Objavljeno u Nacionalu br. 765, 2010-07-13

Autor: Vedrana Rudan

Zloće i povrće

Princ u Zemlji Kontejnera

Ugledni Korčulanin koji je kupio Kolinsku nije seljačina s čačkalicom koji ljubavnicama kupuje džipove i radi im djecu. On je urbani tip, kulturan gospodin koji cijeni glazbu - ali ipak želi radnicima oteti regres i božićnice

Vedrana RudanVedrana RudanVijest da je Tedeschi kupio slovensku firmu Droga Kolinska razgalila je mnoga hrvatska pera. Yes! Stavili smo ga Slovencima! Kriza, jad, bijeda, građani s hrvatskim glavama u hrvatskim kontejnerima, ali... Vidi ti našeg Tedeschija! Lijep ko slika, Slovenke su lude za njim, i Slovenci su napeti, lukav poput lisice, jaše li jaše. Uskoro će, tvrde mediji, ujahati u Srbiju, tamo će ući u san svake Srpkinje, a i Srbi će biti napeti. Na ovim našim prostorima, za mjesec ili dva, neće rasti ni muško ni žensko koje će ostati suho kada u svim novinama i na svakom ekranu ugleda lik samozatajnog Tedeschija.


NAJČITANIJI DNEVNIK u Hrvata, Dvadeset i četiri sata, pred neko je vrijeme istražio porijeklo naših tajkuna. Jer, je li, reci mi odakle si, reći ću ti tko si. Leko je iz Gruda, Kerum iz zaseoka Kerum, općina Muć, Kutle iz Širokog Brijega... A najljepši u Regiji, tako Hrvati zovu Novu Jugoslaviju, a najljepši u Regionu, tako Srbi zovu Novu Jugoslaviju, naš Tedeschi, je iz Korčule. On i Marco Polo. Nije Tedeschi gospodin od devedeset i neke. Pred tko zna koliko tisuća godina njegova je porodica u prizemlju korčulanske kamene kuće imala trgovinu. Zaboravila sam reći nešto vrlo bitno. Jedan od naših najvećih tajkuna, Luka Raić, bivši šofer autobusa, rodio se u Konjicu a obitelj je do Lukina rođenja živjela u selu Dubravice. Selo se sa sjeverne strane zove Gornje Pišalo, a s južne, pogodili ste, Donje Pišalo.

ZAISTA, KAD ČOVJEK usporedi Luku Raića, šofera iz nekog od Pišala, i Tedeschija koji je završio gimnaziju, vjerojatno u Zagrebu, lako je pogoditi tko je probudio Trnoružicu. Svi su ludi za Tedijem. I kolumnistica u jednom dnevnom listu. Preciznije, čitava je njena redakcija doživjela orgazam kad je Tedi kupio onu Kolinsku. Da ju je kupilo siroče iz Pišala, ne bi to tako odjeknulo jer Pišalac, kako se zove čovjek iz nekog od Pišala, nije visok, nema gospodsko porijeklo, nema gimnaziju, nije “urbani tip koji ima odličan javni nastup.” Gospođa iz onih novina oduševljena je i Tedijevom ženom jer se ona nikad ne slika na crvenom tepihu pokraj gladnih silikonskih sirotica. Korčulaninu ne pjevaju ode samo teve voditelji i novinari i novinarke dnevnih listova.

U JEDNOM TJEDNIKU o njegovom se liku i djelu raspisala još jedna obožavateljica. Pročitali smo da mu je otac igrao bridž, a Tedi zna reći svojoj dječici: “Razmetljivost bogatih iritira ljude.“ Priča o skromnom čovjeku, blagom ali pravednom ocu, dobrom mužu, najseksi muškarcu u Regiji i Regionu, velikom gospodinu i biznismenu prostrla se na 9 stranica. Slovima: devet stranica. Treba mnogo papira da bi se ispisale nebrojene razlike između njega i opskurnih tipova porijeklom iz Pišala. Znam da znate i da vas raduje, on voli glazbu. Rekla sam, Glazbu. Njega nikad nitko nije čuo kako zavija: „Vuk magare na plot nagonio, ne bil mago noge salomio.“

KULTURA, LJEPOTA, smisao za biznis, tri u jednom. Da, on ne voli hrvatske tajkune. Zašto? Kakvo suludo pitanje. Zato jer se njegovi zubi u javnosti nikad ne igraju čačkalicom, Kerumovi to često rade, ne odlazi u Milano da mu frizeri tamo posebnim postupkom kovrdžaju kosicu da bi pokrio ćelu, Tedeschi svoju ćelu ne skriva. Ugledni Korčulanin ne liči ni na Todorića. Ne živi u dvorcu, a ako i ima negdje kakav dvorac time se ne hvali jer „razmetljivost bogatih iritira ljude.“ Njegova samozatajna žena ne pokazuje Gloriji torbe onako kako to čini Todorićeva kći, a majka, iako u sedamdesetima, čitamo u tjedniku, izgleda ko avion jer se hrani povrćem i pomaže sirotinji. Samozatajno. Nikakvo čudo da su novinarke, i novinari, ludi za tim tajkunom koji je tako drugačiji od seljačina koji ljubavnicama kupuju džipove, rade im djecu, kockaju, piju... Pa ipak se ona kolumnistica iz dnevnog lista malo razočarala. Skontala je da nije zlato sve što ima gimnaziju, visoko je, lijepo, ne previše ćelavo i bez trbuha.

TEDESCHI JE UČINIO nešto što je ženinu opsjednutost blago načelo. Komad, muškarac koji dolazi u snove svim Hrvaticama, Slovenkama, uskoro će i Srpkinjama, čovjek koji je razvalio Sloveniju i tako naplatio sve naše duševne boli vezane uz Piranski zaljev, taj Tedeschi, vlasnik Cedevite i Neve, pokušao je svojim radnicima oteti regres i božićnice. ???!!! Ako ne popuste, zaprijetio je, bacit će ih na cestu. ??!! Ona ženska se šokirala. Ako je Tedeschi zaista s Korčule, zašto se ponaša poput papaka izniklih u kojekakvim Pišalima? Ljude, to svi znamo, određuje porijeklo, kućni odgoj, mjesto odrastanja, izgled, visina, duljina, širina... Mogu li biti slični debeljuškasti, mali, proćelavi, neobrazovani Kerum iz općine Muć koji voli Mucala i netko tko je „prošle godine u Dublinu bio gost najpoznatijih Iraca, grupe U2, upoznao se s bendom i Paulom McGuinnessom“. Naravno da se ova dvojica mužjaka ni uz najbolju volju ne mogu svesti pod jedan nazivnik.

POVEZUJE IH TEK zanemarena istina, iza svakog velikog bogatstva krije se veliki zločin. Zašto tu sitnicu hrvatski novinari uporno izbjegavaju napisati ili reći? Zato jer i iza bogatstva njihovih gospodara stoji veliki zločin? Siroti novinari, moraju biti slijepi. Sigurna sam, da smiju, rekli bi nam, kurva je kurva i onda kad pere ruke prije jela i nakon svakog ispražnjenja tijela.

Vezane vijesti

"Dabogda te majka rodila": Beskompromisno o tabu temama

"Dabogda te majka rodila": Beskompromisno o tabu temama

U subotu 31. ožujka 2012. u riječkom HKD Teatru održat će se premijera predstave "Dabogda te majka rodila", nastale prema istoimenom romanu Vedrane… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika