bitch


registracija
15/8/09

vergilia, 10.07.10. 11:01

Hmm. A tko će platiti smještaj, klopu i rekreaciju svim ovim državnicima?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika